Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Ruh Sal ve Psikiyatri Anabilim Dal Öretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Atl, 26 Haziran Dünya Uyuturucu Kullanm ve Kaçakçl le Mücadele Günü dolaysyla açklamalarda bulundu. Madde bamllnn mesleki ve sosyal olarak ciddi sorunlara yol açan, ölüm riskinin de olduu psikiyatrik hastalklardan biri olduunu belirten Doç. Dr. Atl, Maddeler bamllk sistemini etkileyerek kiide geçici haz etkisi yaparken uzun vadede zihinsel ve davransal aktiviteleri bozarak nöropsikiyatrik belirtilere yol açar. Bu belirtiler bazen kalc olabilmektedir. Halk arasnda çok masum görülen esrar kullanmyla bile kalc psikoz vakalar görülmektedir. Aniden ortaya çkan davran deiiklii, sinirlilik, gereksiz tepki, endie, sknt ya da nee, dalgnlk, dikkatsizlik, sabit ve donuk bak, uyuklama, uyku bozukluklar, yürümede dengesizlik, halsizlik, yorgunluk, yüzde solukluk, gözlerde kanlanma, isteksizlik, azda kuruluk, salyada azalma, ellerde titreme, terleme, yeni arkadalar edinme, çevre deitirme, sorumluluktan kaçma, ar para harcama, aile ve yaanlan çevreden kopma, yalnz kalma eilimi okulda baarszlk, okula gitmeme saylabilir. Bu tür belirtiler olduunda mutlaka psikiyatri uzmanna bavurulmas gerekmektedir. Alkol ve madde bamll tedavisi için uzun süredir cilt alt naltrekson implant yoluyla tedavi salanabilmektedir. Halk arasnda çip olarak bilinen bu uygulama için karnda ksa bir kesi yaplmakta olup naltrekson cilt altna konulmakta, böylelikle 3 aylk tedavi imkan sunulmaktadr. Bu anlamda ülkemizde uzun etkili tedavi seçeneklerine ulam imkan son salk uygulamalaryla beraber atm bulunmaktadr. A eklinde enjeksiyonla, cerrahi bir ilem yaplmadan uygulanabilen farkl tedavi yöntemleriyle eroin ve alkolle beraber kokain, metamfetamin gibi baz baka maddeler için de yararl etkileri olduu kantlanmtr dedi.
Uyuturucunun büyük bir tehdit oluturduu unutulmamaldr
Birlemi Milletler Genel Kurulunun, uyuturucusuz temiz bir toplum hedefine ulama ve uluslararas alanda eylem ve ibirliini güçlendirme konusundaki kararln vurgulamak amacyla, 26 Haziran tarihini Uluslararas Uyuturucu Kullanm ve Kaçakçl ile Mücadele Günü olarak belirlediini hatrlatan Doç. Dr. Atl, öyle devam etti:
Ülkemizde uyuturucu kullanmnda art olduu ve bunun halk sal için büyük bir tehdit oluturduu unutulmamaldr. Yeni uzun süreli tedavi yöntemleri izofreni hastalarndan yllardr yüz güldürücü sonuçlar elde edilmektedir. Yine uzun süreli tedavilerle madde bamllnn da tedavisinde daha iyi sonuçlarn alnmas mümkün görülmektedir. Ayrca tedavi olan her bireyin beraberinde yaknndaki baka hastalara da umut olaca ve onlar da tedaviye tevik edecei bilinmektedir. Bu anlamda yasal olmayan bu maddelerin kullanmn önlenmesi ve tedavi edilmesi bata salk birimleri ve güvenlik birimleri olmak üzere toplumun her kesimini ilgilendiren bir durum olduunu 26 Haziran Dünya Uyuturucu Kullanm ve Kaçakçl le Mücadele Günü vesilesiyle hatrlatmak isterim.