ANIZ YANGINI, YİTİRİLEN 11 CAN!
Eklenme: 6/22/2024 12:00:00 AM

Her yazla birlikte gelen hasat döneminin, klasiği ne yazık ki bu kez faciaya dönüştü! İkmale getiren ise, her dönemde yaşandığı gibi, bilgisizliğin, keyfiyetin, sorumsuzluğun, kontrolsüzlüğün ve de, eğitimsizliğin dibine vuran sonucu olan, boşvermişlik oldu.. Cehalette KDVsi.. Bile bile, göz göre göre yaşandı, bu katliam!

***

Hal-i hazırda kaybedilen 11 can var. 9ü ağır 78 yaralı da bulunuyor. Hekimlerin aktardıklarına göre, ağır yaralılardan ölümler olabilir. Umarız ölü sayısı bu rakamla kalır. Kor ateşinin yaktığı yüreklerin acısı, iki kuzenin yan yana açılan mezarı ve yakılan ağıtlar çok şeyi haykırıyor. Ölümlerin yansıra maddi yöndeki kayıplar da var!

***

Biçme aşamasında iken küle dönen, yüzlerce hektar buğday, arpa ve mısır! Kullanılmaz, oturulamaz hale gelen evler, ahırlar! Telef olan yüzlerce hatta binlerce ifade edilen küçük ile büyük baş hayvan Doğanın da, yaşamın da, sosyo, ekonomik dengenin de, ruhunu bozan, alt üst eden tahribatı fecaat olan, bir vakıa idi önceki gece yaşanan korkunç yangın?!

***

Diyarbakır ve Mardin bu acı tabloyla sarsıldı. Ki, Türkiye gözyaşı döktü; iri diri yanarak can veren 11 evladına!!. çınar ve Mazıdağda vuku bulan ihmal ve sorumsuzluğun getirdiği katliamın acı bilançosu, ders-i ibret olmalı diyorum! Ve bu göz göre, kasti bir şekilde vücut bulan cehalete dur denilmeli. Sorumluların ve ihmali olanların da, derdest edilmesi gerekir.

***

Yangına müdahalede gecikmenin olduğu söyleniyor. Yangın söndürme helikopterinin, gece değil sabah saatlerinde, havadan müdahale ettiği.. Diğer ekiplerin yangın alanına geç geldiği. Büyük bir koordinasyonsuzluğun olduğu.. Vahim bir durum söz konusu. İrdelenmesi gerekir. Her kim olursa olsun, hangi kurum işin müsebbibi ise, zafiyetler kimden gelmişse, haklarında hem adli hem de idari yönde, soruşturma açılmalı!

***

Adalet Bakanlığı resen soruşturma başlattı. Netice ne olur göreceğiz?. Ama verilecek ceza, uygulanacak idari müeyyide illa ki, ibret-i alem içermelidir. Ki, cehaletin, keyfiyetin ve sorumsuzluğun bütünleştiği, doğa ve insan katliamları son bulsun?

***

Doğal yaşam kadar, beraberinde hayat karartan, böylesi olaylara artık ne can ve ne mal kaybı verilmesin! Gözyaşları dökülmesin diye diretmeliyiz!.. Diyarbakır ve Mardinin bu felakete 11 can vermesi, hiç ama hiç bir şekilde, sıradan bir yangın olarak görülmemeli?.. Ölenlere Allahtan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyorum.

***

TRAFİK KAZALARI!

Dün itibariyle, 6 günlük bilanço 49 ölü!.. 7 bin 683 kişi de yaralandı. Üç gün var, 9 günlük Bayram tatilinin bitimine! Ki, tatil bölgelerinden dönüşler de başladı. Bu tablo da, her bayramda yaşanan acıları ikmal ettiren klasik, hadiseler zincirinin bir halkası!

***

Bu acı tablo, şunu gösteriyor! Ki binlerce jandarma ve polis trafik ekipleri sahada olsa da!! Her noktada kontrol ekipleri bulunsa da!. Ve alabildiğine, geniş yollar yapılsa da! Zihinde bas gaza, kim tutar seni ikmal olmuşsa, olmuşa çare olunmaz demeye devam edeceğiz?! Trafik kazalarının bir tek nedeni vardır; o da ihmal ve aceleciliğin vücut bulduğu cehalet!

***

Umarız, Kurban bayramında kurban edilen 49 canla sınırlı kalır!.. Yeni kazalar, yeni ölümler yaşanmaz!

***

ACEMİ KASAPLAR!

Kurban bayramlarının, klasik mevzusu; acemi kasaplar?. Ki, bu bayramda da, kendilerinden söz ettirdiler!.. Eli, kolu, bacağı, parmağı kesikler. Bölge insanımızın, tartışılmaz ben bilirimle ikmal olan, özgüven ruhu

***

Acil servis doktoru dostuma sordum, bayram mesaisi nasıl geçti? Aldığım cevap, net! Hep acemi kasaplarla meşgul olduk Bir de, ekleme yaptı, önceki bayrama göre, gelenlerin sayısında düşüş var!

***

Niye, diye sordum! Aldığım yanıt, ekonomideki hal-i perişanlık Nitekim, kurban satışları geçen yılların yüzde 50 oranının altında oldu!.. Peki hastaneye başvuranların sayısı, kent ve ilçe genelinde, 200 civarı!

***

Notumuzu düşelim! Her iş erbabıyla kamil olur. Aksi takdirde, ikmali kamil olmaz. Ben bilirimle bir yere varılmaz. Varılacak nokta; hastane acili olur! Ki hem kendine, hem de kurban edilen hayvana eziyet, şiddet ve de işkencedir yapılanlar?..

***

BAYRAM BEREKETİ!

Anız, trafik ve acemi kasaplarla, yürek dağlayan hadiselerin, yansıra, Diyarbakırda, Bayram tatili turizm yönünde, bereketliydi! Ramazan bayramı kadar yüksek dozajlı, bir yoğunluk yaşanmadıysa da, yüzleri güldürdü?

***

Sayısal yönde henüz resmi bir veri, ulaşmadı..! Ama yerli ve yabancı turist sayısı noktasında, şehir 100 bini aşmıştır diyorum! Özellikle Sur ilçesindeki, yoğunluk, tarihi meknlardaki hareketlilik, otellerdeki doluluk oranıyla; doyurucu!

***

Bir notta, bu alana düşmek istiyorum! Kadim şehrin göz bebeği kabul gören, Sur ilçesinde, üç hizmetin pek ikmale getirilmediğini, haykırmak gerekir.

***

BİR.. çevre kirliliği, ki bu vahim derecede çöplükten geçilmiyor diye, çığlık atıyor!

***

İKİ.. İhtiyaç giderme noktasında umuma açık tuvaletlerin yokluğu!

***

Üç.. Trafikteki keşmekeşliği, otopark yokluğu ile kaldırımların işgal altında tutulması!

***

Bunlara dair, ivedi bir çözüm, üretimi sağlanmalı ki, turizm ivme kazansın!

***

GÜNÜN SÖZÜ

Faciaları üreten cahil insanın kafasının içindekilerdir!

Failed to load the video