Türkülere ses veren

Bedri Ayseli, 50 yılı aşan sanat yaşamını anlattı:

Haberler 02.04.2021 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbekir Elleri, Alama Yar Alama, Diyarbekir Küçeleri ve Krklar Da gibi birçok esere ses veren ve Diyarbakr sevdasyla tannan sanatç Bedri Ayseli, 50 yl geride brakt sanat yaamnda gönüllerde taht kurdu.

Diyarbakrn Sur ilçesinde 1946da doan, ilkokulu ve ortaokulu burada tamamlayan, lise yllarnda ise stanbula yerleen Ayseli, Marmara Üniversitesi Di Hekimlii Fakültesinden 1975te mezun oldu.

Türkülere gönül veren Ayseli, di muayenehanesi açarak uzun süre ii ile sanat hayatn birlikte yürüttü.

Müzikolog Sadi Yaver Atamandan nota, usul ve makam dersleri alan, seslendirdii türküleri ve besteleriyle hafzalarda uzun süre yer edinen Ayseli, sanat yaam boyunca birçok ödüle de layk görüldü.

Ayseli, snavla girdii TRTde uzun yllar programlar yapt, Kültür ve Turizm Bakanl Türk Halk Müzii sanatçs kadrosundan emekli oldu.

Sanat yaam boyunca 8 kaset, 17 plak, 6 CD çkaran, 3 sinema filminde oynayan Ayseli, anlarn 70inde Bir çocuk kitabnda toplad.

Tüm telli sazlar çalan, Hamayli Boynundaym türküsüyle tannan Ayseli, derledii Suzan Suzi türküsünün filmini de gönülden baland memleketi Diyarbakrda çekti.

SAZIM KAPININ ENDEK SÜPÜRGEYD

Sanat yaamn AA muhabirine anlatan Ayseli, gençlik yllarnda radyo ve televizyonun bulunmadn, bu nedenle sürekli misafirlie gittiklerini, orada sohbet esnasnda sk sk türkü söylediini belirtti.

Sesinin güzel olduunun farknda olmadn ifade eden Ayseli, Sazm olmazsa türkü söylemem, sazm getirin derdim. Sazm, kapnn eiindeki süpürgeydi. çöp koparrdm ve balardm çalmaya. Sesimin güzel olduunu o zaman anladm. lkokulda müsamerelere çktk. stanbula gittikten sonra lise yllarnda duydum ki Fatih Halkevinde müzik dersleri veriliyormu. Gidip kaydm yaptrdm. Sadi Yaver Atamandan ders aldm hatta deerli sanatçmz Belks Akkale de oradayd. stanbula gittikten sonra Orhan Gencebay, Ylmaz Güney, Arif Sa, Nuri Sesigüzel gibi sanatçlarla tantm. 1968-1970 arasnda snav kazanp TRTye geçtim. TRTye geçtikten sonra öhret yollar açlmaya balad. diye konutu.

Amcasnn srarla söylemesini istedii Hamayli Boynundaym türküsünü seslendirdiini ve çok beenildiini dile getiren Ayseli, vatani görevini tamamladktan sonra televizyon programlarnn devam ettiini, yurt d ve içinde konserler verdiini kaydetti.

Bir süre sonra ABDye gittiini anlatan Ayseli, Bana ne vaatlerde bulunuldu, yok dedim. Diyarbakrda, o topraklarda öleceim. dedim ve geldim, piman da deilim. ifadelerini kulland.

SON OLARAK SUZAN SUZY çEKTK

stanbulda gittii bir plak irketinde tant Orhan Gencebayn kendisine eser verip seslendirmesini istediini anlatan Ayseli, ayrca Ylmaz Güneyin oynad çirkin Kral filminde türkü söylediini belirtti.

Ayseli, 3 filmde oynadn, çok film için de teklif geldiini belirterek, Türk Halk Müzii okuyanlar furyas vard ve sürekli film çekiyorlard. Ben de düündüm ve dedim ki Arkada ölüm var, film çek hatra kalsn, ileride çocuklar oturup izler. 3 film arka arkaya çektik. Son film olarak Suzan Suziyi çektik. O da Diyarbakrda çekildi. Film için destek aldk çünkü çok deerli bir eser. nallah pek yaknda vizyona girecek. Valimizle görütük, Diyarbakrda büyük bir gala yapmak istiyoruz. eklinde konutu.

Diyarbakr çok sevdiini ve sk sk geldiini, Diyarbakrllarn da kendisine çok deer verdiini ifade eden Ayseli, kente özgü türkülerin bilinmesi, tannmas için büyük çaba gösterdiini söyledi.

Bedri Ayseli, memleketine ve türkülere sevdasn öyle anlatt:

Türkülerin hepsinin anlam çok güzel ve çok derin. Tabii insan kendi yazd ve besteledii türküyü okuyunca mutlu oluyor. Bunlardan birisi de Diyarbekir elleri türküsüdür. Bunu okuyunca çok duygulanyorum. Nereye gitsem de okumam istiyorlar. Yaptm besteler Diyarbakra özlemimden geliyor. Buraya geldiim zaman ilham alyorum. Hasret bunlarn douuna vesile oluyor. O kadar Diyarbakr seviyorum ki buraya gelmek için bahane aryorum. Gece rüyalarma giriyor. Sevmesem, duygulanmasam, hissetmesem bu eserleri nasl yaparm?

Ana Sayfaya Git