Bakan Selçuk, özel gereksinimli örenci velileri için rehber kitapçk seti tantm törenine katld.
Özel gereksinimli örenciler için okul ve aile arasndaki i birliinin nasl olmas gerektii konularnda çok özel bir projenin hayata geçirildiini belirten Selçuk, Okulun ve evin uyum içinde olmasnn, çocuun hayatn nasl zenginletirdiini ve nasl güzelletirdiini hepimiz çok iyi biliyoruz. Özel eitim ihtiyac olan çocuklarmz için ailenin, örenme, tedavi süreçlerine etkisi de bu anlamda çok önemli. dedi.
Selçuk, ailenin bilinçli olmas ve belli konularda bilgi sahibi olmasnn, çocuun hayatn kolaylatrdna dikkati çekerek, unlar kaydetti:
Böyle özel bir çocuun annesi, babas, akrabas olmak gerçekten çok özel bir sorumluluk. Bu anlamda da çocuumuzun özel gereksinimlere sahip olmasnn, onlarn hayatn nasl deitirdiinin de farkndayz. Görevimiz, sizleri anlamak, sizlere yardmc olmak, destek olmak. Bu çerçevede de çocuklarmzn örenmelerini hzlandrmak. Özel eitime ihtiyac olan tüm çocuklarmzn önündeki bütün engelleri kaldrmak, onlara ihtiyac olan bütün içerii de sunmak. Onlarn toplumda huzurlu bir yer edinebilmelerini çok önemsiyoruz.
VELLERN SÜRECE KATKISI çOK ÖNEML
Bakan Selçuk, rehberlik ve aratrma merkezlerinde özel eitime ihtiyac olan örencilerin, eitsel deerlendirmeleri ve tanmlamalar sonucunda uygun eitim ortamlarna yönlendirildiini anmsatt.
Bu merkezdeki eitimlerin daha nitelikli yürümesi için velilerin sürece katksnn çok önemli olduunu belirten Selçuk, sözlerini öyle sürdürdü:
Bu proje de çok önemli, BM çocuklara Yardm Fonu (UNCEF) ile yaptmz projeler kapsamnda çeitli gruplarda dil ve konuma güçlüü gibi, özel örenme güçlüü gibi, otizm spektrum bozukluu gibi, hiperaktivite bozukluu gibi, görme ve iitme yetersizlii gibi alanlarda rehber kitaplar hazrlayp konuyla ilgili farkndalklarn artrmak, daha nesnel bilgiler sunmak çabasndayz. Burada ilgili alan uzmanlarnn katks çok önemli. Dünyadaki son gelimeler nedir? çocuklarmzn ve velilerimizin sahadaki ihtiyaçlar nelerdir? Bu konularda kaynaklar ne ekildedir? Bu konulara cevap verebilmek için akademisyenlerimizin ve uzman öretmenlerimizin destei çok çok önemlidir.
ETMLER STANDART HALE GELYOR
Bakan Selçuk, salgn döneminde uzaktan eitimle de olsa çok çok güzel bir i birliinin olutuunu vurgulad.
Rehber kitapçklarn, özel eitime ihtiyaç duyan çocuklarn, velilerin, öretmenlerin konuyla ilgili daha fazla bilgilenmelerine katk salayacan belirten Selçuk, Hazrlanan içeriklerden yola çkarak aile seminer ve eitim programlar da hazrlanyor. Bu hazrlanan programlar sayesinde de eitimler standart hale geliyor. Türkiyenin neresinde olursa olsun alaca eitimlerin standart hale gelmesi ve ortak bir dilin gelimesi salanm olacak ve böylece de nitelii de artrm olacaz.
Selçuk, Türkiyedeki yabanc uyruklular ve misafirler için de kitapçklarn ngilizce ve Arapça hazrlandn anlatarak, Basmlar yaplan kitap setleri 252 rehberlik ve aratrma merkezine de gönderildi. Ayrca içeriklerin dijital nüshalar da EBAda yaymland. Özelim Eitimdeyim mobil uygulamasnda da paylald. bilgisini verdi.
Velilerle i birliinin güçleneceini vurgulayan Selçuk, bu kitapçklarn yapmnda emei geçen herkese teekkür etti.
ALELERLE VDEO KONFERANSLA GÖRÜME
Selçuk, tantm toplants çerçevesinde Isparta, stanbul, Kütahya, Samsun, anlurfa ile Vanda yaayan ve özel eitim gören çocuklarn aileleriyle video konferans yöntemiyle görüme gerçekletirdi.
Aileler rehber kitapçklar çok beendiklerini belirterek, emei geçenlere teekkür etti. Aileler ayrca öretmenler için de rehber kitapçk hazrlanmas, Kütahyaya özel eitim görenler için okul yaplmas ve iitme engelliler için öretmen talebinde bulundu.
Milli Eitim Bakanlnn sunduu rehber kitapçklar, görme, bedensel, zihinsel yetersizlii, otizm spektrum, dil ve konuma, iitme bozukluu olan bireylere ilikin hazrland.