Diyarbakır, çözüm süreci sayesinde gerçekleştirilecek uluslararası, Mezopotamya Mücevher Fuarına ev sahipliği yapacak.
> Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası tarafından daha önce kentte düzenlenmek istenen ancak çatışmalı ortam nedeniyle sekteye uğrayan uluslararası fuar, çözüm süreci ile sağlanan güven ve huzur ikliminde gerçekleşiyor.
>Daha önce bölgedeki kuyumcuların hep misafir olduğu yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilen mücevher fuarı, çözüm süreci ile sektör temsilcilerini bu kez Diyarbakır’da buluşturacak.
>- Diyarbakır’da mücevher fuarı heyecanı
>Irak ve Türkiye’den sektör temsilcilerinin katılacağı, 81 ilin oda başkanlarınca gerçekleştirilecek, Barış Yürüyüşü ile başlayacak fuarda bölgeye özgü yeni tasarımların da yer aldığı mücevherler görücüye çıkacak.
>Mücevherlerin mankenlerce tanıtılacağı fuarda yeni tasarımlara imza atmak isteyen kuyumcuların hummalı hazırlığı sürüyor.
>Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı Mustafa Akkul, Diyarbakır’da bir mücevher fuarı düzenlemek için yıllardır girişimde bulunduklarını belirterek, 2 yıl öncesine kadar sonuç alamadıkları fuarı barış sürecinde gerçekleştirmeye hazırlandıklarını söyledi.
>Akkul, çözüm sürecini desteklediklerine işaret ederek, bu yıl İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci mücevher fuarını Diyarbakır’da düzenleyecek olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
>- Barış yürüyüşü
>Akkul, 24 Nisan’da büyük bir organizasyona imza atmaya hazırlandıklarını ifade ederek, uluslararası fuara Türkiye’nin yanı sıra Irak’tan da sektör temsilcilerinin katılacağını dile getirdi.
>Bunun Diyarbakır ve bölgenin tanıtımı, kuyumculuk sektörünün de gelişimi bakımından son derece önemli olduğunu vurgulayan Akkul, şöyle dedi:
>Dolu dolu bir fuar programı olacak. Ülke genelindeki 35 bin kuyumcuyu Diyarbakır’a davet ediyoruz. Ayrıca 81 ilin oda başkanlarını davet ettik. Konuklarımızla kentte tarih ve inanç turizmi kapsamında gezimiz olacak. 81 ilin oda başkanlarıyla gerçekleştireceğimiz, ’Barış Yürüyüşü’nde önce belediyeyi ardından da valiliğimizi ziyaret edeceğiz. Ünlü mankenlerin katılımıyla mücevher defilesi yapılacak. Böylece Diyarbakır ve bölgeye yönelik olumsuz algıyı bir nebze de olsa gidermeyi hedefliyoruz
>- Bir gün bu fuarı yapacağımıza emindik
>Diyarbakır’a ilişkin ön yargı ve olumsuz algılardan dolayı fuarı düzenlerken büyük sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Akkul, Diyarbakır’da yaşadığımız en küçük bir olayda maalesef fuar projemiz hep iptal edildi ancak biz pes etmedik. Bir gün bu fuarı yapacağımıza emindik. En büyük arzumuz bundan sonra bölgeye, Türkiye’ye ve Ortadoğu’ya barışın gelmesidir şeklinde konuştu.
>Silah bırakılması çağrısını bugüne kadar çözüm sürecindeki en önemli gelişme olarak değerlendirdiklerine işaret eden Akkul, silahların bırakılmasının bölgeye bambaşka bir hava getireceğini anlattı.
>Akkul, odaya kayıtlı esnaflarla bugüne kadar hem Türkiye hem de dünyanın birçok ülkesindeki mücevher fuarlarına katıldıklarını aktararak, bu kapsamda Diyarbakır’da düzenlenecek bu fuar için altyapı oluşturduklarını kaydetti.
>- Cumhuriyeti tarihinin ilk mücevher fuarı
>Diyarbakır’ın birçok konuda olduğu gibi mücevher üretiminde de iddialı olduğunu vurgulayan Akkul, hasır başta olmak üzere sürpriz tasarımlardan oluşan mücevherlerle ilin fuarda adından söz ettireceğine inandığını dile getirdi.
>Akkul, fuar ile farklı sektörlerin yanı sıra kentin de kazanacağına dikkati çekerek, Diyarbakır’ın cumhuriyet tarihindeki ilk mücevher fuarını yapıyoruz. Bu ilki yaşattığımız için mutluyuz. Sloganımız, ’Diyarbakır’ı duymak değil yaşamak gerekir’. Biz konuklarımıza Diyarbakır’ı yaşatacağız şeklinde konuştu.
>- Hasır bilezik ve alyansta fuara özel tasarım
>Altınay Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Ay da 26 yıldır sektörde faaliyet yürüttüklerini ifade ederek, bölgenin ilk mücevher fuarına heyecanla hazırlandıklarını söyledi.
>Genelikle fuarlarda misafir olduklarını ilk kez sektöre ev sahipliği yapacaklarını anlatan Ay, bunun için hazırlıkların yoğun şekilde sürdüğünü kaydetti.
>Çözüm süreci ile sağlanan öz güvenle bu fuarı yapıyoruz Çünkü mücevher ve kuyumculuk sektörü güvenli alanlar istiyor. Bölgenin ne kadar güvenli olduğunu bu fuar ile yansıtacağız ifadelerini kullanan Ay, fuarın başka sektörlere ve organizasyonlara da emsal olacağını kaydetti.
>Ay, bu sayede tarihi ve kültürel açıdan zengin Diyarbakır’ın tanıtımına da katkı sunacaklarını dile getirerek, fuarın ekonomik olarak da kente katkısının olacağını vurguladı.
Arial,sans-serif mso-fareast-font-family:Times New Romanmso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-ansi-language:TR;mso-fareast-language:TR;mso-bidi-language:AR-SA>Fuara iki ürünle katılacaklarını anlatan Ay, Ermeni ustalardan yadigar kalan hasırdan üzerinde güneş ile Mezopotamya’ya özgü çift başlı kartal simgesi bulunan bilezik hazırladık. Bir de ’Mezopotamya’ adını verdiğimiz bir alyans koleksiyonu hazırladık. İki ürünün lansmanını fuarda yaparak hem üreticiye hem tüketiciye sunacağız şeklinde konuştu