Şu, Kültür Sarayı Binası'nın başına gelenler. Yani, "satış" sürecine ilişkin icra edilen şaibeler! Doğrusu, Hala benim "en sıcak" gündem maddem. Çünkü; Hadiseyi deştikçe "âli cengiz" oyunların iç yüzü ortaya çıkıyor. Bildiğiniz gibi; Perşembe günü İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği -benim kavga gürültüm sonucu- bilgi notu gönderebildiler. Bahse konu, Satışla alakalı "şaibe" ihtiva eden işlemlere cevap ve bilgilendirme niyetine. Tabi, "Cevap hakkı kutsaldır" ilkesine riayetle bilgi notunu Cuma günkü köşeme "Hiç de tatmin olmadık" başlıklı yazıyla kesinti ve sansüre uğratmadan aynen aktarmıştım. Ancak, Yazının son satırına da şu notu düşmüştüm! "Pazartesi günü neden tatmin olmadığıma ilişkin hadisenin zincir halkalarını sizlerle paylaşacağım" diye!
* * *
Malum; Kentin en gözde yerindeki bina -bir kat dışında- topyekûn 6 milyon 475 bin liraya satıldığını artık biliyoruz. Çünkü; Gönderilen bilgi notunda bu rakam alenice telaffuz edildi. Peki, İhaleyi alan firma kim? O da, BED GIDA. Yani, Kültür Sarayı'nın altında bulunan MADO Pastanesini işleten kişi. Şunu ifade etmek istiyorum. İhaleyi kim aldı ve ne kadara aldı gibi bir; hesabın peşinde değilim. Burda; İster BED gıda olsun, ister bir başka firma olsun, beni ilgilendirmez. Ticarettir, alış-veriştir. Benim; Üzerinde durduğum nokta kurumsal yöndeki "âli cengiz" oyunu!
* * *
Önce; İhaleye katılan firmalar ve ihaleye ilişkin imza altına alınan karara bi göz gezdirelim. Satır araları; Sırlar deryasını içeren İhale kararı. İhale, 2886 sayılı İhale Kanunun 35/a Maddesi gereğince Kapalı Teklif usulü ile ilk adımı yapılmış. İhaleye, 5 talipli iştirak etmiş. BİRİNCİ TEKLİF: ATİK Petrol'den gelmiş. KDV hariç 6 milyon 300 bin lira teklif etmiş. İKİNCİ TEKLİF: YAN İnşaat'tan. O da KDV hariç 6 milyon 400 bin lira teklif vermiş. ÜÇÜNCÜ TEKLİF: BED GIDA, KDV hariç o da 6 milyon 450 bin lira bedelle satın alacağına ilişkin teklif sunmuş. DÖRDÜNCÜ TEKLİF: Teklif Mektubun üzerinde teklifin hangi işe ait olduğu yazılmadığından, dış zarf açılmayarak elenmiş. BEŞİNCİ TEKLİF: Teklif Mektubunun üzerinde isteklinin adı, soyadı ve açık adresi yazılmadığından, dış zarf açılmayarak değerlendirmeye alınmamış.
* * *
Kapalı Teklif'in işleyişi böyle. Sonra, 2886 Sayılı Kanunun 40. Maddesi gereğince son teklif istenilmiş. Bu tur'daki tekliflerin mekanizması da şöyle; BİRİNCİ TEKLİF: Atik Petrol bir önceki fiyatına ilaveten 60 bin lira ekleyerek 6 milyon 360 bin lira teklif etmiş. İKİNCİ TEKLİF: YAN İnşaat'ta bir önceki fiyatına 65 bin lira ekleme yaparak teklifini 6 milyon 465 bin liraya çıkarmış. ÜÇÜNCÜ TEKLİF: BED Gıda ise, 25 bin lira artışla son teklifini 6 milyon 475 bin liraya çıkartarak işi almış.
* * *
Gelelim; 15. 09. 2010 tarihinde yapılan bu ihalenin yine aynı gün karar altına alıp imza koyan; Başkan ve Üyelerin kim olduğuna? Onlar kim? İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Akyol, Sur ilçesi İl Encümeni Mustafa Polat, Kayapınar ilçesi İl Encümeni Hayriye Tekin, Hazro İlçesi İl Encümeni Ömer Tekin, Lice İlçesi İl Encümeni Hamdullah Suphi Aydın, Dicle İl Encümeni Ali Karakaş, Hukuk Müşaviri Mustafa Gökez (İzinli olduğu için toplantıya katılmamış) Özel İdare İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanı M. Tevfik Aydın, Özel İdare Mali İşler ve Strateji Geliştirme Daire Başkanı Muzaffer Karakılçık, Özel İdare Kırsal Kalkınma ve Uygulama Daire Başkanı Baran Çetin. Satışın onay tarihi; İhaleden bir hafta sonra yani 22. 09. 2010.
