Zebra midyesi tehdit ediyor

BİTLİS’in Adilcevaz ilçesindeki Aygır Gölü, zebra midyelerin istilasına uğradı. Midyeler, içme suyunu gölden sağlayan 2 bin 500 kişinin yaşadığı Aydınlar beldesinin içme suyu deposunu tıkadı.

Haberler 08.07.2019 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göle dal yapp, hem deponun mazgallarn temizleyen, hem de sualt kameras ile koloni halinde yaayan midyeleri görüntüleyen dalgç Cumali Birol, önlem alnmamas durumunda Aygr Gölünün büyük tehlikeyle kar karya kalacan söyledi.

Van Gölü havzasnda ve Süphan Da eteklerinde bulunan doal güzellikleri ile turistik bir öneme sahip olan Aygr Gölünü istila eden zebra midyeler, ilçeye 28 kilometre uzaklktaki 2 bin 500 kiinin yaad Aydnlar beldesinin içme suyu deposunu tkad. Esiz bir ekosisteme sahip olan göle dal yapan dalgç Cumali Birol, midyelerin tkad mazgallar temizledi. Birol, sualt kameras ile koloni halinde yaayan midyeleri de görüntüledi.

ZEBRA MDYE TEHDD

Dalgç Cumali Birol, beldenin içme suyunun yan sra ilçedeki tarm alanlarnn büyük bir bölümünün sulama ihtiyacn karlayan Aygr Gölünde istilac olan zebra midyelere kar önlem alnmamas durumunda, skntlarn yaanacan söyledi. Gölün büyük bir tehlikeyle kar karya olduunu anlatan Birol, öyle konutu:

Zebra midyenin Aygr Gölüne vermi olduu sknt ve problemleri, yine suyun altnda bugün gördük. 4- 5 yl öncesine kadar burada kesinlikle böyle bir ey yoktu. Ancak son zamanlarda bu tehdit devam etmekte ve biz ayda dört kez vanann azn temizlemek zorunda kaldk. Göl tabanndaki ekosistemin ne kadar skntl olduunu gördük. Dolaysyla bu skntnn bertaraf edilmesi noktasnda Türkiyede herhangi bir konu yok. Biz defalarca gelip buralar temizliyoruz, belde içme suyunu elde ediyor ve tekrar zebra midyelerin oraya yapmas sonucu borularn ve peteklerin azn tkadndan dolay su gitmiyor. Zebra midyenin bir tanesinin ylda 400 bin adet yumurta braktn bizler biliyoruz. Ama bakyoruz ki bu göl yava yava elden gidecek. Bunun ayn zamanda ekosisteme çok büyük bir zarar söz konusu. Ekosistemi nasl kurtaracamzn çabasn sarf ediyoruz, ama henüz kat edilmi bir mesafe de yok. nallah ileriki günlerde bununla ilgili yeni çalmalar yapp, bu tehlikeyi bertaraf etme noktasnda çalmalarmz olacak.

Ana Sayfaya Git