DEYİN; KABAHAT KİMİN?..
Eklenme: 10/9/2024 12:00:00 AM

Ama ben anlatayım, sonra siz deyin kabahat kimin?.. Ahali olarak, kan dondurucu şekilde izledik, yarım saat arayla iki genç kızın nasıl da vahşi ve canice katledildiğini!.. Ve onları katledenin de, boynuna ip bağlayıp Surlardan kendini nasıl aşağı attığını, canlı canlı izledik?!

***

Evet, 19 yaşında bir genç Semih çelik.. Kasap kalfası.. Önce, Ayşenur Halili, bıçakla öldürüyor.. Onlarca bıçak darbesiyle, öldürülen Ayşenurun, kanlar içerisindeki cansız bedeninin fotoğraflarını çekiyor.. Ve bunları dediğimi yaparım diyerek, kızın ailesine gönderiyor!..

***

Sonra!.. İkbal Uzuneri rehin alıyor.. Surlara çıkarıyor.. Burada doğrarcasına bıçaklayıp kafasını kesiyor.. Sur dibinde çaresizlik içerisindeki annenin önüne, gencecik kızın kestiği kafasını, atıyor!.. Ardından, boynuna bağladığı iple, kendini surlardan atıp, intihar ediyor!

***

En vahşi, canice işlenmiş, korku filmlerinden beter sahneler!!! Ne hazindir ki; kameraların önünde, yüzlerce kişinin şahit olduğu şekilde gerçekleşen olaylar silsilesi!.. Katil gibi, kurbanları da genç, 19 yaşlarında!.. Sosyal medyası, paylaştığı vidolar ve evdeki odası!..

***

Can alıcı soruya geliyorum!.. Bu piskopatın, caninin, katilin.. Zerre-i miskal merhamet duygusu taşımayan bu evladın, annesi, babası, abisi, ablası!.. Yani aile efratları, hiç mi bu işten haberdar değillerdi?. Kaç kez doktora gitmiş, tedavi görmüş.. Nerdeydi bunlar?!..

***

Bakınız iki genç kızı hayattan koparan, kendi de intihar eden katil Semih için komşuları ne diyor?!. Annesini hiç görmedik.. Ama çocuk sessiz, sedasız, efendi gibi görünüyordu?!.. Mahalledeki esnaflar da, ailesini bilmeyiz, ama çocuk öyle saldırgan tipli biri değildi?..

***

Demek ki, aile şefkatinden, merhametinden, sevgisinden, ırak yetişmiş!.. Ki hatırlarsak, 2021de Başak Cengiz isimli mühendis genç kız, psikiyatri tedavisi gören Can Göktuğ Bozun samuray kılıcıyla saldırısına uğramıştı.. Başak kızımız, sokak ortasında öldürülmüştü..

***

Katil Boz da anne ve babadan ırak, yalnız yaşayandı.. Tabi, tüm imkanlar maddi destek, sınırsız! İki olay da, birbiriyle aynı sonucu ikmal ediyor.. Ailenin sorumluluğu nerede?!.. Demek ki, ne anne, ne de baba evlat sorumluluğu noktasında, kendileri de psikiyatrik birer vakıa!

***

Hunharca başını kesip, annesinin önüne atılan İkbalin bakın aile fertleri ne diyor?!.. Bu çocuk, İkbalin okul arkadaşıydı ve ona takıntılıydı. Sürekli rahatsız ediyordu. Kızımızı okuldan aldık. Şikayette bulunduk, sonuç alamadık. Kanunlar şikayetler hepsi boş, caydırıcılık yok!..

***

Bakıyoruz ki, aynı şikayet, tepki, isyan Ayşenurun ailesinden de geliyor!.. Kimse bu piskopata, dur diyemedi, ya da ne yapıyorsun sorgulamasına gitmedi mi?.? Görünen o ki, aile, toplum, devlet mekanizması yekün bir şekilde; Semih çelik gibi bir psikopatı yetiştirmişiz!..? Bu vakıda, üç sorumlu var!..

***

BİRİNCİSİ AİLE Anne ve baba, sorumluluklarını yerine getirip, Semihle alakalı, sorgulamaya gitmiş değiller.. Belki bir kez olsun odasına bile girmişlikleri yok. Ne yiyor, ne içiyor, ne yapıyor meçhul. Oğlum sen ne yapıyorsun diye sormuş da değiller.. Vebal büyük!..

***

İKİNCİSİ PSİKİYATRİ SERVİSİ.. Eyüp Sultan Devlet, Okmeydanı, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanelerinde 5 kaydı var. Bunun normal olmadığını ve suç işleme potansiyelinin olduğunu nasıl anlayabilmiş değiller?!.. Sağlık sisteminin de burda kabahati büyük!..

***

ÜçÜNCÜSÜ POLİS VE YARGI Bir çok suç işlemiş, şikayet konusu edilmiş, polise gidilmiş!.. Babanın bile şikayeti olduğu söylenen birine, emniyet ve yargı sisteminin suçu önleme kapasitesi, burada neden devreye girmemiş!?. Ya da öngörü noktasında, sorumluluk yerine getirilmemiş!?.

***

İşte Narin vakıası!.. İşte Gülistan Doku olayı.. Rojin Kabaiş de!.. Diyarbakırda bir kaç gün arayla yaşanan olaylara bakalım!.. Uzman çavuş, çarşı-pazar ortasında, eşini öldürüyor.. Sonra intihar ediyor.. Daha önce sıkça dile getirdim, toplumsal cinnet halinin geldiği boyuta dair!..

***

Demiştik ki, fail de, mağdur da, özellikle yaş oranı, 20lere kadar dayanıyorsa bilelim ki, o bir çocuk, tam yetişkin değil.. Burda, sorgulamaya annenin de, babanın da dahil edilmesi gerekir!.. Dünyanın bir çok ülkesinde, böylesi bir yargılama sistemi var!.. Bizde niye uygulanmıyor..

***

Maalesef!.. Bizde ailede, evlat yetiştirmede şu kriter söz konusu.. Oğlum, kızım, yavrum sana vurana, sen de vur. Gözünü kimseden esirgeme, daha fazlasını yap! Yetiştirme tarzı bu!.. Şiddet üstünlüğüne aferin çeken bir toplumuz!.. Şimdi soruma yanıt verin kabahat kimin ve kimde?

***

GÜNÜN SÖZÜ

Suçluya sessiz, sedasız biriydi deniliyorsa demek ki; arıza-i durum toplumun bizatihi kendisindedir!