Türkiyenin önemli tahl üretim merkezlerinden Güneydou illerinden Diyarbakr ve anlurfa da bu yl ekim dönemine denk gelen ar yalar, sulu tarm alanlarnda üretim yapan çiftçileri, zor durumda brakt.
Son aylarda etkili olan yalar nedeniyle, pamuk ve msr hasad zamannda yaplamazken, yalar buday, arpa ve mercimek ekimini ise olumsuz etkiledi. anlurfa Ziraat Odas Bakan Ahmet Eyyüpolu, bu sene ya bakmndan bereketli bir yl yaadklarn söyledi.
Yaklak 20 yln en yal dönemini geçirdiklerini belirten Eyyüpolu, öyle konutu:
Bu yama kadar böyle bir bereketli bir ya dönemi görmedim. Tarlalarmz aaçlarmz suya doydu. Özellikle hububat üreticimiz, yalar nedeniyle ekimlerini yapamad. Sulu alanlar da çok olumsuz etkilendi. Bu yl sulu tarmn yapld bölgelerde hububat ekim alannda yüzde 20 düü bekliyoruz. çiftçilerimiz, yamurdan dolay tarlasna giremedi ve ekim yapamad. Ya nedeniyle hububat ekimini yapamayan çiftçilerimiz, tarlalarn pamuk için hazrlamaya balad. nallah gelecek ay tarlalarmzn ekimine balayacaz. Bu yl hububat ekim alan azald için pamukta ekim alannda yüzde 20den fazla art bekliyoruz. Sulu tarmn yapld yerler yatan olumsuz etkilenirken, kuru tarmn yapld alanlarda hububat veriminde rekor bekliyoruz. Bu yl yalar kuru tarma çok yarad.
- Bu yl yalar Karadeniz iklimini andrd
Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali çullu da, bu yl ekim ve hasat sezonuna denk gelen youn yalarn, çiftçilerin tarlaya girmesine engel olduunu söyledi.
çiftçilerin özellikle msr ve pamukta hasadn zamannda yaplamad için, ürün kalitesi ve veriminde azalma meydana geldiini ifade eden çullu, Bu yl erken balayan uzun süreli yalar tahl ekimini engellerken, pamuk ve msr hasadnn da yaplmasna izin vermedi. Ekim ay sonundan balayp ubat ayna kadar ara vermeden devam eden yalar adeta Karadeniz iklimini andrd. diye konutu.
Ar yan çiftçiyi madur ettiini dile getiren çullu, unlar kaydetti:
Her yl çiftçiler ya yok diye yamur duasna çkarken, bu yl fazla yaa üzüldü. Buday ekimi, pamuk ve msr hasad tamamlanmadan balayan ve ara vermeden devam eden yalar, çiftçileri madur etti. Birçok çiftçi msrn, kasmda hasat etmesi gerekirken, ocak ay sonunda ancak toplayabildi. Ülke pamuunun yaklak yüzde 50sine yaknn üreten anlurfadaki çok saydaki çiftçinin pamuu tarlada kald. 2018 ylnda anlurfada rekor bir üretim beklenirken, tarlada kalan pamuk nedeniyle rekolte tahminin altna dütü. Budayn eken çiftçiler düen fazla yaa sevinirken, budayn ar yalar nedeniyle ekemeyen çiftçilerin bir ksm geç de olsa ekimlerini ocak ve ubat aylarnda yapmaya çalt.
çullu, nisan aynda düzenli yalarn olmas durumunda buday rekoltesinin normal seviyelerde olmasn beklediklerini de ifade etti.
Türkiyede mercimein yüzde 36snn, budayn yüzde 8inin, arpann ise yüzde 11inin üretildii anlurfada, yaklak 6 milyon 393 bin 49 dekar alanda hububat tarm yaplyor.