Ve ışıklandırma

Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde Asurlular zamanında yapıldığı tahmin edilen ve üç tarafı derin vadilerle çevrili, bir tarafı da oyularak yekpare bir kaya üzerine oturtulmuş olan tarihi Asur Kalesi ve Kral Mezarları'nda ışıklandırma yapılması amacıyla hazırlanan proje, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca onaylandı.

Haberler 04.01.2018 - 08:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanlnca kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamnda görevlendirme yaplan Diyarbakrn Eil Belediyesi, Asurlular zamannda yapld tahmin edilen Eil Kalesi ve Kral Mezarlarn klandrmak için çalma balatt.

Eil Belediyesinden yaplan açklamaya göre, tarihi Eil Kalesi ve Kral Mezarlarnda klandrma yaplmas amacyla hazrlanan proje, Kültür ve Tabiat Varlklarn Koruma Bölge Kurulunca onayland.

Iklandrmann ardndan güzel bir görünüme kavuacak olan Asur Kalesi ve Kral Mezarlar projesi için 300 bin lira ödenek ayrld.

ASUR KALES VE KRAL MEZARLARI

Eil Belediye Bakan Vekili Kaymakam Kürad Atak, Diyarbakrn tarihi ve turistik açdan turizm cenneti olan Eilin kültür varlklarn korumak için çaba gösterdiklerini söyledi.

Tarihi eserleri korumann, onarmann ve turizme kazandrmann önemli olduunu kaydeden Atak, bu nedenle Diyarbakrn en önemli tarihi yaplarndan biri olan Eil Asur Kalesi ve Kral Mezarlarnn klandrmasna önem verdiklerini bildirdi.

Eil Asur Kalesi ve Kral Mezarlarnn çevresini, gecesiyle de gündüz gibi yaanabilir bir mekan haline getirmek amacyla hazrladklar projenin Kültür ve Tabiat Varlklarn Koruma Bölge Kurulunca kabul edildiini aktaran Atak, Iklandrma projesiyle kaleye ve çevresine daha güzel bir görüntü vermek için çalmalar balad. lçenin gözde mekanlarndan olan kalenin klandrlmasyla nostaljik bir görünüm almas salanacak. ifadelerini kulland.

ALAN TAMAMEN IIKLANDIRILDI

Atak, kalenin Asurlular döneminde yapldnn tahmin edildiini, oldukça büyük bir alana ina edilen kalenin iç ksmnn o dönemde snak ve depo olarak kullanldn hatrlatt.

Kalenin ön ksmnda, uzun çivi yazs ile Asur kralnn figürünün bulunduunu anlatan Atak, unlar kaydetti:

Yaz tamamen okunmuyor olsa da kolayca takip edilebilir. Yaz ve figür ikindiden sonra, güneli günlerde net görülebilir. Kalede, bulunan çivi yazsnn bir kral figürü ile birlikte bulunmu olmas, Asurlulara ait olduu görüünü güçlü klmaktadr.

Ana Sayfaya Git