Çıraklık... Sonra kalfalık... Ve şimdi de, ustalık! Bilahare, Alınacak "mesleki" unvan ne olur, ona da muhakkak "duayen" denilir! Evet, AK Parti "siyasal" iktidar olma mesleği noktasında, dönemlerini böyle yorumluyor. Teveccühte görüyor, halktan! Kısmeti, Nadirdir bir partinin üç kez "salt çoğunlukla" üst üste iktidar olması! Hele bir de, İlk aldığı günle, geldiği yer arasında sürekli "yükseliş" olsun! Çıta inmiyor, yükseliyor! Ender değil, nadir de değil. Benzeri yok! Zaten, Benzeri olmayan "ustalık" unvanıyla üçüncü kez iktidar dönemini alan AK Parti! İsteği yere "kök" salmıştır... Artık sarsılmaz.
* * *
Dün, Kamuoyunun ve tabi ki bizlerin de merakla beklediği "kabinesini" açıkladı. 61'inci hükümette "kimler" bakan diye? Köşk onayı, Sonrasında kameralar karşısına geçen Başbakan, hükümetin üyelerini sıraladı. Kendisi, dâhil 26 kişilik kabineyi! Doğrusu; Kabine üyeleri "ekseriyetiyle" tanıdık isimler! Öyle "derin" sarsıntı ve sürpriz ihtiva edici, değişiklik yok! Ya da "kamuoyunda" tartışma götüren. Tabi, "Beklenti" içerisinde olup, sükûtu hayale uğrayan çok diyebilirim! Malum 322 Milletvekilinin, Üçte biri kadar "bakanlık" gelebilir diye, düşünenler vardı. Kulis yapan da. Bir başka sefere diyelim onlar için. Ama, Genel itibariyle Erdoğan "kalfalarını" küstürmeden, ustalık vererek, devam ettiğini söyleyebiliriz. Çünkü "başarılı gidiyoruz" diyor! O zaman, "değişim" hassasiyet ister.
* * *
Başbakan dâhil, 26 kişilik Bakanlar Kurulu listesinde "değişen" sadece 6 kişi. Ki ikisi, "seçime" dahi sokulmadı. Kabinede yer alan 7 isim ise "alan" değişliğine alındı. Bayan bakan kontenjanı bu kez hayli kesik. Tek bir isim var. O da, Güneydoğu kontenjanından diyebiliriz! Gaziantep milletvekili Fatma Şahin! Şahini hatırlarsanız. Magazinsel haberini. Ona Partisinin İl Başkanı "seçim" arifesinde şöyle seslenmişti... "Ya anam, bacım ne işin var senin bu kalabalığın içinde, Git işine, gücüne bak" Şimdi, Kabinenin tek bayan bakanı. Sahi, Söz Güneydoğu'dan açılmışken bakalım kabinedeki "hal" nedir? Bir ilk diyebiliriz. Mevcutlar "yerini" korudu! Fatma Şahin'in, Dâhil olmasıyla var olan "Kabinedeki" temsilliyet sayımız, 5 oldu. Eğer, Doğu Anadolu'yu da katarsak. 1'de oradan geliyor. Toplam, Doğu ve Güneydoğu kabinede 6 kişiyle temsil edilmiş oluyor. Eğer, Kürt kökenli ve Muşlu olan Zafer Çağlayan'ı da sayarsak. Toplam 7 bakan var, bölgeden.
* * *
Bir ilk! Kim var; Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Batman'dan, Tarım Bakanı Mehdi Eker Diyarbakır'dan, Çalışma Bakanı Faruk Çelik Şanlıurfa'dan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Bingöl'den. Sağlık Bakanı Recep Akdağ Erzurum'dan. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Mersin'den. Genel, Anlamda "Ekonominin" baba kabine üyeleri, Güneydoğu'dan! Bakalım, İlk olma noktasındaki "bereketi" bölgeye nasıl yansır. Kabine, "Ustalık" kestiği kadar ağır bir "sorumluluk" aldı. Hani deriz ya; "işleri" zor, hayli yorulacaklar. Çünkü; Ülkenin "şuan ki" hal-i durumu, hepimizin malumu! Partisel, "Uzlaşı" olmadığı gibi, tansiyonu yükselten gelişmeler hâkim.
* * *
Ve en önemlisi de, Yılların "kanayan" ve neşter isteyen hayli, meseleler var! Öyle ki, Bu meselelerin kimi kangrenleşmenin ötesinde "can çekiştiriyor". Kimi de, "yarınlara" göz koymuş vaziyette, diş biliyor. Kimi de, mevta halde! İşte, Bunların "teşhisi ve tedavisi" aciliyet istiyor. Zaman kaybetmeden! Değişim, Gelişim ve özgür birey yaratan, "eşitlik" ikmal edilmeli. Yeni sivil ve demokratik bir anayasa! Demokratik açılım. Ve Kürt sorunu. Bölgeler arası gelişmişlik farkının giderilmesi. Uluslararası, Ve Ortadoğudaki Genel kapıdaki "rol". Ve tabi ki, Avrupa Birliği... Hepsi "ağır vebal ve çözüm isteyen" mevzular.
* * *
EKER KABİNE'DE!
Gelelim, Demiştim dediğime! Demiştim ya; Diyarbakır "mutlaka ama mutlaka" kabinede yer almalı diye! Oldu. Mehmet Mehdi Eker bakan! Aynı, Bakanlık ancak ismi değişti. Artık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı. Kutlarız. Hayırlı uğurlu olsun. Üç gün önce buradan yazmıştım; "İster mevcudiyetle ister yeni isimle, ama Diyarbakır kabinede yer almalı" diye. Çünkü, Bu kabine "ustalık ve çözümler" üreten, tarihi bir görev üstlenecek! Diyarbakır, Demokrasi adına, insan hakları, özgürlükler adına. Ve en önemlisi Kürtlerin istek ve talepleri noktasında. Çözüm için atılacak adımlarda kabine "temsilliyeti" şart. Bir temenni ve beklentimdi.
* * *
Hatta, Önceki gece İl Valisi Mustafa Toprak'la "akşam yemeğinde" konuştuk. Daha doğrusu, Kendisi sordu, Diyarbakır'a bu dönem "bakanlık" verirler mi diye! Yazımı okumuştu. Temenni, Ve neden beklenti içerisinde olduğumuza ilişkin, "Bakanlık" ısrarıyla alakalı. Hak vererek. Ben de, "İnşallah vardır. Yoksa Diyarbakır'ın misyonu. Siyasi konumu itibariyle yazık olur. Haksızlık. Ve tabi ki, Diyarbakır kadar Güneydoğu için de "kayıp" olur. Sessimiz mi, duyuldu. Yoksa hak tecellisi mi bilemiyorum. Ya da, Başbakan'ın "ileri görüşlüğü mü" vücuda getirdi. Ama söylenecek söz varsa; Diyarbakır "ustalık" kabinesinde artık, ustaca varlık göstermelidir.