KÜRT BÜYÜKLERİNDEN VECİZELİ SÖZLER! (III)
Eklenme: 10/2/2014 12:00:00 AM

Değerli okurlarım.

Tarih boyunca İslama inanıp, gönül veren milletler arasında başta Türkler, Araplar olmak üzere "Kürtlerin İslama karşı besledikleri sevgi, muhabbet ve aşk-ı Muhammedi", gerçekten inkr edilemez.

İslam ümmeti arasında, en çok İslamiyet dinine bağlılığını her asırda ilan eden Kürtlerdir.

Ve bu davanın başını çeken de hep Kürt toplumunun ulemaları olmuştur.

Bu ulemaların ilmiyle amel edip, dünya menfaat ve egosunu arka plana bırakıp, yeri gelince kahramanca İslam davası uğruna ömrünü heba etmiş, nice büyük mücahit kahramanlar yetişmiştir.

Selahattin-i Eyyubiden tut Bediüzzamana ve merhum şehit Şeyh Saide kadar, günümüze kadar, isimlerini sayamadığımız ve hatırlayamadığımız nice isimsiz kahramanlar olmuştur.

* * *

Mesela Hakkari ilinin Ertoş aşiretinden Ehmed Bat büyük İslam llamesi içinde bulunduğu asırda Kürtçe, Türkçe ve Arapça şiir halinde manzumeleri olmuştur.

1417 yılında Hakkarinin Bat köyünde doğdu.

Ertoş aşiretine mensup olan Mela, Mr Hesen Welnin medresesinde öğrenim gördü.

Uzun yıllar Müks (Van-Bahçesaray) Mrinin himayesinde yaşadı.

Rivayete göre memleketine dönerken, Hakkarideki ünlü Berçelan yaylasında tipiye yakalandı ve orada 1491 yılında vefat etti.

Kürtçe mevlit yazmış ve o günden günümüze kadar eski adıyla Kürdistan denilen Doğu ve Güneydoğu Anadolu coğrafyasında hala da medreselerde okunmakta olup, mevlit davetlerinde okunan bir eserdir.

Bu kitabının sonundaki dua bölümünde Resulullah Efendimiz (s.a.v)den şefaat dilerken şöyle diyor;

Ehmed çav te. Ma zağelbasar

Yek işareta te inşak-kalkamer

Ey Ahmed (s.a.v), Miraca yükselerek huzur-i ilahiye çıktığın zaman, o yolda gözün gördüğü hiçbir şeyde yanılmamıştır.

Günü gelmiş müşrikleri ilzam etmek için mucize olarak, parmağının bir işaretiyle göklerde görünen dolunayı yarmıştır.

Molla Ehmed Bat Hazretlerinin aynı bu sözü Kuran-ı Kerimin Kamer suresinin 1. ayetinin manasını taşıyor.

Kıyamet yaklaştı ve ay yarıldı

İşte bu ayeti kerime, Efendimiz (s.a.v)in büyük mucizelerini gösteren önemli ayetlerden birisidir.

***

Kürt llamesi olan Molla Ehmed Bat, Kürtçe mevlidinin son dua bölümünde bu ayeti işaret ederek,

Ehmed çav te. Ma zağelbasar

Yek işareta te inşak-kalkamer demesi Resulullaha ne kadar şık olduğunun bir göstergesidir.

Bakınız yine Kürt ulemalarından Urfalı Şair Nabi..

Kürtçe ve Türkçe şiir kitapları var.

Rivayetlere göre develer kervanıyla giden kafilede yer alan Urfalı Şair Nabi, Medine-i Münevvereye yaklaştığında Padişahın deveye biniş şeklini görür.

Bakıyor ki deveye yan binerek, iki ayağını üst üste atmış.

Padişaha Biz Resulullahın topraklarına girdik, bu şekilde oturma diye bu eleştiriyi açıkça dile getiremiyorsa da tariz ve işaret yoluyla Türkçe şu şiiri okuyor.

Sakın terk-i edepten!

Kuhi mahbub hudadır bu.

Nazargh ilahidir, makam-ı Mustafadır bu

Bu gazelin Türkçesi şöyledir..

"Ey Padişah..

Biz Resullulahın memleketine geldik.

