NASIL BİR ÜNİVERSİTE İSTİYORUZ?!
Eklenme: 8/24/2020 12:00:00 AM

Dicle Üniversitesine Rektör ataması evresinde şöyle demiştik!..

Ehil, liyakat, akademik, bilim ve beşeri yönetim anlayışı, Üniversite ve Kent için hayati öneme haizdir!..

Birinci basamakta aday elemesinde YÖK

Karar verici noktasında üç isimden birini atayan Cumhurbaşkanı Erdoğan kriter ölçeği böyle olmalı?..

Ne olur; bu dönem için bu çağrımızı kent ahalisi adına, dikkate alın dedik!!..

çünkü üniversite; son dönemlerde çok yönlü, siyasi, ideolojik, kamplaşma ve kutuplaşmanın yarattığı hizipleşmeyle büyük çöküş ve yıkımlarla yüz yüze gelmiştir..

Virane bir hal yaşamıştır..

Vatandaşın deyimiyle; benliğini kaybeden rant odaklı bir üniversiteye dönmüştü..

Diclenin ötesi diye; şehir ve halkla tüm bağları koparılmıştı..

İçine kapanan bir üniversite!

Dedik ya; Üniversiteler evrenseldir..

Ama, bilim ve bilgi evrenin ortak varlığı ve mirasıdır..

Demek ki; evrene ve evrenselliğe sahip çıkılmalı, ihbar edilmemelidir!

***

Evet, Dicle Üniversitesine yeni rektör atandı..

Prof. Dr. Mehmet Karakoç..

İlk atandığında da hayırlı uğurlu olsun demiş üniversiteye dair bilahare bazı önerilerimizin olabileceğini ifade etmiştik..

Tabi, önerilerimiz bizim gördüğümüz, yaşadığımız ve kent ahalisinden aldığımız, pozitif-negatif yansımalara ilişkindir

Akıl vermek, ya da başka bir anlam çıkarma ve yükleme gibi, bir düşünce de kimsede hasıl olmasın!..

Onun için de, Rektör ve Rektörün yönetimine dair geçmişin tecrübesiyle, öneri adına beklentilerimizi aktarmak istiyorum

Evrensel Rektör nasıl olunabilir diyerek yola çıksak!..

Ya da, bilginin ve bilimin evrene katılmasını sağlayan bir Üniversite nasıl olmalı dersek?

Sıralayabileceklerimiz şunlar olabilir..

Şöyle ki;

BİR Üniversite mahalli etkilerden, siyasetten ve ideolojik felsefeden uzak olmalı!..

***

İKİ.. Yönetim, kadro, işleyiş liyakat, ehliyet odaklı, tecrübeyi ve bilgiyi, öne çıkarıp seçiciliği, önemsemeli..

***

Üç.. Fakülte, Yüksekokul, Enstitü, kurullar dahil kurum içi demokrasi kültürünü, işletmeli ve bunu şeffaf, açık, aleni bir görüş birlikteliğiyle, yerine getirmeli..

***

DÖRT.. Kent ile Üniversite kaynaşmalı, halka açık, sivil oluşumlara açık, fikirlerle, düşüncelerle, sorun çözüm üretici kurumsal ar-ge bilgi bankasına sahip olmalıdır..

***

BEŞİcraatının hesabını verebilir olmalı, bunu da üniversitenin camiası başta olmak üzere, kamuoyunu muhatap görmelidir?.. Bilgilendirme ve şeffaf bilgiye önem, vermelidir..

***

ALTI Karar almada istişare odaklı kurullara sahip olmalı, tüm paydaşlarıyla entegre mekanizmasıyla, denetimi işleten bir rektör olmalıdır.. Denetimde, muhalefeti, önerileri, alternatifleri kurumsallaştırmalıdır

***

YEDİ.. Yönetim, Fakülte Dekanları, Yüksek Okul ve Enstitüsü yetkili makamlarda atanan, görevlendirilen kişiler kurumsal bilgi, birikim, kültür, ehil ve liyakatle katkı sunabilmede, artısı olanlar öne çıkarılmalıdır

***

SEKİZ.. Kurulların işleyişinde uyumlu çalışma adına homojen değil, aksine geniş kapsamlı tartışmayı, öneriyi, fikirlerin çözümsel alternatifler üretebilmesi için muhaliflerin de katılım gösterebilecek bir, kurumsal kültür geliştirilmeli..

***

DOKUZİlin, bölgenin, ülkenin, coğrafyanın, ülkelerin ve dünyanın temel siyasal, sosyal, ekonomik, kültürel, sanayi ve iktisadi meselelerine açık, şeffaf, tartışılabilinir, fikir mekanizmalarını buluşturan, sempozyum, konferans, çalıştayları elzem görmeli.

***

ON Rektör, Rektör Yardımcıları, Fakülte Dekanları öğrencilere, öğrenci kulüplerine kapılarını kapatan değil, sonuna kadar açan fikirlerine, düşüncelerine eylem ve söylemlerine, değer verip, imkan ve imtiyaz geliştirmelidir?

***

ONBİR Öğrencilerin her türlü bilgiye, bilime ulaşabilmede zengin bir kütüphane ortamına sahip olmalı; kent ile diyaloğunu, gelişini-gidişini koordinasyonla Yönetim belirlemelidir.