* * *
Sanırım; Çaktınız ihale sürecindeki "ince" ayrıntıları ve tekliflerin yakınlığı ve ihaleden men edilenlere ilişkin gerekçeler. Kuşku deryası gibi. Demiştik; Kültür Sarayı Binası'nın müammen bedelinin Bayındırlık birim fiyatlarına göre belirlendiğini. Düşünebiliyor musunuz; Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Yenişehir Belediyesi, Emlakçılar Odası, Özde, Kültür ve Saray Emlakçılar. Bunların, Binaya biçtiği fiyat Bayındırlık İl Müdürlüğü'nün belirlediği fiyatların çok altında. Dikkat edici nokta ise; Bayındırlık ve İskân İl Müdürlüğü bu fiyatı, Bakanlığın 2010 yılı için belirlediği "Yapım Birim fiyatına" göre belirlemiş. Anlayacağınız; Bu belirleme böyle bir bina bu kadara yapılabilinir diye? Bu kadara satılır diye değil? Garip! Hani bir söz var, dünya tersine döndü diye.
* * *
Bakalım; İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Akyol, "muammen bedel" için bilirkişi noktasında verilen bilgileri teyit amaçlı, Bayındırlık dışındaki kurum ve kişilerden isteyecek. Kıymet taktirleri size mi ait diye! Çünkü; Kıymet taktir belgelerinde sadece üst yazıda imza var. Doküman bölümünün altında imza yok. İşte size ince bir ayrıntı! Kültür Sarayı Binası'na en yüksek teklifi veren firma; Kültür Sarayı Binasının altında uzun yıllardır faaliyet gösteren ve idarenin kiracısı olarak kalan MADO...
* * *
Bakınız; İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğinin kayıtlarına göre... Üç yıl önce, Kültür Sarayı Binası yeniden ihaleye çıkarılmış. Tabi bu kez; Bina bir bütün olarak değil, parça parça belirlenen muammen fiyatlarla satışa çıkarılmış. O tarihte; Şu an binanın tümünü satın alan MADO'nun sahibi olan firma, sadece kendi işlettiği yer için 4 milyon liranın üzerinde teklif veriyor. Ve, Satış işlemi kendisine kalıyor. Ama sonra ne oluyorsa, iptal ediliyor, teminat yakılıyor.
* * *
İkinci önemli ayrıntı ise; Kültür Sarayı Binası'nın "tek parça" olarak bu kez satışa çıkarılması. Ve ihalenin bu şekilde yapılması. Ancak, Yasaya göre ve binanın tapu kayıtlarına göre 52 mülk ihtiva eden bina ancak bağımsız olarak satılması gerekiyor. Anlaşılır ifadeyle; Her katın kendisine özgü mülkiyeti ve tapusu olduğu için; tek tek ihale edilmeli. Bu nedenle; Bina bir bütün olarak ihale edilip-satışı pek yasaya uygunluk ihtiva etmiyor. Ciddi bir arıza var burada. Tabi;
* * *
Bir diğer önemli ayrıntı ise "ihale öncesi" yönlendirilme yapıldığına ilişkin yapılan şikâyetin var oluşu. Muhtevası hayli geniş bir dilekçe! Çünkü; Yönlendirmeyi yapan idareciden bahsediliyor. İddiayı da ortaya atan; İl Özel İdarenin uzun yıllardır "kiracısı" konumunda olan bir şahıs. Yani; Kuruma yabancı biri değil. Hassasiyetine, Ve güven noktasında inandığım İl Valisi Mustafa Toprak mevzuunun takipcisi. Yürüttüğü; Bir soruşturma olduğu gibi, şikayet sahiplerinin de vali yardımcıları aracılığıyla ifadelerine başvurulduğundan haberdarım. Kısacası; Durumu gözardı etmiş değil. Ancak ne var ki, Düzenlenen evrak ve işlemlerin neticesi sonuç değiştirmiş değil.
* * *
Sanırım sizler de benim gibi öğrendiğinizde şok olacaksınız. Şu, Ulusal Gazete diye ilanın yer aldığı gazete! Siz; "Günboyu" isimli Türkiye genelinde yayın yapan bir gazetenin var olduğunu duydunuz mu? Doğrusu; Ben ilk duydum. Araştırdım var mı yok mu diye? Meğer varmış. İstanbul'da basılan bir gazete! Yani birçok yayın kuruluşunun muzdarip olduğu "vasıfsız" noktasında, resmi ilan pastasını alabilmek için; çıkan gazetelerden biri... Ne diyelim; Hepsi ardı ardına bir tesadüfler zinciri oluşturuyor? Şimdilik bu kadar? Güzel bir hafta dileğiyle.