Onun karşısında edeple otur.."

Şiir halinde gazel çekerek, yüksek sesle bunu okurken, Padişah hemen farkına varıyor ve ayaklarını düzeltiyor, normal deveye biniş şekliyle yola devam ediyor.

* * *

İşte bu coğrafyanın yetiştirdiği böylesine ulemaların bugünkü evlat ve torunlarının nerelerde seyir ettiği ve günlük hayat akışlarını nasıl biçimlendirdiği gözlerden kaçmamaktadır.

Düşünün, sevgili okurlar.

İlim, iman ve amelle donatılmış bir milletin böyle seçkin ulemalarının varlığı tarihi gerçeklerde yer alırken, ne yazık ki aynı o büyük insanların bugünkü neslinin İslamdan ne kadar uzaklaştığını ve mevcut düzenin içerisinde siyasi ve ahlaki platformlarda adeta İslamı kabul etmeyerek, İslam kültürünü benimsemeyerek, dinden mutlak bir çıkmaya giren nicelerini görüyoruz.

İşte o günün büyük ecdatları, insanlara ne kadar yarar getirmişse, iman ve Kuranın gölgesinde bu millete tarih boyunca ne kadar hizmet vermiş ise de ama ne yazık ki çağımızdaki sözde muasır medeniyet seviyesine tırmanan medeni ve demokratik dünya, bugün o büyük insanların eserlerinin zerresini bile yaşatmamıştır ve yaşatmak da istemiyorlar.

Sözde demokrat geçinen müstebit, zalim, zorba bir tuğyan, taşkınlık hegemonyasında, özellikle 19. Yüzyılın başından beri İslam dünyasının üzerine musallat olup, İslamdan fersah fersah uzaklaştırmaya çalışan emperyalist küfür dünyası, ne yazık ki İslam toplumunu bu hale getirmiştir.

İster Türk milleti olsun, ister Kürt milleti olsun..

Ya da Arap milleti olsun, yekvücut olarak bu milletin kültürüyle oynayıp, İslamiyete sırt çevirmiş nice hain erbaplar söz konusudur.

* * *

Bize göre bu ülkeyi ve bu milleti, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye dayanarak ve inanarak yönetmeye çalışanlar, her şeyden evvel 19uncu yüzyılın başından günümüze dek "geçmişe göz atıp, irdelemesi" gerekir.

Yani yıllardan beri bu ülkenin hegemonyasını elinde tutan zevat ne ise bugünkü iktidar ne yapıp yapıp o günleri gözden geçirip, hem düzeni hem de düzenin madrabazlarını sorgulamalıdır.

Bu milletin günahına girmiş, gerçek hidayet ve kurtuluş yolu olan Kurandan saptırmış, nice piyon hıyanet erbaplarının varlığı vuku bulmuştur bu topraklarda.

İşte yetkililer bunları kamuoyu adına kesinlikle sorgulamalıdır.

Yoksa kaybolan haklar ve hukuklar ne olacak? diye soru sormaktan kendimizi alamayız.

* * *

Bakınız, Bediüzzaman Hazretleri Münazarat isimli eserinde Milli Eğitim camiasını uyarmak üzere kamuoyuna şöyle seslenmiş;

Vicdanın ziyası ulum-i diniyedir (Vicdanın aydınlatılması dini ilimlerin öğrenimiyledir).

Aklın nuru fünun-u medeniyedir.

İkisinin bir araya getirilip imtizacıyla hakikat tecelli eder.

İki cenah ile talebenin himmeti pervaz eder.

İftirak (bölünme) ettikleri vakitte birincisi, yani ulum-i diniyede taassup söz konusu olabilir, ikincisinde ise hile, desise, şüpheli oyunlar tevellüt eder

İşte bu münasebetle Bediüzzaman Hazretleri, toplumu bu şekilde irşat etmeye çalışmıştır.

Bediüzzaman şöyle diyor;

Zilcenaheyn (iki kanat sahibi olan) Türkler ve Kürtlerin mutemedi olan Kürt limlerinden veya istinas etmek için lisan-ı mahalliye (Kürtçeye) aşina olanları müderris olarak intihap etmektedir (seçmektedir)

En derin saygı ve sevgilerimle.