Uyuşturucu Madde Terk Edilmiş Yerler ve Evlerde Alınıyor

Uyuşturucu ve alkol başta olmak üzere madde kullanımının daha çok terk edilmiş yerler ile kullanıcıların kendi evlerinde olduğu ortaya çıktı.

Haberler 02.01.2013 - 13:02 Son Güncelleme : 02.01.2013 - 13:02

Uyuşturucu ve alkol başta olmak üzere madde kullanımının daha çok terk edilmiş yerler ile kullanıcıların kendi evlerinde olduğu ortaya çıktı. Belediyeler başta olmak üzere ilgili kurumlar ile kolluk görevlilerinin bu alanlardaki denetimlerini artırması isteniyor.

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin (TUBİM) raporuna göre madde kullanıcılarının maddeyi kullanım yerlerinde ilk sırada yüzde 44,57 ile terk edilmiş yerler geliyor. İkinci sırada ise yüzde 31,13’lük bir oranla kendi evleri bulunuyor. Sırasıyla arkadaşının evi yüzde 5,81; eğlence yerleri yüzde 2,85; akraba evi yüzde 0,2; okul yüzde 0,15; diğer mekanlar yüzde 13,85 yer alıyor.

Raporda, Buna göre maddelerin en sık kullanıldığı yer olan terk edilmiş yerlerin ıslahı konusunda başta belediyeler olmak üzere ilgili kurumlara önemli vazifeler düşmektedir. Bu çerçevede kolluk görevlilerinin de bu alanlardaki denetimlerini arttırmaları gerekmektedir. deniyor.

EBEVEYNLER ÇOCUKLARINI GÖZETİMDE TUTMALI

TUBİM’in uyuşturucu raporunda, özelikle çalışan ebeveynlerin çocuklarını çalışma saatleri esnasında yetişkin gözetiminde tutmalarının etkili bir önleyici tedbir olacağına dikkat çekiliyor. Bu tür ailelerin uzun saatler ev dışında olması sebebiyle madde kullanmak için evlerin güvenli ortamlar olarak tercih edildiğinin görüldüğünün belirtildiği raporda, Ayrıca ebeveynlerin, çocuklarının maddeyi evde kullanıyor olabileceklerinden hareketle daha dikkatli olmaları, buna dair herhangi bir emare (madde kullanmak için gerekli materyal vb) bulmaları durumunda da temkinli olmaları ve bir uzman kurumdan daha fazla bilgi ve destek almaları gereklidir. Aceleci ve hızlı bir şekilde sonuçlar çıkarmak ise son derece tehlikelidir. Zira tespit edilen bazı belirtiler mutlaka uyuşturucu kullanımına yönelik bir işaret olmak zorunda değildir. Kullanmadığı halde, sadece bazı belirtiler benziyor diye kişinin suçlanması olumsuz sonuçlara yol açabilir. Amacın kişiyi yakalamak değil, ona yardımcı olmak olduğu unutulmamalıdır. değerlendirmelerine yer veriliyor.

Rapora göre madde kullanıcılarının yüzde 60,62’si hiç evlenmemiş şahıslardan oluşuyor. 2011 yılında Türkiye’de 15 ve üstü yaş grubunda hiç evlenmemiş olan şahısların oranı yüzde 27,44. Raporda, Dolayısıyla nüfusun büyük çoğunluğunun medeni durumunun evli olmasına rağmen (yüzde 64,13) madde kullanıcılarının büyük çoğunluğunun hiç evlenmemiş olan şahıslardan oluşması, madde kullanımının evlilere oranla Bekarlar arasında daha yaygın olduğu şeklinde değerlendirilmektedir. deniyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır