Son hafta şampiyonluğu averajla kaçıran takım küme düşer mi?
Dünyanın gelişmiş bütün ülkelerinde bu sorunun cevabı gayet tabi hayır olacak. Cevabın evet olduğu tek ülke Türkiye.
Nasıl mı ?
Anlatalım. Türkiye Bölgesel Amatör Futbol Liginde (BAL) öyle bir sistem var ki Einstein yaşasa bu durum karşısında atomu parçalamaktan vazgeçerdi her halde. Evet bu ligde son hafta averajla şampiyonluğu kaçıran takım küme düşebilir. Geçmiş yıllarda bunun çok acı örnekleri yaşandı. Bu ligdeki akıl almaz sistemin nedeni, illerin nüfus oranına göre temsil edilmesi. Nüfus oranı gereği 1 takımla temsil edilen ilin temsilcisi şampiyon olamazsa, o ilin amatör lig şampiyonu ile BALda kalma/BALa yükselme baraj maçı oynuyor. Sen gel dünyanın parasını harca, yatırım yap ve son nefeste şampiyonluğu kaçırdı. Ardında baraj maçını oyna, kazara penaltılarla kaybet ve bir alt lige düş. Akıllara durgunluk veren bu ucube sistem tüm tepkilere rağmen uygulanmaya devam ediliyor.
Bu sistemi uygulayan TFFdeki akıl küpleri bir de futbolun marka değerinin gelişmesinden söz etmez mi? Bu da insanların aklıyla alay etmenin bir başka versiyonu. Siz bu kadar yatırım yapan takımları ve yatırım yapan insanları futbolun içinde nasıl tutacaksınız? Futbolun gelişmesini asıl engelleyen bu akıl dışı uygulamanın mimarlarıdır.
İşte böyle ucube bir sistemde Diyarbakırın 4 takımından 2si ,hatta 3ü sezon sonunda küme düşecek. Sisteme göre Diyarbakırdan 2 takım ligi son 2 sırada tamamlarsa doğrudan küme düşecek, en üstte yer alan takım ligde kalacak ve onun altındaki takım da baraj maçı oynayacak. Bu sistem aynı zamanda amatör lig şampiyonu olan takım ve takımlara da büyük haksızlık teşkil ediyor. Koca sezon emek ver ve bir baraj maçıyla, hatta penaltılarla sezonu kaybet.
Nereden bakarsan tutarsızlık, akıl tutulması ve futbola ihanet ! Deyim yerindeyse neresinden tutsan elinde kalıyor ! Futbola gönül verenlerin hayallerine ket vuruyor !
Aklın yolu birdir. Bu zihniyetle futbol gelişmez. Bir an önce bu akıl dışı uygulamaya son verilmeli. Gelişmiş ülkeler bu işi nasıl yapıyorsa biz de onlar gibi akla ve mantığa uygun, futbolun ruhunu yansıtan bir sistemi etkin kılmalıyız. Aksi takdirde futbola yatırım yapan kimseyi bulamayız. Ülkeye yazık olur efendiler.