Türkiye, MIT'nin vakfına giriyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün: ''MIT ile değişik protokoller yapabiliriz. Ancak yapmak istediğimiz protokolün uzun ömürlü olma arzusu var. Onun için de doğrudan doğruya MIT'nin vakfına girmemiz lazım.

Haberler 24.06.2012 - 13:39 Son Güncelleme : 24.06.2012 - 13:39

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, MIT ile değişik protokoller yapabileceklerini, yapmak istedikleri protokolün uzun ömürlü olmasını arzuladıklarını belirterek, ’’Onun içinde doğrudan doğruya MIT’nin vakfına girmemiz lazım. Oraya da nakit para koymamız lazım. Koyabiliriz ama doğrudan doğruya yurt dışına para transferi anlamına geldiği için, bu TÜBİTAK ve bakanlık mevzuatında yok. Bu sorunun halledilmesi için yasa çıkması gerekiyor. Yasayı, bu yıl çıkartırız, çok zor bir şey değil’’ dedi.

ABD’nin Boston kentinde düzenlenen ’’Uluslararası Biyoteknoloji Fuarı’na katılmak için bu kente gelen Ergün, teknoloji ve mühendislik alanında dünyanın önde gelen teknik üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology’i (MIT) ziyaret ederek, MIT Rektör Yardımcısı Phillip Khoury ile görüştü.

Bakan Ergün, ziyarete ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulunarak, MIT ile değişik protokoller yapabileceklerini belirterek, ’’Yapmak istediğimiz protokolün uzun ömürlü olma arzusu var. Onun için de doğrudan doğruya MIT’nin vakfına girmemiz lazım. Oraya da nakit para koymamız lazım. Koyabiliriz ama doğrudan doğruya yurt dışına para transferi anlamına geldiği için, bu TÜBİTAK ve bakanlık mevzuatında yok. Bu sorunun halledilmesi için yasa çıkması gerekiyor. Yasayı, bu yıl çıkartırız, çok zor bir şey değil’’ diye konuştu.

MIT’in vakfına konulacak para miktarında bir sorun olmadığına işaret eden Ergün, bu vakfa örnek olarak ilk etapta 10 milyon dolarla girebileceklerini, buraya konulan paranın bir getirisi olduğunu, konulan para miktarına göre MIT’ye yüksek lisans ve doktora öğrencisi gönderme imkanı ile öğretim üyelerinin buradaki laboratuvarlarda araştırma yapma imkanı sağladığını anlattı.

’’MIT’de Türkçe seçmeli ders olacak’’

Ergün, vakfa konulan para miktarı kadar getirisi olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

’’Mesela ilk etapta 10 milyon dolarla girerdik. bu parayı iki bölüme ayırırdık, 5 milyon dolarlık bölümünü yüksek lisans ve doktora öğrencileri için, diğer 5 milyon dolarlık bölümünü de araştırma projelerinden alınacak katkı için. Koyacağınız paraya göre finanse ediyor MIT. Biz hangi alanda kaç öğrenci ve araştırmacı göndereceğimiz hesaplayıp, 10 milyon gerekiyorsa 10, 20 milyon gerekiyorsa 20 milyon dolar koyardık.

1 milyon dolar da verseniz 17 milyar dolarlık bir kaynağın ortağı oluyorsunuz. Biz oraya girdiğimiz zaman 17 milyar doların araştırma gücünden de istifade etmiş oluyoruz. Siz oraya girdiğinizde 17 milyar doların araştırma gücünden de istifade edecek bir imkana sahip oluyorsunuz. Proje de sunabiliyorsun.’’

MIT’nin vakfına girildiğinde, MIT’ye Türkiye’den öğrenci de gönderilebildiğini, projelerin sunulabildiğini, Türkiye’den hocaların gönderilip MIT’nin laboratuvarlarından istifade edebildiğini anlatan Ergün, bu programla MIT’de Türkçe derslerinin de seçmeli dersler arasına gireceğini bildirdi.

Ergün, Türkiye tarafından kaynaklanan teknik sorunun yasayla aşılması gerektiğini vurgulayarak, bu sorunun aşılmasının çok zor olmadığını, çıkartılacak bir yasa ile bu sorunun aşılabileceğini, bu yasanın da bu yıl içinde çıkartılabileceğini ifade etti.

’’MIT’de Türkiye’nin de merkezi olacak’’

MIT’de Avrupa ülkelerinin çoğunun merkezi olduğunu anımsatan Ergün, bu yeni uygulama ile MIT’de Türkiye’nin de merkezi olacağını bildirdi.

Ergün, MIT’de, Hindistan’ın, Çin’in, Brezilya’nın, hatta Mısır’ın merkezleri olduğunu dile getirerek, ’’MIT’ye 170 milyon dolarla da girersin hava olsun diye ama hiç istifade etmezsin. O da var. Caltech de var listemizde, Stanford da olabilir. Onların kendi endowment’larını size açması lazım, hepsi açmıyor’’ dedi.

AA

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır