KARAYOLU REZALETİ!
Eklenme: 7/26/2024 12:00:00 AM

Cumartesi günü, çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Diyarbakıra misafirdi. Valilikteki koordinasyon toplantısı, ardından basın açıklaması ve bilahare, depremzedeler için Oğlaklı bölgesindeki inşa edilen TOKİ konutlarına yapacağı ziyaret! Bakan Kurum bir dizi program icra etti, Diyarbakırdaki günü birlik ziyaretinde!..

***

Uzay Haber ve Söz Gazetesi olarak, biz de programı takip etmek istedik! İlk olarak, Oğlaklı bölgesine geçmek istedik. çıkış noktamız Altındağ Dinlenme tesisleri olduğu için, uzun süreden beri hiç kullanmadığım, ama hayli faal olan, Diyarbakırın da önemli çevre yollarından birini teşkil eden, Ergani-Siverek yolunu kullanmak istedik.. Kısa yoldan, ulaşabilmek için!

***

Yeni Oto Sanayi ile Cezaevi güzergahından, Siverek yolu kavşağına, geçiş bölümünü kullanalım dedik.. Yaklaşık, 10 kilometrelik bir mesafe!.. Yola girdik, denir ya keşke girmez olaydık.. Yola, yol demek için, bin şahit gerekli.. Ne köy yolu, ne patika yolu, ne de bir başka yol denilebilinir, bu yola!.. Hepsine, rahmet okurcasına, harap vaziyette!..

***

Köstebek yuvasına dönmüş!.. Her yer dökülüyor.. Devasa çukurlar.. Oluşan yarıklar.. Enva-i türlü enkaz söz konusu Hele ki, orta refüjler ve kavşaklar, trafik kazalarına gel gel yapar gibi!.. Her metresi, araçlar için, sürücüler için adeta ecel teri döktüren, bir yola dönmüş burası! Bin bir pişman halde, kendi kendime söylenmeye başladım; ne bu yol ve çiledir yaşanılan diye?..

***

Şoföre sordum, bu yol niye böyle?.. Verdiği cevap, abi bu yol trafiğe açıldığından buyana, bir daha asfalt yüzü görmedi?.. Aynen de öyle!.. çok şeritli otoyol kimliğini taşıyan, bir yol burası!.. Ama şantiye alanı gibi! Yanı başında, imara açılan alanlarda devam eden inşaat.. Bu bölgenin iş makineleri tarafından da yoğun olarak kullanılması, yola hayli çöktürme yapmış!..

***

Araçların ömründen ömür olan bu yol, özellikle lastiklerin top atmasına veya patlamasına, kazaların oluşmasına, neden olmakta?. Sağ taraf konut, sol taraf ise ekili alanlar.? Sulu tarım da yapılıyor.. Yaşam alanın içerisinde kalmış bir yol diyebiliriz artık.. Ama, işte o amadan sonraki hal-i vaziyet, rezaletler zinciri oluşturmaktadır?

***

Kaldı ki bu yoldaki kavşaklar ve tabelasızlık! Özetle, terk edilmiş bir yol gibi göründü ve hareketli bir yol!. Diyarbakır üzerinden, Elazığ veya Şanlıurfa güzerghına geçenlerin, zorunlu olarak, kullandıkları bir yol olduğunu da net düşmek lazım!.. Yolun bu hali bilinçli mi diye sordum, şoföre!.. Güldü ve ironi bir cevap verdi..Tabi dikkat çekerek.. Abi yolun ister sağından, ister solundan gidersen git, sonunda oto sanayi kavşağına geliyorsun?..

***

Yani, ne demek bu!.. Sanayi esnafına iş çıksın diye mi bu yol, böyle sahipsiz dememe kalmazken, kameraman Emin devreye girdi.. Niye olmasın, espriyle güldük!.. Neyse, işin ciddiyetine halel getirmeden, bir kaç yetkiliyi o esnada aramak istedim!.. Hafta sonu olması nedeniyle, maalesef ulaşamadık.. Bakalım bu yazımızdan sonra, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, terk-i diyar ettikleri, asfalt yüzü göstermedikleri bu yol için rahmete gelip, bir neşter atarlar mı?

***

Umarız, sorumluluk karinesi içerisinde hareket edilir!.. İşi tasarruf tedbirlerine havale etmezler.?. Salt bu yolda arıza-i durum yok.. Şanlıurfadan Diyarbakıra gelişte de durum aynı.. Özellikle, Mardin-Batman, Elazığ yol kavşağından sonra şehre gelirken, burası da fecaat bir halde, bakımsızlıktan çökmüş durumda!.. Ki, Seyrantepe hatta Silvan köprüsüne kadar uzanan bölgenin de, hal-i pür melali hiç sağlıklı değil, harap!..

