Vahdet yakındır

İTTİHADUL ULEMA'nın daveti üzerine Kudüs için Uluslararası Âlimler Buluşmasına katılan âlimler, bu tür buluşmaların önemine vurgu yaparak "Dünyanın her yerinden âlimlerin bir araya gelmesi gösteriyor ki vahdet yakındır" tespitinde bulundu.

Haberler 28.02.2022 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Farkl ülkelerden limlerin katld programda konuan Dou Türkistan limler Birlii Genel Sekreteri eyh Abdulvaris Hoten, tarih sayfalarna bakldnda 50-60 yl öncesinden slam ümmetinin parçalandn ve sonrasnda Kudüsün igal edildiini söyledi.

eyh Hoten, 50-60 yl öncesine baktmzda ilk olarak tamamen parçalamlar, sonra da slam hilafetini 1924te ykmlar. 1948 ylnda da ilk yaptklar icraat Kudüsü parçalamak olmu. Eer hilafet yklmasayd, slam ümmeti parçalanmasayd israil kesinlikle Kudüsü igal edemeyecekti. Bunun tek nedeni slamn parçalanmas ve hilafetin yklmasdr. israil 1948 ylnda Kudüsü, ayn senede çin de Dou Türkistan igal etmi. srail, çin veya herhangi bir emperyalist devletin igal ettii yerlerde yürüttüü admlar vardr. Birincisi limleri katletmeleri, ikincisi insanlar hicrete zorlamalar üçüncüsü ise kültürleri yok etmeye çalmasdr. Bugün buraya dünyann her yerinden limlerimiz gelmi. Bu da gösteriyor ki vahdet yakndr nallah. dedi.

GENçLERMZN VE çOCUKLARIMIZIN BEYNNE FLSTN MESELESN KAZIMALIYIZ

slam ümmeti tarafndan Filistin bilinirken Dou Türkistann tannmadn söyleyen eyh Hoten, Filistin ve Dou Türkistan meselesinde insan haklar, tüm medya kurumlar harekete geçmeli. slam leminin limlerine bu konuda çok görev düüyor. Bu konular insanlara Cuma hutbelerinde, medreselerde ve toplantlarda haykrmas gerekiyor. ifadelerini kulland.

Yeni nesillerin Filistin davasndan habersiz yetitirildiini söyleyen Afganistanl Mewlana Abdussabur Abbas, slam topluluklarn bekleyen tehlikeye dikkat çekti.

Abbas, Baz kimseler Kudüsün ne olduunu hakiki manada bilmiyor. Özellikle de gençler Kudüs meselesi nedir, bunun farknda deiller. Öncelikle bilmemiz gereken nokta udur? Gençlerimizin ve çocuklarmzn beynine Filistin meselesini kazmalyz. Gerçekten de insanlar Filistin ve Kudüsten haberdar deiller. Eer böyle devam ederse on yl sonra çocuklarmz bize kar mücadele edecekler. eklinde konutu.

DÜNYANIN HER NERESNDE OLURSA OLSUN ZULÜM YAPILIYORSA BUNA KARI çIKMAMIZ GEREKR

Kudüs meselesinin toprak meselesi olmadnn altn çizen Abbas, çinenen hukuklar, ayaklar altna alnan rzlar eref ve namus meselesidir. Maalesef Filistinde çocuklarmz öldürülüyor, evler yklyor ve insanlar görülerinden dolay cezaevindeler. Fikir, din ve mezhep özgürlüünden bahsediyorlar ama Filistinde bunlarn hiçbiri yok. Dolaysyla Filistin meselesi hukuk meselesidir. Bu konuda uyank olmalyz. Dünyann her neresinde olursa olsun zulüm yaplyorsa buna kar çkmamz gerekir. dedi.

Abbas, Filistin meselesi akidevi-imani bir meseledir ve susan zillet içindedir, izzeti ayaklar altndadr. slam lemi içerisinde Arap liderlerine baktmzda zillet içerisinde olduklarn net bir ekilde görebiliyoruz. çünkü yahudilerle birlikte hareket ediyorlar. Amerika, Araplar kullanyor fakat bilindii gibi Arap liderler onlarn kurban olmular ve ayn zamanda Suudi Arabistan ve Birleik Arap Emirlii oralarda laik bir ülke kurmaya çalyor. Eer slam ülkeleri içerisinde bir birliktelik olsayd Amerika bunlar yapamayacakt. diye belirtti.

Ehli küfrün slama olan dümanlklarn ve saldrlarn ayet ve hadisler nda açklayan Eritre Alimler Birlii Bakan Dr. Hasan Selman ise, öyle konutu:

Rabbimiz Kuran- Kerimde kafirlerden bahsederken Onlar sizi dininizden ayrmadklar ve uzaklatrmadklar sürece rahat brakmayacaklar, sizden raz olmayacaklar. buyuruyor. Dolaysyla bilindii üzere Kuran - Kerimin birçok yerinde kfirlerin emellerinden ve amaçlarndan bahsediyor. Baz rivayetlerde Peygamber efendimize Kudüsü fethedecek olanlar kimlerdir? diye sorulduunda Efendimiz, Beyt-ül Makdiste ve onun etrafnda olanlar fethedecek, baka bir rivayette de amda olanlar cevabn vermitir.

