Bilgi Güvenlii Dernei tarafndan düzenlenen 9. Uluslararas Bilgi Güvenlii ve Kriptoloji Konferans, ODTÜde balad.
Atalay, artk gündelik hayatta kullanlan cihazlarn internete bal hale geldiini, birbiriyle iletiim halindeki cihaz saysnn da her geçen gün arttn söyledi. Atalay, 2020ye kadar 50 milyar bulan bir iletiim a olumasnn öngörüldüünü ifade etti.
Nesnelerin internetinin, salad kolaylklarn yan sra gündelik hayat ve ülke savunmas açsndan siber tehditleri de gündeme getirdiini vurgulayan Atalay, öyle konutu:
Türkiye, siber güvenlik alannda saldran ve saldrya urayan ülkeler arasnda ilk sralarda yer alyor. Saldrya uramay anlyoruz fakat saldran ülkeler arasnda olmak anlalamayabiliyor. Türkiyedeki balantl cihazlarn yüzde 40n üzerindeki ksm daha önce nüfuz edilip ele geçirilmi durumda. Böylece dardan kontrol edilebiliyorlar. Verilen bir talimatla bu bilgisayarlar bir yere saldrda kullanlabiliyor. Türkiye siber güvenlik açsndan hassas konumda. Bireyler ve devlet olarak duyarl olmamz gerekiyor. En önemli unsur da insan kayna. Dünyada 1-1,5 milyon, Türkiyede 15 bin siber güvenlik uzman aç var. Bu aç kapatmak üzere en önemli görev üniversitelere düüyor.
Bunun yannda siber güvenlikte milli çözümlerimiz olmazsa güvende olmamz mümkün deil. Parasn verip aldnz, sizi korumasn beklediiniz bir ürünün kendisi sizin için zafiyet kayna olabilir.
- Ümit verici gelimeler yaanyor
ASELSAN Genel Müdürü Faik Eken de milli olarak gelitirilmesi gereken çözümlerin banda bilgi güvenlii ve kriptoloji alanndaki ürünlerin geldiini söyledi.
Bu alandaki uzman ve mühendis açnn önemli bir sorun olduuna iaret eden Eken, Buna karn savunma sanayisindeki dier konularda nasl sabrla ilerlediysek bu alanda da ayn ekilde hareket etmeliyiz. Bu konuda ümit verici gelimeler yaanyor. Birlikte i birlii ve güç birlii yaparak milli çözümler gelitirmemiz gerekiyor. dedi.
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Veran Kök ve Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. brahim Uslan da konumalarnda, üniversitelerinin siber güvenlik alannda yürüttüü çalmalara ilikin bilgiler verdi.