Uyuşturucu bağımlıları için "sosyal uyum merkezi"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca pilot illerde açılacak "sosyal uyum merkezleri" ile uyuşturucu bağımlılarının tedavileri sonrası topluma uyumlarının kolaylaştırılması amaçlanıyor.

Haberler 03.11.2016 - 08:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hükümetin uyuturucu bamllyla mücadele çerçevesinde yürüttüü çalmalar kapsamnda, gelecek yldan itibaren yeni uygulamalar gündeme gelecek.

Bu kapsamda, 2016-2018 yllarn kapsayan Uyuturucuyla Mücadele Eylem Plan dorultusunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnn öncülüünde pilot illerde Sosyal uyum merkezleri açlacak.

Aralk ay sonundan itibaren açlmas öngörülen merkezler, tedavisini baar ile tamamlayan ve uyuturucu bamlln yenen kiilerin topluma yeniden adapte olmas için hizmet verecek.

Merkezlerde, bamllktan kurtulanlara psiko-sosyal destek, topluma uyum, kötü alkanlklardan uzak durma gibi konularda destek olunmas planlanrken, bakanlk tarafndan buralarda görevlendirilecek personele de özel eitim verilecek.

- Madde bamls bireylere hizmet verilmesi çok önemli

Madde bamllarnn tedavisine yönelik çalmalar yürüten uzman klinik psikolog Yeim Selçuk, bamllk tedavisinin sadece maddeden arndrma süreci olmadna dikkat çekti.

laç tedavisinin, bu sürecin sadece bir boyutu olduunu belirten Selçuk, Bizler tedavileri psikoterapiler ile sosyal destek salayarak sürdürüyoruz ama bunu kaynaklarn yetersizlii nedeniyle bireysel düzeyde yapabiliyoruz. Sigorta da bu tip tedavileri karlamad için genelde bireyler maddeyi brakp, ilaç kullanp hayatlarna devam ediyorlar. Bu da madde bamllna geri dönüleri çok artryor. Bu nedenle bakanlk nezdinde bu tip merkezlerin oluturulmas bizleri de mutlu etti. ifadelerini kulland.

Selçuk, madde bamll ile mücadelede topluma adaptasyon sürecinin çok önemli olduunu vurgulayarak, unlar kaydetti:

Madde bamls insanlar zaten genelde hayatla baa çkabilmenin bir yolu olarak madde kullanmna yöneliyor. Sonrasnda ise maddeler, hayatlarnn tamam haline geliyor. Madde bamlln braktklarnda ise baz yaamsal olaylar, travmalar, mevcut düzene adapte olamay madde kullanmna geri dönüleri artrabiliyor. Bu nedenle merkezlerin açlmas ve buralara ii bilen, ehil kiiler araclyla ilaçl tedavi sonrasnda madde bamls bireylere hizmet verilmesi çok önemli.

- Sosyal uyum merkezleri ile ilgili çalma bizleri çok sevindirdi

Eski bir baml olan ve halen bu kiilerin tedavisine yönelik çalmalar yürüten Bamsz Yaam Dernei Klinik Psikolou Enes Kartal, madde bamllnn hayat boyu mücadele gerektiren bir süreç olduuna iaret ederek, bakanln sosyal uyum merkezleri çalmasnn önemine deindi.

Kartal, Bu, aileler ve kiiler tarafndan zor kabul edilse de kronik bir rahatszlk, tpk eker hastal gibi. Bir kii eker hastas ise ömür boyu eker hastasdr. Madde bamll da böyledir, kroniktir. deerlendirmesinde bulundu.

Madde bamll ile mücadelede tespit, tedavi ve takip süreçleri bulunduuna dikkati çeken Kartal, Bakanln sosyal uyum merkezleri ile ilgili çalmas bizleri çok sevindirdi. Bamllarn ilaçl tedavi sonrasnda motivasyon ve topluma uyumlar açsndan çok önemli bir çalma çünkü bamllar genel olarak toplumda skm, kendine bir yer edinememi bireyler. Onlarn sadece psikolojik deil, sosyal entegrasyonunun salanmas kritik önem tayor. Merkezler ayrca toplumda, ailelerde ve madde bamls bireylerde farkndalk oluturacak. diye konutu.

Kartal, açlacak Sosyal uyum merkezlerinin daha verimli hale gelmesi için bu alanlarda çalan sivil toplum kurulular ile bir protokol çerçevesinde i birlii yaplabilecei, böylelikle projenin daha etkin klnaca görüünü dile getirdi.

Ana Sayfaya Git