Dou Anadolu Bölgesinde yaz aylarn yaylada geçiren göçerler, zorlu ancak bir o kadar da güzel yaam koullarnda et ve süt ihtiyacn karlyor.
Arazi yapsnn yüzde 42si mera ve yaylalardan oluan Bingöl, 2 bine yakn göçer ve küçükba hayvan yetitiricisine ev sahiplii yapyor.
Havalarn snmasyla yaylalara çkan göçerler, serin havada ve souk sularn yannda teknolojiden uzakta zorlu bir yaam sürüyor.
Hem hayvanclk yaparak geçimlerini salayan hem de yllardr et ve süt ürünleri üretip ülke ekonomisine katk sunan göçerlerin yayladaki günleri zorlu olduu kadar renkli de geçiyor.
Karlova ve Solhan ilçeleri arasnda kalan 2 bin 544 rakml erafettin Dalar eteklerindeki yaylalarda barnan Beritan airetine mensup göçerlerin erkekleri koyunlar güderken, kadnlar ise sadklar sütten peynir yapyor, günlük ev ilerini yürütüyor.
Yaylada güne erken balayan kadnlar önce kahvalt hazrlyor, sonra da kaldklar çadrlar temizliyor, ekmek piiriyor ve elde çamar ykyor.
Salan sütü peynir yapmak için çadrlara götüren, öle yemeinin ardndan akama doru ikinci sam ve akam yemei hazrl yapan kadnlar için bir gün daha bu ilerle geride kalyor.
Okullarn tatil olmasyla aileleriyle yaylaya çkan çocuklar için ise buras farkl bir tatil imkan sunuyor. Gün boyu hayvanlarn peinde koan ve eee binen çocuklar, ehirden uzakta yazn keyfini çkaryor.
- Yaylann havas, suyu iyidir ama ii zordur
Göçerlerden Leyla Morkoyun, ehir hayatnn kolay, yayla yaamnn ise zorluuna dikkati çekti.
Yazlarn aileye yardm etmek için yaylada geçirdiini anlatan Morkoyun, öyle konutu:
Sabah erken kalkyoruz, kahvalt hazrlyoruz, i yapyoruz. Yaylann havas, suyu iyidir ama ii zordur. Yataklar topluyoruz, ekmek yapyoruz, çamar ykyoruz, koyun sayoruz, peynir yapyoruz. ehir hayat basit, herkes yapabilir ama yaylann hayat zordur herkes yapamaz.
Leyla Morkoyunun kaynvalidesi 61 yandaki Kumriye Morkoyun da yaylada doduunu ve yaylada evlendiini anlatarak, geçmi yllara göre yaylalara ulamn daha kolay olduunu aktard.
Mahmut Morkoyun ise Bingöl merkez Ekinyolu köyünden yaylaya çktklarn ve 4 ay yaylada konakladklarn belirtti.
Hayvanclktan baka ii olmadn dile getiren Morkoyun, Babam dedemden alm, ben de babamdan aldm. Bu yama kadar Beritan airetine mensup biri olarak bu ii her zaman erafettin yaylasnda yürütüyorum. dedi.
- Hedef 1 milyon küçükba hayvan
Bingöl Damzlk Koyun Keçi Yetitiricileri Birlii Bakan Ali Kaysadu da Bingölde insanlarn yüzde 60nn hayvanclkla geçindiini anlatarak, en büyük gelir kaynann ise küçükba hayvanclk olduunu söyledi.
Küçükba hayvancln gelimesi ile ilgili bütün kurumlarn i birliinde ne gerekiyorsa yaplacan anlatan Kaysadu, Corafyamz, meramz, yaylalarmz küçükba hayvancla elverilidir. Küçükba hayvancla daha çok önem vermemiz gerekiyor. Hep birlikte üreticimizin, çiftçimizin yanndayz. Hem üreticimiz kazansn, hem ülkemiz kazansn hem de ilimiz kazansn. diye konutu.
80 milyon nüfusumuz varsa 80 milyon küçükba hayvanmzn olmas gerekiyor. diyen Ali Kaysadu, 2 bin 200 aktif üyeleri bulunduunu, 504 bin koyun ve keçi varl olduunu ve bunu 1 milyona çkarmay hedeflediklerini aktard.
Tarm ve Orman l Müdürü Burhan Bahadr ise yetitiricilerin sorunlarn yerinde dinlemek için yaylaya geldiklerini belirterek, mera ve yaylaya dayal yetitirilen küçükba hayvancln önemine deindi.
Bingölün küçükba hayvanclna geçmiten gelen bir ilgisi bulunduunu anlatan, son yllarda çeitli nedenlerle küçükba hayvancln azaldna iaret eden Bahadr, öyle konutu:
Bakanlmzn bu amaçla 2014 ylndan itibaren balatt Sürü Yöneticisi stihdam Projesi ile ilimizde 69 iletmeye 345 bin liralk destek ödemesi yaplmtr. Bakanlmz küçükba hayvancl desteklemek amacyla koyun ve keçi birliine kaytl ve en az 25 hayvan olan yetitiricilere hayvan bana 25 lira destek vermektedir. Bugüne kadar Bakanlmzn vermi olduu destek miktar 42 milyon liray bulmaktadr.