AT TEŞKİLATA DA, Bİ ONBİNLİK!
Eklenme: 3/14/2011 12:00:00 AM

Doğrusu; İlk duyduğumda inanamadım! Nasıl olur? Milletvekili aday adayları, "yolunacak kaz mı?" diye! Bu, Fırsatçılık meselesinde bir yanlışlık var dedim, kendi kendime! AK Parti, Kendisine gönül koymuş! Aynı yolda "siyaset yapma" gayesiyle yola çıkanlara "fırsat bu fırsat" diye bakar mı? Onları, "ganimet" hesabıyla, görür mü? Araştırdım, Hikmeti nedir meselenin! Milletvekili, Aday adayı başvurusunda bulunan hemen hemen herkesle görüştüm! Adaylar, "Yolunacak kaz mı" noktasında, bir işlem yürütülüyor mu diye?

* * *

Ne talihsizliktir ki, Aldığım cevaplar karşısında "bu kadarına da pes" dememek elde değil! Alınıyormuş. Hem de, "Fırsatı ganimet" gören bir düşüncenin hâkimiyetiyle! Tabi, Sakın "fırsatı ganimet" görüyorlar mevzuusunu küçümsemeyin. Ve sakın, Muhataplar da "yanlış" bir mecra geliştirmesin. Çünkü; Aday adayı, başvurularında "fırsatı ganimet" gören düşünce olağan değil. Olağandışı, Olduğu gibi istenilen meblağ da, küçümsetilmeyecek kadar yüksek! Yolunacak kaz misali!

* * *

Bahse konu, Meblağ Parti Genel Merkezinin belirlediği 3 bin lira olan başvuru ücreti değil. Başvuru ücreti, YSK'nın bilgisi dâhilinde. Ki Maliye de haberdar. Kamuoyu da, Yayımlanan parti bildirisiyle duruma vakıf. Benim, Aklımın almadığı ve 'fırsatı ganimet' gören mesele bu paranın dışında, istenilen para var. Hem de, Resmi başvuru ücretinin üç-dört misli. Ülke genelindeki, Diğer il teşkilatlarında "aynı" fırsatçılık var mı, yok mu bilmiyorum. Ama, Diyarbakır İl Teşkilatında bu vaka mevcut! Başvuru, Esnasında İl Yönetimi kayıt işleminde Aday adayından! Kimi noktada, "Pazarlık" yapıldıktan sonra kişi başına 10 ila 15 bin lira arasında, ekstra ücret alınıyor. Tabi bu para da, Aday adayına bildirilen "Banka hesabına" yatırılması isteniyor.

* * *

Dün, Son aday adayı başvuru rakamlarını alırken, hesapladım. Şuan, Aday adayı sayısı 40 civarında. Ortalama da, 10 bin liradan hesaplarsak, "fırsatı ganimete" dönüştüren ekstrayı. Toplam, Tekabül ettiği rakam 400 bin lira civarında olacak. Küçümsenecek Bir para sirkülasyonu değil. Peki, Alınan bu para yasal mı? Sanmıyorum ki, "yasal" ve de "etik" olsun. Sahi, Alınan para, AK Parti'ye "Bağış" olarak hesaba aktarılıyor mu? Parti, Genel Merkezinin "muhasebe" kayıtlarında işlem görüyor mu? Meçhul. Çünkü, "hesaplar" ve bankalar farklı.

* * *

O zaman, "Fırsatı ganimet" kabul eden zihniyette yetkili kim? Ve tabi ki, Kim bu paranın harcama hakkına sahip olacak? Garip bir hal. Garip bir hesap. Garip bir mevzuu. Bir önceki, Yazımda "Milletvekili" aday adayı ve adaylık süresi içerisinde, "nelerin" yaşanacağını. Ve adayın, Harcama kalemlerini de sıralayarak aktarmıştım. Ama, İlk kez "fırsatı ganimet" görme hesabından çaktım.