***

ONİKİ.. Öğrencilerin katılımını sağlayan moral, motivasyon noktasında sosyal etkinliklere önem verilmelidir.. Üniversite ve toplumsal değişime ilişkin sosyal vakıaları görmezden gelmemeli; çözümsel vizyon gerçekleştirmelidir.

***

ONÜç Geçmişte enva-i çeşide sahip menfaat ve rant teminine odaklı, vakıfların, derneklerin, cemaatlerin, oluşumların, yapı ve platformların, heyetlerin, STK adı altında benzer yapıların üniversiteyi sömüren bağlarını kesmeli? Üniversitenin akıl hocaları sözcüleri, olarak keramet üretmelerine izin verilmemelidir.

***

ÖNDÖRT Rektör ve Yönetim kadrosu; toplumun değerleriyle, kültürüyle, inancıyla çatışmamalıdır.. Mensuplarını, öğrencilerini, akademik kadrolarını giyim ve hayat tarzı kurgulu, fikirlere mahkum edici bırakmamalı.. Özgürlükçü olmalı..

***

ONBEŞ Yönetimin temel ilkesi, Dicle Üniversitesi nasıl bir üniversite olmalı şiarıyla sistem geliştirmeli, amaç ve ilkeleri geniş katılımlı, süreklilik taşıyan ombudsmanlık mekanizmasını kurmalıdır..

***

Tabi, daha sıralayabileceğimiz, irdeleyip ifade edebileceğimiz çok maddeler içeren, önerilerimiz, beklentilerimiz olabilir..

Ama özetle bunları aktardım. Ki, Üniversitenin birinci derecedeki aynası olan; Hastaneler kısmını, ayrı bir mülahazaya almak istiyorum..

Şu anki, fikri beyanımız yönetim ve öğrenci eksenli diyalog üzerinedir..

Öyle inanıyorum ki, Rektör Karakoç ve yönetim felsefesi, benim bu aktardıklarımın çok daha ötesine ilişkin bilgiye sahiptir..

***

Velhasıl!.. Rektör Karakoç eleştiri kanallarını dozajı ne olursa olsun açık tutmalıdır.. Açık ve şeffaf olmalı..

İçe kapanık, kapıları kapalı, dört duvar arası bir rektör ve yönetim felsefesine, kendisini mahkum etmemeli, edici fikirleri de elinin tersiyle itmesini bilmelidir..

***

Bir tavsiyem olacak!.. Yönettiği, atadığı, görevlendirdiği, himaye altına aldığı her birimde yöneticilerden bağımsız denetçi-gözlemci noktasında görevlendirme yapmalı ki; her birime gözüm üzerinizde etkisi-yetkisini hissettirmelidir

Şimdilik bu kadar deyip; Karakoça bir kez daha hayırlı uğurlu olsun, görevlerinde başarılar diliyoruz.?

***

VAY MAŞALLAH!..

Duydunuz mu bilemiyorum?. Duyan duymuştur, duymayana biz duyuralım.. ORC Araştırma Şirketi bir araştırma yapmış.. Parti gözetmeksizin, Güneydoğu İllerinin milletvekillerinden kimi başarılı buluyorsunuz diye sorulmuş!.. 100 Milletvekilini kapsayan araştırma?..

***

Deneklerden gelen cevaba göre; Diyarbakırın 12 Milletvekilinden 2si ilk 10a girmiş AK Partili M. Mehdi Eker 5inci, HDPli İmam Taşçıer ise 7nci!.. İlk duyduğumda, vay maşallah dedim.. Sıralamayı görünce de, be nezer dedim!..

***

Siz, ne dersiniz başarılı vekiller sıralamasına; 100 vekil arasında ilk 10a Diyarbakırdan iki vekilin girmesi.. Tabi, Adıyamanı, Batmanı, Şanlıurfayı, Gaziantepi başarı sıralamasında ilk onun öncüleri olarak göz önüne almazsak!

***

MİRAçIN SORUŞTURMASI!..

Kayıp Miraç çiçekten hala iz yok.. Kurban Bayramı ziyaretine ailesiyle- Dicle ilçesine gitmişti.. O günden buyana, haber alınamıyor.. İki haftalık arama-tarama yapıldı. Sonra ekipler çekildi?.. Bir dizi kişinin ifadesi de alındı.. En görenler de!.. Sonra; el etek çekildi.. Arama ekipleri bölgeden çekildi..

***

Geçen hafta içerisinde yazım oldu!.. Miraç bulunsun, aramalar devam etsin?.. Ve tabi ki; soruşturmanın akıbeti nedir? diye?.. Ne yazık ki kimsenin ağzını bıçak açmıyor, mevzuyla alakalı.. Önceki gün bilgi geldi.. Diyarbakır Barosu çocuk Hakları Merkezinden..

***

Yapılan paylaşıma göre.. Savcılık soruşturmaya kısıtlılık kararı getirmiş.. Soruşturma ve aramalar yapılıyor.. Ailenin iddiasına göre; çocukları kaçırılmış Evet, Miraç çiçekle ilgili son durum böyle.. Umarız ki, tez elden Miraçın akıbeti netleşir?..

***

GÜNÜN SÖZÜ

Söz ola kese savaşı, söz ola kestire başı!..