İl olma potansiyeli olan şehirlerden biri olan Siverek gündemin birinci maddesi bir anda il meselesi oluverdi.
- Eğitim, sağlık, güvenlik ve çevre başta olmak üzere; ulaşım, erişim, kültür ve sosyalleşme alanları gibi yaşam kalitesinin göstergesi olan konular, çağdaş şehirlerin olması gerekenleri!
- Bu gereksinimlerin, hızla büyüyen insan kalabalıklarının ortasında, kalabalık hızla artarken yapılmaya çalışılması, koşan birinin ameliyat edilmeye çalışılmasından farksız!
- Göç büyük bir sorun. Bu sorun; çarpık şehirleşme, çarpık sanayileşme ve en önemlisi de çarpık planlama problemleri ile kendini gösteriyor.
- İl olma beklentisinin ana nedeni, planlamanın çarpıklıklarının, yerinden yönetim ile, yerinden denetim ile ve yerinden planlama ile giderilmesi için tek çözüm olarak görülmesi..
Peki bu yerinden olma meselesi çözülünce ne olacak?
Yerinde eğitim, yerinde sağlık, kapsamlı güvenlik, izlenebilir ve sürdürülebilir çevre, gereklere uyumlu ve planlı ulaşım, rahat ve çabuk erişim, yeterli kültürel ve sosyal alanlara sahip bir ortam olacak. Bunu umuyoruz.
YAŞAM KALİTESİ
Vatandaşın evi dışında yaşadığı, kullandığı, geçip gittiği her alanda ihtiyaç duyacağı sosyal yapılara, etkinliklere ulaşabilirliği planlanacak. Şehrin sokakları, çarşıları, pazarları, alışveriş alanları yönetilecek, denetlenecek. Lokantalarında, kafelerinde, çay bahçelerinde, parklarında insanlar sağlıkla, güvenle yaşayacak. Ortak alanları halk sahiplenecek.
Aslında mesele bir nitelik-nicelik tartışması meselesinden öte gitmiyor. Olması gerekenlerin olması için illa paketin üzerindeki etiketin değişmesinin gerektiğini düşünmek de temel meselemiz olan çarpık planlama gibi çarpık bir bakış açısının tezahürü.
Kısaca, yukarıda birkaç maddesini belirttiğim eksikler giderilse; isterlerse köy yapsınlar. Mesele etikette değil, paketin içinden ne çıktığında.