Türkiyede 17 milyon öğrencinin tablet kullanarak eğitim almasını amaçlayan Fatih Projesinde, 17 ilde 51 okulda pilot okul uygulaması yapıldı.
Uzmanlar, 17 milyon öğrenciye verilmesi hedeflenen tabletle, Türkiyedeki gençlerin gelişmiş ülkelerdeki öğrenciler gibi bilgiye daha çabuk ulaşır hale geleceğini belirtiyor. Bu faydanın yanı sıra öğrencilere tableti nasıl kullanacakları, buradan bilgiye nasıl ulaşacaklarının iyi öğretilmemesinin bedelinin ağır olacağına işaret ediliyor. Eğer tableti sadece oyun oynanması gibi değerlendirilmesi halinde 17 milyon bilgisayar kolik, bilgisayar hastalığına yakalanmış bir nesille karşı karşıya kalınabileceğine dikkat çekiliyor.
TABLETİN TEHLİKESİ
Melikşah Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tankut Yalçınöz, 100-200 yıl öncesine bakıldığında bir teknolojiyi alabilmek için başka bir ülkedeki, şehirdeki kişi ile görüşülmesi gerektiğini hatırlattı. Yalçınöz, haberleşmenin olmadığı dönemdeki bu uygulamanın zor olduğunu, haberleşme ile insanların teknolojiye, bilgiye biraz daha hızlı ulaşabilir duruma geldiğini ifade etti. 1990lı yıllarda bir makaleye ulaşma sürecini anlatan Prof. Dr. Yalçınöz, Öncelikle makaleye ulaşmak için o makalenin basılması gerekiyordu. Amerikada basılınca 3 ay sonra sizin elinize geliyordu. 2 yıl öncesinin çalışmasını 3 ay sonra basılınca görebiliyordunuz. Şu an internet çağında yaşıyoruz. Çok hızlı bir durumda. Sizin bulduğunuz bilgi ile Brezilyalının bulduğu, Amerikalının bulduğu, Çinlinin bulduğu bilgiye ulaşım hızı aynı durumda. Buradan, Çinden, Amerikadan bir tuşa bassanız bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Saklanmış bilgi dışındaki bütün bilgiye erişmek de kolay oldu. dedi.PROJE ÖNEMLİ AMA ZARARI
Prof. Dr. Tankut Yalçınöz, Fatih Projesi’nin çok önemli bir faaliyet olduğunu söyledi. Bunun, eğitimde önemli bir hizmet olduğunu belirten Yalçınöz, şöyle devam etti: Bu, neyi sağlar. Bill Gatesin oluşturduğu büyük bir kuruluş var. Siz de aynı yapıyı oluşturduğunuzda, onun benzer yazılım programını oluşturduğunuzda, Türkiye içinde bir başlangıcı hızlı bir şekilde zenginleştirebilirsiniz. Çünkü onların ne istediği belli. Yazılımdaki talepleri belli. Onlar çok büyük mühendis ekibi ile bu işi yapıyor. O kadar olmasa da ona benzer bir hedefle yola çıkılabilir. Az kişi ile çıkılabilir. Onlar çünkü bir iki kişi ile işe başladı ve şu an binlerce insan çalıştırıyor.
GELİŞMİŞLİK DÜZEYİNE GÖRE
Prof. Dr. Tankut Yalçınöz, Türkiyede artık gençlerin gelişmiş Amerika, Çin, farklı ülkelerdeki gençler gibi bilgiye ulaşmada önemli bir kolaylığı bulduğunu anlattı. Pilot okullardaki tablet kullanımında öğrencilerin şifre kırmanın önemli olduğunu anlatan Yalçınöz, Öğrencinin, bilgisayarda oyun oynaması yerine şifre kırması daha iyidir. Yazılım yüklesin. Değiştirsin. Çocuk farklı şeyler yapsın. Bu pozitif sonuç ve bunun için bir süre harcıyor. Ne için süre harcadığı önemli. Tableti kitap okumak için değerlendirebilir. Oyun oynayarak değerlendirir. Bunun için verimlilik önemli. Eğer siz tableti nasıl kullanacağını öğretemezsiniz, tamamen 17 milyon bilgisayar kolik ve bilgisayar bağımlısı insan yetiştirirsiniz. Ki bunları bu hastalıktan kurtarmak için de bu sefer hastalık tedavisi uğraştırır ve ciddi masrafla karşı karşıya kalabilirsiniz. Oyun için belli bir zaman verilebilir. Ama önemli olan her şeyi güzel kullanması gerekir. uyarısında bulundu.