Van'da devletin sürü desteği "tersine göç"ü başlattı

Kırsaldaki vatandaşların hayat standartlarının yükseltilmesi amacıyla başlatılan "Köyümde Yaşamak İçin Bir 'Sürü' Nedenim Var Projesi" ile Erciş'te yaklaşık 20 aile göç ettiği topraklara dönerek hayvancılık yapmaya başladı.

Haberler 16.09.2021 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geni meralar ve yaylalaryla hayvancln önemli merkezlerinden Vanda, küçükba hayvancln gelitirilmesi ve ekonomiye katknn artrlmas amacyla salanan destekler ve gelitirilen projeler, krsal bölgelerdeki mahallelere dönüleri hzlandrd.

Küçükba hayvan varlnda ilk srada yer alan Vanda, hayvan saysnn artrlmas için Hazine ve Maliye Bakanl ile Tarm ve Orman Bakanlnn destei, Ziraat Bankasnn i birliiyle balatlan Köyümde Yaamak çin Bir Sürü Nedenim Var Projesi kapsamnda hem bavurular hem de destekler devam ediyor.

Terör ve çeitli nedenlerle yllar önce boalan mahallelerin yeniden canlandrlmas, yerli rk koyun yetitiriciliinin yaygnlatrlmas ve krsaldaki vatandalarn hayat standartlarnn yükseltilmesi için hayata geçirilen projeden yararlanmak isteyen çiftçilere, Ziraat Bankasnca 100 bin liraya kadar sfr faizli, 50 bin liraya kadar da düük faizli kredi imkan sunuluyor.

l ve ilçe Tarm ve Orman Müdürlüklerine müracaat ederek desteklemeden yararlanan çiftçiler, aldklar küçükba hayvanlarla yllar sonra göç ettikleri topraklara dönerek hayvanclk yapyor.

Vann Erci ilçesinde projeye bavuran yaklak 45 kiiye verilen 4 bin 500 koyun desteiyle 20 ailenin krsal bölgelerdeki mahallelerine dönmeleri saland.

- Bahçelerde, tarlalarda artk koyun seslerini duymaya baladk

lçe Tarm ve Orman Müdürü Cihat çar, AA muhabirine, projenin üreticilerden ve vatandalardan ilgi gördüünü, desteklerden yararlanmak isteyenlerin saysnn her geçen gün arttn söyledi.

Kaymakamln koordinasyonunda bavuru sahiplerine gereken destein verildiini anlatan çar, öyle konutu:

Vatandalarmza hayvan seçiminde yardmc oluyoruz, hayvan kabulünde görev alyoruz. u ana kadar 4 bin 500 küçükba hayvan datm gerçekletirdik. Bu bavurular artarak devam ediyor. lçemizin küçükba hayvan varlnn artrlmasna proje önemli bir katk sunacak. 7 yl faizsiz, ilk 2 yl ödemesiz olan proje ilgi gördü. Daha önce köylerinden kente göç eden vatandalar bu proje kapsamnda geri dönü yaparak hayvancla balad. Bahçelerde, tarlalarda artk koyun seslerini duymaya baladk. Hayvanclk yapmaktan vazgeçmi birçok vatandamz tekrar hayvan beslemeye karar verdi. Yaklak 20 ailemiz köylerine döndü. Bu gelimeler bizi sevindiriyor.

- Doduumuz, büyüdüümüz topraklara kavutuk

lçeye bal Karlyaka Mahallesinde yaayan Nesim Alkan ise destekten yararlandn belirtti.

Bu sayede yllar sonra tekrar koyun sahibi olduunu aktaran Alkan, 4 yl önce ekonomik nedenlerle köyden göç etmek zorunda kaldm. mkanlarmz köye dönmeye elverili deildi. Yeni balatlan projeyi aratrdm, artlarndan birinin köyde ikamet edilmesi gerektiiydi. Bu nedenle köyüme dönerek bavurumu yaptm. Hayvanlar teslim aldm ve çalmaya baladm. ehirden dönüün salanmas açsndan güzel bir proje. Biz de desteklerden yararlandk ve bu sayede köyümüze döndük. Doduumuz, büyüdüümüz topraklara kavutuk. Allah devletimizden raz olsun. ifadelerini kulland.

- Projeden de faydalanarak 100 koyun sahibi oldum

Kocapnar Mahallesi sakinlerinden Kemal Tüncer de yeniden hayvancla balamann mutluluunu yaadn ifade etti.

Proje sayesinde ahrlarn, tarlalarn, yaylalarn enlendiini, koyun ve kuzularn sesini duymaya baladklarn anlatan Tüncer, 3 yl önce maddi nedenlerle köyümü terk etmitim. Projenin varln duydum ve 8 ay önce köyüme geri döndüm. Projeden de faydalanarak 100 koyun sahibi oldum. lk yl ödemesiz, 6 yl taksit ödeme imkan sunan proje bizim gibi yerini yurdunu terk etmi insanlar için büyük bir avantaj oldu. Hayvanclkla birlikte tarma da baladk. Bize destek verenlere teekkür ederiz. eklinde konutu.

- Birçok aile doduklar yerlerde yaamaya balad

Aa Kozluca Mahallesi sakinlerinden zzet Kaya, köyde yaad ekonomik skntlar nedeniyle 5 yl önce doup büyüdüü topraklar terk etmek zorunda kaldn anlatt.

Proje sayesinde yllar sonra yeniden hayvanclk yapma imkan bulduunu belirten Kaya, unlar kaydetti:

Bavurum kabul edilince köyüme dönerek hayvanlar teslim aldm. Köyü terk edip gitmek zorunda kalan akraba ve arkadalarm da dönü yaparak projeye bavurdu. Birçok aile doduklar yerlerde yaamaya balad. Bazlar da göç etmekten kurtuldu. nsanlarn kendi yerlerini terk etmesi, topraklarn brakp gitmesi iyi bir ey deil. Gurbet yaadmz için köyümüze geri döndük. Daha çok insann proje sayesinde köyüne gidip çiftçilik ve hayvanclk yaparak daha güzel yaayacana inanyorum. Bu proje küçükba hayvanclk için fakat biz köyümüze dönünce hayvanclkla birlikte tarlalarmz da ekmeye baladk. Her alanda bize büyük katks oldu.

Ana Sayfaya Git