* * *

Acaba diyorum, Bu istenilen meblağ "temayül" yoklaması için bir fırsat mı? Şunu herkes iyi biliyor. Milletvekili aday listesi açıklandığında. Ve, Sırası milletvekili olabilecek yerde olan adaylar seçim masrafları adı altında belli miktarda "teşkilata" para aktarırlar. Çünkü, Seçim sath-ı mailinde, reklâm, afiş, seçim büroları, yemek, araç, yakıt gibi harcama kalemleri var. Bunlar için; Parti Genel Merkezi'nin aktaracağı paraya ekstra olarak adaydan para alınır. Bu doğal, Ve her adayın "kabulümdür" dediği paradır. Ancak, Daha işin başında, ne olacağı belli olmayan "aday adaylarına", 10 bin lira gibi yüksek bir rakamı "vermek zorundasın demek"!

* * *

Soygun kelimesini, Kullanmak istemiyorum. Ama fırsatı ganimet, diyebilirim. Aklım almıyor hala. İnşallah. Birileri bu akıl almaz "ganimet" meselesine bir açıklık getirir. Bilgilendirme yapar da, Biz de "işin" ne kadar fırsatçılık ne kadar ganimet, ne kadar masumane hesabı ihtiva ettiğini öğrenmiş olalım. Yoksa, Birileri o hesabın ve o paraların "neyi" içerdiğini, daha sert bir şekilde sorgular ki. O zaman da altından çıkılmaz olunur. Benden, Şok olduğum ve inanmak istemediğim hadiseyi aktarmak. Bu demektir ki, "Parası" olan siyaset yapar!

* * *

18 GÜNLÜK ÖĞRETMEN!

Ve Ergani'den, Aldığım bir elektronik postayı sizlerle paylaşmak istiyorum! Tabi, Muhataplara da atfedilir. Sansürsüz, Aynen yayınlarken, alakalılardan da her zamanki gibi "ketumluk" beklediğimi de ifade ederim. Çünkü; Bu camiadan, 48 saattir "Hemodiyalize" mahkûm olan Hakan ve kardeşi Mustafa Akar'ın "isyanı". Ve 20 yıl süreyle öğretmenlik yapan Babalarının, "onlar" için verdiği mücadele. Cumartesi günü, Bu sesi duyun diye, "avazım" çıktığı kadar bağırmıştım. Ama hala, suskunlar! Olsun. Ama biz yaşanan ve yaşatılanları "yüzlerine" tokat gibi indirmeye devam edeceğiz. Bir gün; Gerçek yüzlerini görene kadar! E-Mail'e gelirsek. 18 günlük öğretmen, Bu süre zarfında "nasıl" dört kez görev yeri değişikliği yaşadığını anlatıyor. Dinleyelim.

* * *

TECRÜBE Mİ KONUŞUR?

Merhaba Ömer Bey, Yaşadığım bir sıkıntıyı sizin aracılığınızla paylaşmak istiyorum. Sınıf öğretmenliği bölümünden yeni mezun oldum. Kadrolu atama için yeterli puan alamadığım için atanmadım. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında ücretli öğretmenlik başvurusunda bulundum. İlçenin 30 km güneyinde bulunan bir okula atamam yapıldı, ancak sözleşmeli bir bayan öğretmen görevlendirme ile atanınca 5 gün sadece çalışabildim. Boş kadronun olmadığı gerekçesiyle 2. dönem başvuru yapın denildi. Şubat ayında başvuruda bulundum İlçenin 20 km doğusunda bir okula görevlendirildim. Sözleşmeli bir bayan öğretmen görevlendirme ile atanınca sadece 13 gün çalışabildim. Tekrar başvuruda bulununca yerime atanan öğretmenin okula gitmem istenildi, bu okulda ilçenin 25 km batısında yer alan bir okul denildi. Artık daha fazlasını kaldıramadığım için gitmedim. 18 gün görev yaptım 4 atama şube müdürü değişti yüzlerce görevlendirme yapıldı. Esas olanın puan değil referans olduğu beyan oldu. Mağdur olan öğrenci sayısı istatistik değer olarak bile kabul edilmemekte.   Mesleğin ilk yılında bu tür olayları yaşamış olmak beni oldukça etkiledi. Her yıl devam eden bu olayların bir klasik olduğu ve muhtemelen sonraki yıllarda da meydana geleceği bilinmekte. Kimse üzerine alınmasın. Ücretli sınıf öğretmeni olarak 18 günlük öğretmenlik mesleki tecrübemi paylaşmak istedim.