Selman, Önceden haçllarn Kudüse saldrlar çok oluyordu u anda da ayn ekilde Yahudilerin saldrlar oluyor. Aslnda slam ümmetine yaplan en büyük zülüm, hilafetin kaldrlmasdr. Hilafetin kaldrlmasyla birlikte tüm slam devletlerinin bölük pörçük ekilde küçücük devletlere ayrlmasdr. Peygamber efendimizin bir hadis-i erifinde Öyle bir zaman gelecek ki Müslümanlar bölük pörçük olacak ve dümanlara alet olacaklar buyuruyor. Sahabeler Ya Resulullah bizm o gün saymz az m olacak? diye sorduklarnda Peygamberimiz Hayr siz o gün az deil, çok olacaksnz ama denizin üzerindeki köpük gibi olacaksnz. yantn veriyor. fadelerini kulland.

Normalleme hareketiyle birlikte Filistini ümmet meselesinden çkarp Arap meselesine dönütürmeye çalyorlar

Dünyadaki tüm insanlarn bildii ve birletii ortak bir nokta var; o da Filistinlilerin zülüm gördüü, halknn mazlum olduudur. diyen Selman, terör ebekesinin emellerine dikkat çekerek srailli yetkililer Dicle ve Fratn arasn hedefliyor. Bu iki nehir arasnda hayalini kurduklar devleti kurmaktr. Maalesef slam leminden olan baz hain kimseler onlarla birliktelik kurdu ve bu düünceyi birlikte harekete geçirmek istiyor. Özellikle son dönemde normalleme hareketiyle birlikte Filistin ümmet meselesinden çkarlp Arap meselesine dönütürmeye çalyorlar. Amaçlar Filistini yalnzlatrmaktr. Dolaylsyla bunun farknda olarak bu uur ve bilinçle hareket etmeliyiz. dedi.

u an Filistini savunacak bir birlik olmadn ve bu görevin de alimlere kaldn belirten Selman Alimlerin bu konudaki rolleri çok büyüktür, yapmalar gereken ey çoktur. Birçok limler birlii var ve bu birlikler Filistin meselesini bir harekete dönütürmek istiyor ve elhamdülillah u an bu birliklerin hepsini birletiren nokta Kudüs davasdr. Kudüs davas belli bir grubun davas deil; insanlk, adalet, hak-hukuk meselesidir. Bu ulus üstü mücadeleye katk salamak isteyen herkesin hissettikleridir. Bu duygularn younlat hafta Dünya Kudüs haftasdr. eklinde konutu.

25 ülkede 320 enstitü direk veya dolayl yoldan Dünya Kudüs etkinliklerine katkda bulundu

Etkinliklerin düzenlenmesinin sebebinin i adamlarnn, gençlerin, kadnlarn, ümmete mensup olan herkesin, insanln tarihlerini diri tutarak Filistin meselesini gündem etmeleri ve o uur ve bilince sahip olmalar olduunu söyleyen Selman, Bu etkinliklerin bir dier hedefi de limler birliinin rollerini aktif hale getirmesidir. Daha önce de bu tür eylerin olduunu biliyorduk ama Kudüs haftas etkinlikleri ile birlikte bunu daha canl daha aktif hale getirmeyi planlyoruz. Örnein, u an içinde bulunduumuz Kudüs haftasyla ilgili yaklak üç aydr çalmalarmz sürüyor ve u an görmü olduunuz etkinlik bunlardan bir tanesidir. diye belirtti.

Dünya Kudüs Haftas kapsamnda düzenlenen programlara oluan katlmlar aktaran Selman Perembe gününden itibaren stanbulda balad ve birçok TV kanal da katld. Daha sonra bu etkinlikler Endonezya, Nijerya, Senegal, Avrupa ve Amerikaya kadar devam ediyor. Dünya Kudüs haftas münasebetiyle yaklak üç yüz yirmi grup ve camia, yirmi be ülkede 320 enstitü direk veya dolayl yoldan Dünya Kudüs etkinliklerine katkda bulundu. Zulmü kabul etmeyen, hak ve adalet mücadelesi veren Müslümanlar bu meseleye desteklerini gösterdi. ifadelerini kulland.

Selman, Yine ayn ekilde bu hafta içerisinde Dünya Kudüs Haftas münasebetiyle düzenlediimiz etkinliklerden bir tanesi de bu ve benzeri konserlerdir. Ayn ekilde bu meseleyi gündeme getirene kadar hutbeler Kudüsü ele alacak, Kudüsten bahsedecek. dedi.

Ana Sayfaya Git