İklim değişikliği, küresel ısınma, çevre kirliliği ve insan kaynaklı etkenler Türkiyenin can damarlarını bir bir yok ediyor...
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukcu, iklim değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle Türkiyede son 50 yılda 36 gölün kuruduğunu söyledi.
Konukcu, üniversite tarafından Rektörlük Salonunda düzenlenen Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları ve Tohumculuk Konferansında yaptığı konuşmada, iklim değişikliğinin bütün canlıları olumsuz etkilediğini belirtti.
Dünyada 2,5 milyar insanın sağlıklı suya ulaşamadığını aktaran Konukcu, Her yıl 300-500 milyon ton ağır metal ve kirletici unsurlar, su kaynaklarına deşarj ediliyor. çok sayıda balık ve kuş nesli kaybolmuş durumda. Nüfus 3, su tüketimi 6 kat artmış durumda. Son 50 yıl içerisinde 36 göl tamamen kurudu, 14 göl de kurumayla karşı karşıya. İklimimize baktığımız zaman aslında yağışlar zaman ve mekan boyutunda çok düzensiz. Her 5-6 yılda bir normal kuraklık, 12-16 yılda bir şiddetli kuraklık yaşıyoruz dedi.
Konukcu, Trakyanın gelecekte su sorunu yaşayabileceğini, bölgede içme suyunun çok büyük kısmının yer sularından karşılandığını dile getirdi.