Sosyal medyanın korkunç yanı: Çıplak fotoğrafla şantaj

İnternetin evlerden sonra, artık taşınabilir akıllı cihazlarda sık kullanılmaya başlamasıyla beraber sosyal medyanın kötü tarafları da ortaya çıkmaya başladı. Üniversite öğrencisi genç kız sosyal medyadan tanıştığı kişiyle arkadaş olduktan sonra hayatı karardı. Nasıl mı? Detaylar haberimizde…

Haberler 04.11.2015 - 20:36 Son Güncelleme : 04.11.2015 - 20:36

Edirnede üniversite öğrenimini yapan genç kız, internetten tanıştığı bir kişinin kendisine çıplak fotoğraflarıyla şantaj yaptığını iddia ederek polise başvurdu.

Üniversite öğrencisi Ö.D., 8 ay önce internet üzerinden tanıştığı bir kişiyle yazıştıktan sonra doğum gününde buluştu. Geceyi internetten tanıştığı kişiyle geçiren Ö.D., sahte isim kullandığı belirlenen kişinin bir süre sonra çıplak fotoğraflarıyla kendisine şantaj yaptığını öne sürerek polise başvurdu. İfadesinde 8 ay yazıştığı kişi ile doğum günü gecesini birlikte geçirdiklerini anlatan Ö.D. şöyle dedi:

İntetnetten tanıştığım kişiyle 7- 8 ay yazıştık. Daha sonra doğum günümde buluştuk. Bir akşam birlikte kalıp beraber olduk. Daha sonra bu kişi bana ait çıplak çekilmiş fotoğrafları gösterip başkaları ile para karşılığı birlikte olmamı isteyerek şantaj yaptı. Şikayetçiyim.

Olayla ilgili soruşturma başlatan Edirne Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekipleri, Ö.D.nin internet üzerinden tanıştığı ve çıplak fotoğraflarını çeken kişinin sahte isim kullandığını belirledi.

SOSYAL MEDYA ŞANTAJI

Bilişim uzmanları ve hukukçuların ortak olduğu konu son yıllarda sosyal medya üzerinden yapılan şantajların arttığı yönünde. Peki bu tuzağa düşmemek için ne yapılmalı? İşte püf noktaları:

1- Hiç tanımadığınız kişilerden internet veya iletişim programları üzerinden gelecek tanışma veya arkadaşlık tekliflerini veya benzeri şüpheli temas girişimlerini kabul etmeyin.

2- Hiç tanımadığınız kişilerle webcam ile kameralı sohbet yapmayın.

3- Skype veya benzeri programlar ile yapılan görüşmelerde görüntülerin ve seslerin kayda alınabileceğini asla aklınızdan çıkartmayın ve şantaj malzemesi olabilecek görüntü vermekten ya da konuşma yapmaktan kaçının.

4- Yeni tanıştığınız kişilere iş veya meslek hayatınızla ya da özel hayatınızla ilgili özel bilgiler vermeyin.

5- Sosyal medya veya sosyal çevre sitelerinde arkadaş listenizi herkese açık hale getirmeyin.

6- İnternette gördüğünüzün herhangi bir profilin göründüğü gibi olmayabileceğini veya tamamen sahte bir profil olma ihtimali bulunduğunu unutmayın.

TUZAĞA DÜŞÜNCE YAPILMASI GEREKENLER

1- Faille ilgili mümkün olduğu kadar delil toplamaya çalışın Bu kapsamda faille yaptığınız yazışmaları ve size yönelik tehdit ve şantaj içeren sözlerini kaydedin, mümkünse ekran görüntüsü (screenshot) alın. Ayrıca failin fotoğraf veya video paylaşımı yaptığı sitelerdeki hesap ve profiller isimleriyle görüntülerin bulunduğu adresleri not alın.

2- Failin durdurulması, görüntülerin yayınının engellenmesi veya yayınlanan görüntülerin çıkartılması için topladığınız delillerle birlikte hiç vakit kaybetmeden derhal bilişim avukatı olarak bize ulaşın. Bize başvurana dek görüntülerin yayınlanmaması için faili oyalamaya çalışın.

Kaynak: https://www.atamer.av.tr/internet-yoluyla-santaj-sucu/

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır