Sur'da yamaç paraşütü keyfi

Geçen yıl silah ve patlama seslerinin yükseldiği Diyarbakır'ın Sur ilçesi, teröristlerden arındırılmasının ardından bölgedeki üniversiteliler için yamaç paraşütü merkezi haline geldi.

Haberler 17.03.2017 - 08:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda geçen yl terör saldrlar nedeniyle silah ve patlama seslerinin yankland Sur ilçesi, huzur ve güven ortamnn salanmasyla, yamaç paraütü keyfi yaamak isteyen üniversitelilere ev sahiplii yapyor.

PKKya yönelik 28 Kasm 2015te balatlan ve 103 gün süren operasyonun, 9 Mart 2016da baaryla tamamlanmasndan sonra huzurun saland ilçede terörün oluturduu tahribat, devlet desteiyle gideriliyor.

çede huzur ortamn frsat bilen Dicle Üniversitesi (DÜ) Havaclk Kulübü üyeleri de UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan tarihi Diyarbakr surlar ile 8 bin yllk geçmii bulunan, 7 bin dönümlük alana sahip Hevsel Bahçelerine hakim konumdaki Krklar Danda yamaç paraütü yapmak için geliyor.

Burada tarihi mekanlar ve esiz manzaray izleme imkan bulan paraütçüler, gökyüzünde renkli görüntüler oluturuyor.

- Güneydouda çok az rastlanan bir faaliyet

DÜ Havaclk Kulübü Bakan Veysel pek, Diyarbakrn yamaç paraütü için uygun mekanlara sahip olduunu söyledi.

lde 6 yldr yamaç paraütü, model uçak ve droneyle çeitli aktiviteler gerçekletirdiklerini ifade eden pek, yamaç paraütü için Krklar Dan tercih ettiklerini belirtti.

pek, üniversite kampüsünde yer eitimleri gerçekletirdiklerini, meteorolojik veriler nda da uçu yaptklarn dile getirdi.

Bölgede havacla merakn çok fazla olduuna iaret eden pek, malzeme eksiklerini giderdikleri takdirde herkese bu sporu tantp eitimini verebileceklerini kaydetti.

pek, Bu Güneydouda çok az rastlanan bir faaliyet. O yüzden gençler daha çok bu eitimi almak için Eskiehir, stanbul veya Fethiyeye gidiyor. Burada bu talepleri karlama noktasnda bir alternatifiz. Genç saymz fazla. Kulübümüze, ilahiyattan tpa, di hekimliinden makine mühendisliine kadar farkl bölümlerden gençler üye. diye konutu.

Kadnlarn da yamaç paraütü yaptn anlatan pek, Kadn arkadalarmz görenler aknlk yayor. Üyelerimizden 8i kadn. dedi.

Yamaç paraütünü bölgede rahat ekilde yaptklarn vurgulayan pek, 2014te çüngü ilçesinde de Diyarbakrn ilk doa festivalini düzenlediklerini söyledi.

Festivale davet edilenlerin bölgeye gelirken endie tadna deinen pek, Dardan bakldnda buras bir terör bölgesi olarak görünüyor. Terör zihinlerde olduu için insanlarda ön yarg oluuyor. Biz yamaç paraütü sporunu yapmak için ssz dalara gidiyoruz. diye konutu.

Gerekli çalmalar ve destekle yamaç paraütünün Diyarbakr turizmine alternatif katk salayacana dikkati çeken pek, Krklar Dann 40 metrelik irtifaya sahip olduunu, uygun rüzgar durumunda burada 2-2,5 saat uçu yaplabileceini kaydetti.

Krklar Dann güzel bir noktada yer aldn anlatan pek, buraya yamaç paraütü için gelenlerin tarihi dokunun bulunduu alanda uçacana iaret etti.

Bu tür faaliyetleri sürdüreceklerini belirten pek, Uçu yaparken tarihi yerler görsel bir ölen oluturmakta. Yamaç paraütü yapmak isteyen arkadalarmz Diyarbakra bekliyoruz. Buraya gelme noktasnda herhangi bir çekince ve endieleri olmasn. Biz yllardr bu sporu burada yapyorsak, bu onun en büyük kantdr. ifadelerini kulland.

- çok zevkli bir spor

DÜ lahiyat Fakültesi örencisi Hamza Ar da kulübe üye olduktan sonra farkl bölümlerden birçok örenciyle tanp arkadalk kuruduunu söyledi.

Yamaç paraütünün çok zevkli bir spor olduunu dile getiren Ar, Batmanda yaarken, küçüklüümden beri yamaç paraütüyle uçu yapldn görüyordum ve Keke üniversiteyi kazanp öyle bir yere denk gelsem diye dua ediyordum. Üniversite eitimi için Diyarbakra geldiimde havaclk kulübüne üye oldum. Kulüp sayesinde hayalimi gerçekletirdim. dedi.

Gençlere bu sporla ilgilenmelerini tavsiye eden Ar, Dou ve Güneydou terör olaylaryla anlyor ama bunlara kulak asmadan, Diyarbakr ve Güneydouda böyle güzellikler ve samimi ortamlar olduunu tüm Türkiyeye göstermek istiyoruz. eklinde konutu.

Snf öretmeni Kadriye Kurtar ise üniversite yllarnda yamaç paraütü eitimi aldn, u anda da kulüp bünyesinde faaliyetlerini sürdürdüünü, örencilerine de bu sporu sevdirmeye çaltn kaydetti.

Diyarbakrda bir kadn olarak bu sporu yapmann çok güzel olduunu ifade eden Kurtar, bu faaliyeti yürütürken hiçbir zorlukla karlamadklarn bildirdi.

Kurtar, Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgeleri gibi Güneydounun da bu spor için elverili corafyaya sahip olduunu, herkesi buraya davet ettiklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git