***

Belki, bu güzergah Belediye ve Karayolları arasındaki anlaşmazlığın kurbanı olarak, ahali çile çekiyordur..Yoksa, Seyrantepe kavşağı trafiği felç edici şekilde, dizayn edilmezdi?.. Her ne ise, sıkıntı büyük.. Yaz mevsimindeyiz, Diyarbakır merkezde, bir asfalt seferberliği icra edilmesi gerektiğini, not düşmek isterim!.. Karayolları ve Belediyelere çağrımızı yapıyoruz bu yönde!!.. Kentlerin marka oluşu, üst ve alt yapılarındaki zenginliyle ölçülür?..

***

Gel gelelim, sözünü ettiğimiz Ergani-Siverek yolu ayırımına!!.. Tabi yeni stadyumun bulunduğu bölge de dahil.? Beri yanda Talaytepe alanı.. Şoförümüzün anlattığına göre, ki bu yönde ciddi de aldığım şikayetler var.. Akşamları bu güzergah sağlı-sollu açık hava meyhanesine dönüştürülüyormuş?.. Yüzlerce araç buralarda arka arkaya park ediyormuşMasa kurulup, alkol tüketiliyor!..

***

Yüksek sesle müzik dinlemeler mi?.. Kadınlı, erkekli eğlenceler mi? Toplumsal ahlakı değerlerden uzak hal ve tavırlar içerisinde, bulunmaları mı? Beri yanda, buralarda kümelenen içki satıcıları?.. Ve alkol tüketimi sonrasında, çıkan adli vakıaların haddi hesabının olmayışından mı! Bir de, baba parasıyla sükse yapan gençlerin bu alanlarda hız yarışı yapmaları mı?

***

Sonuç itibariyle, mevcut hal hiç ama hiç bir şekliyle, Diyarbakıra yakışmıyor!.. Ayıp bir durum.. İlgili ve yetkili zevatın, denetim ve yaptırım noktasında, üzerine düşeni yapmasını gerektiğini, hatırlatarak!.. İl Valisi Murat Zorluoğlunun da, hizmet anlayışında, temel ilke olarak ifade ettiği sözünü aktararak, yazıya nokta koymak istiyorum.. İster seçilmiş, ister atanmış olsun, sorumluluğunu bilmesi gerekir?

***

BU NE BOŞVERMİŞLİK YA!..

Vallahi, Diyarbakırdaki Sağlığın sağlıksız işleyişi artık, yetti demenin de ötesine geçti.. Vahim, korkunç bir boş vermişlik var!.. Saldım çayıra, mevlam kayıra misali bir hal.. Ve mevzuların odak merkezi yine Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi!..

***

Gün boyu, şikayete dair telefon yağmuruna tutuldum!.. Arayan araya, tepkiler kadar idarenin zafiyeti ve boş vermişliğine isyan edip, bize de hakaret eden edene!.. Neden duyarsızsınız, neden sesimiz olmuyorsunuz, hastanenin bu hali nedir, klimalar çalışmıyor, boğulup kaldık

***

Tepkide haksız değiller!.. İdareden artık umutlarını kestikleri için, tek çözüm biz oluyoruz ki, arıyorlar!.. Elbette ki sesleri olacağız, elbette ki duyarsız kalmayacağım.? Her mevzuda olduğu gibi, klimaların çalışmamasıyla alakalı da!.. Evet, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, hal-i hazırda, buhran geçiriyor!..

***

İlgili ve yetkiliye ulaşma noktasında gayret gösterdik!.. Haber merkezi aradı.. Meğer ki, kimse yok.. Kimi izinli, kimi raporlu.. Tek bir Başhekim yardımcısıyla, koca bir hastane idare ediyor.? Ki kendisine ulaşmakta aşk olsun misali!.. Tabi, başhekim de izinliler kervanı arasında..

***

Aksi takdirde, enfeksiyon başta olmak üzere önü alınamaz ve telafisi mümkün olmayan, sonuçlarla yüz yüze gelinebilinir!.. Özellikle yoğun bakım ünitesindeki hastaların durumu, kritik ve ciddi!.. Ölümler olması halinde, vebali çok ağır olur.. Sorunun ivedilikle çözümü noktasında, yetkililere el vicdan diyorum!!

***

GÜNÜN SÖZÜ

Amacı olmayanın, yarından beklentisi, olamaz!

Failed to load the video