Hava scaklarnn zaman zaman 50 dereceye yaklat Diyarbakrda vatandalar zor anlar yaarken, Büyükehir Belediyesi Hayvan Bakmevi ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlu Veteriner Hekimi Kader çen, hayvanlarn da scaklklardan etkilendiine dikkat çekerek özellikle susuzluun onlar perian eden unsurlardan biri olduunu söyledi. Hayvan Bakmevinde yaayan canllar serinletmeye çaltklarn, sk sk sularn deitirdiklerini ama yine de hayvanlarn scaklktan etkilendiklerini ifade eden Veteriner Hekim çen, Vatandalarmz balkonlarna, kaplarnn, sitelerinin önlerine bir kap su brakabilirlerse çok iyi olur. En azndan bu canllarn doada susuz kalmasn engellemi oluruz dedi.
Hayvanlar için bir doa brakmadk
Hayvanlar için bir doa braklmadn ve her tarafa bina ve site ina edildiini vurgulayan çen, Sulama alanlarmz çok fazla yok. Dereler, nehirler birçou kurumu durumda. O yüzden tamamen bize ihtiyaçlar var. Lütfen bunlar görmezden gelmeyelim. Doada sadece insanlar deil dier canllar da yayor. Bizim çemelerimizden bir ekilde sularmz akyor ama onlar bir birikim suyuna ihtiyaç duyuyorlar. Onlar da biz salarsak çok daha iyi olur. Ayrca sokaklarmzdaki ve mahallelerimizdeki tüm canllar, kular, kediler ve köpekler o mahallenin sakinidir. Elimizden geldiince bu canllara yardmc olmaya çalalm. Onlarn beslenebilecei, avlanabilecei doal alanlar yok. Her tarafa bina ve site kurduumuz için de beslenme sknts da yayorlar. Hayvanlarn yiyebilecei yemek atklarn çöpün kenarna azn balamadan brakrsak o canllar da beslenir ve giderler. Kimseyi rahatsz etmek istemezler. Hayvanlar genelde su ve beslenme gereksinimi duyduklar zaman havlama belirtisi gösterirler ve insanlar bundan korkuyorlar. Onlarn istedikleri sadece bir kap su ve bir kap yemek. Onun dnda istedikleri bir ey yok. Genelde saldr belirtisi göstermezler ifadelerini kulland.
Küpeli hayvanlardan korkmayn
nsanlarn sokaklarda küpeli hayvan gördükleri zaman kesinlikle korkmamalar gerektiini aktaran çen, unlar kaydetti:
Bunlar ksrlatrlm ve as yaplm hayvanlardr. Ksrlatrmaya özen gösteriyoruz çünkü kontrolsüz ve çok sk ürüyorlar. Bir canldan 6 ylda 6 bin tane yavru üreyebiliyor. Onlar için doal alan olmad için en azndan yavrularn eziyet görmemesi için doada ksrlatrma faaliyeti gösteriyoruz. Ayrca bu ksrlatrma faaliyeti agresifliklerini alyor ve kzgnlk belirtisi göstermiyorlar. Ayn zamanda zoonoz hastalk dediimiz hayvanlardan insanlara geçebilecek parazit ve kuduz hastalklarnn önüne geçerek alamalarn yapyoruz. Ondan dolay sokaklarnda küpeli hayvan gördükleri zaman bize ihbar etmek yerine besleme yoluna giderlerse o köpek ya da kedi hem o mahalleyi koruyacaktr hem de beslenip gidecektir. Doada yalnz yaamadmz bilmemiz gerekiyor ve o canllara da mahallemizi ve sokamz açmak zorundayz. Onlardan herhangi bir hastalk belirtisi gördükleri zaman ALO 153 belediye hattna ularlarsa 7 gün 24 saat hizmet veren ambulansmz oraya gidecektir. Annesiz gördüünüz hiçbir yavruya müdahale etmeyin. Anneleri beslenmeye gitmitir. O yavrular onlarn yerinden ayrmamz onlar ölüme terk etmemiz anlamna geliyor. çünkü barnaklarmzda veya evlerimizde bu canllar veya yavrular prematüre doduu için anneye ihtiyaçlar var. Anne dnda hiçbir yavru onlar ayakta tutamyor. çünkü kedi ve köpekler baka kedi ve köpeklerin yavrularna annelik yapmak istemiyorlar. Dolaysyla süt anne sknts da yayoruz. O yüzden annenin öldüünü kesinlikle tespit etmediimiz sürece onlar barnaa yönlendirmeyelim.