Sur'un tarihi yapılarını bazalt taşına işliyor

Diyarbakır'da yaşayan 64 yaşındaki emekli öğretmen Nurettin Medyelioğlu, Sur ilçesindeki küçük atölyesinde bazalt taşından tarihi yapıların maketini yapıyor.

Haberler 01.02.2017 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda yaayan 64 yandaki emekli öretmen Nurettin Medyeliolu, Sur ilçesindeki küçük atölyesinde tarihi yaplarn maketini bazalt talarna iliyor.

Medyeliolu, yaklak 13 yl önce Franszca öretmenliinden emekli olduunu, yllardr merak sard ta ileme sanatna emekliliinin ardndan baladn söyledi.

lçede açt küçük atölyesinde Karacadadan çkan bazalt talarn ilemeye baladn kaydeden Medyeliolu, u ana kadar kentin birçok tarihi yapsn bazalt tana ilediini, bu ie Diyarbakra olan sevdasndan baladn belirtti.

çocukluunun tarihi ilçenin darack sokaklarnda geçtiini dile getiren Medyeliolu, Oturduumuz evler ta evler olduundan dolay sütunlar ve ilemeler bizde iz brakmtr. Surun tal evlerinde doduk ve büyüdük, onun ayr bir yeri vard. nsanda iz brakan bir taraf var. dedi.

- Talara özel bir ilgisi var

Talara özel bir ilgisi olduunu, farkl talar ile çalmaya baladn anlatan Medyeliolu, kendi çabasyla ta ileme sanatn örendiini kaydetti.

Ta ileme iinden sonra tarihi yaplara bak açsnn deitiini aktaran Medyeliolu, öyle devam etti:

Kentin tarihi benim için çok anlam ifade ediyor. Biz küçücük talarla günlerce urayoruz. O günkü artlarla kocaman kayalar getirip oralara yerletirmek, akl almaz bir i bence. Dünyann hiçbir yerinde öyle bir ehir ve mekan olacan düünmüyorum. Surun kendisi ve içindekiler bal bana bir müze. Bir yl emek verdiim talarm var. 1 yl boyunca çekiç ve keskiyle bazalt tan iliyorum. Büyük bir keyif alyorum.

- Maketlerini satmaya kyamyor

Medyeliolu, atölyesinin küçük olmasndan dolay yapt eserleri sergileme imkan olmadn, ileride bir sergi açmay planladn aktard.

yi ki böyle bir uram var, yoksa emeklilii kahvehane köelerinde geçirirdim. Her gün atölyede çalyorum. Talar sayesinde çok farkl insanlarla tantm. Bu vesileyle memlekette ne kadar güzel insanlarn olduunu gördüm. nsan kazanmak ayr bir ey ve bunun tarihi Surda olmas ayr bir güzellik. diyen Medyeliolu, bazalt tandan yapt maketleri satmaya kyamadn bildirdi.

Her bir tan gözünde farkl bir deeri ve güzellii olduunu belirten Medyeliolu, gençlere de bu sanatn öretilmesi gerektiini dile getirdi.

Geçen yl ilçede yaanan terör olaylar nedeniyle 4 ay boyunca atölyesinde çalamadn belirten Medyeliolu, sözlerini öyle tamamlad:

Her gün kapal olmasna ramen ilçeye geliyordum. O havay teneffüs edip gitmek apayr bir duyguydu. Dört ay kapal kaldmz sürece de kahvehanelerde vakit geçirdik. O zaman atölyemin kymetini daha iyi anladm. Talarm hem çok özlüyor hem de merak ediyordum.

Ana Sayfaya Git