Bir çok ünlü aktörden daha çok tanınan sosyal medya fenomenleri, reklam sektöründe de artık ünlülerden daha çok tercih edilir oldu.
Ünlü markaların reklam harcamalarında da artık televizyon ikinci sıraya gerilerken, sosyal medya reklamcılığı şu an ilk tercih edilenlerden.
TÜRKİYEDE 170 BİN YAKIN SOSYAL MEDYA FENOMENİ
Influencer pazarlaması Creatordenin 2023 yılı raporuna göre Türkiyede yaklaşık 170 bin influencer bulunuyor.
Instagramdaki influencerların yüzde 64ünü kadın, 36sını erkek kullanıcılar oluştururken kadın kullanıcı oranı Facebookta yüzde 25, TikTokda yüzde 48 seviyesinde.
Yaşa göre incelendiğinde TikToktaki influencerların yüzde 41,3ünün 18-24 yaş, yüzde 38,5inin 13-17 yaş aralığında olduğu görülürken YouTubeda ağırlık yüzde 52,6 ile 18-24 yaş aralığında. Instagramda ise kullanım 18-24 yaş için yüzde 31,3, 25-34 yaş için yüzde 41,9 seviyesinde.
Yine aynı firmanın raporuna göre Türkiyede faaliyet gösteren global ölçekteki firmaların reklam verme konusunda ilk tercihleri sosyal medya fenomenleri oldu.
DİLAN POLAT VE BENZERİ OLUŞUMLAR
Türkiye kamuoyunun da yakından bildi Dilan Polat güzellik merkezlerinin hızlı yükselişi ve yayılmasının en büyük etkeni instagram ve facebook gibi sosyal medya mecraları üzerinden yapılan paylaşımlar. Bunu gören diğer girişimciler de aynı Dilan Polat gibi güzellik merkezi ve benzeri girişimler yaparak hem milyonlarca takipçi hem de milyonlarca liralık reklam bütçesi aldılar.
YAPAY ZEKANIN HIZLI YÜKSELİŞİ
Yapay zekanın teknolojinin her yerine çok hızlı bir şekilde girmesiyle beraber reklam sektöründe de kendini göstermeye başladı. Bunların örneklerinden çinli dijital şirket Alibaba, yapay zekayı kullanarak sanal sosyal medya yıldızları yarattı.
Yapay zeka modeli, ünlü Tiktokerların videolarıyla beslendi ve onların danslarını ve hareketlerini aldatıcı derecede gerçekçi bir şekilde taklit edebiliyor. Zaten önde gelen bir yapay zeka fenomeni var: Aitana Lopez. Lopezin Instagram profili 2023 Hazirandan bu yana yayında.
Yapay zeka modelinin bugüne kadar 237 binden fazla takipçisi var ve yaratıcılarına göre ayda 1000 avro kazanması bekleniyor.
AL PACİNO, SİMONE VE 2002DEKİ YAPAY ZEKA
Aslında yapay zeka reklamcılığının ilki aslında bir dönem Al Pacinonun başrolünü oynadığı Simone filmiydi. Oscarlı ünlü oyuncunun oynadığı filmde Simone isimli yapay zeka ürünü bir kadının nasıl yıldızlaşarak Hollywoodda yükseldiği anlatılıyordu.
Her ne kadar son yıllarda yapay zekanın popülerliği artsa da 2002 yapımı Simone filminde yapay zekanın neler yapabileceği 20 yıl öncesinden gösterilmişti bizlere...
28 MİLYAR DOLARLIK REKLAM SEKTÖRÜ
Şu anda dünya çapında yeni reklam türüne akan bütçeler 28 milyar doların üzerinde. Statista verilerine göre, bu rakamın 2028e kadar 48 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Sosyal medya fenomenleri belirli hedef gruplara özenle çekilmiş ve dolayısıyla pahalı bir televizyon reklamından daha kesin ve hızlı bir şekilde ulaşıyor.
Pazar küçük olsa da güvenilirlikleri sayesinde sosyal medya fenomenleri halen aranan reklam ortakları arasında yer alıyor.