İbrahim Aslanhan. Genç. Üniversiteli. Lisanslı bisiklet sporcusu. Kendisini, Öyle tarif ediyor. Gönderdiği elektronik postada. Tabi bilahare de; Telefonla aradı, "abi size bir mail attım aldınız mı?" diye. Telefonla, Duruma vakıf oldum. Diyor ki; Lisanslı bisiklet sporcusu olarak size yazıyorum. Size, Kendim ve benim gibi bisiklet kültürüne, sporuna, ulaşımına gönül vermiş arkadaşlarım adına, bu maili gönderiyorum.
***
Bakalım. Genç bisiklet sporcusu arkadaşımız ne istiyor? Size, Büyükşehir Belediyesi'ne çağrı'yla başlıyor. Neden, Destekçi hiçbir faaliyet yok bisiklet sporu adına, bisiklet ulaşımı adına? Neden, Bir parkımızda bisiklet adına yol veya çalışma yok? Ne de, şehrimizde bisiklet yolu var? Ekliyor; Metropol bir kentte bisiklet yolu gereklidir. Hele, günümüz koşulları. Ve çağın modernizesiyle, parklarda, yeşil mekânlarda "ha keza" olmalı, bisiklet yolu.
***
Bu suallerine, Bir de günlük yaşamın "sabah" izlenimlerini de aktarmış. Şöyle diyor; Sabah işlerine bisiklet ile giden vatandaşları görüyorum. İşçi, Fırıncı, öğretmen, öğrenci hatta, asker. Onlar, Bisikleti "çocukların sürdüğü" bir eğlence aracı olarak değil, ulaşım aracı olarak kullanıyorlar. Bu da; Bize bisikletin ne denli önemli bir rol oynadığını gösteriyor. Hayatımız içerisinde; Siz de takdir edersiniz ki; "ulaşım aracı" olarak kullanıldığı halde. Diyarbakır'da, Bölgenin metropol kentinde "buna yönelik" bir faaliyet yok.
***
Bir eksiklik. Ve tabi ki; bizleri de üzmektedir! Hele ki; Trafikteki saygısız ve umursamaz, bazı sürücüler varken! Biz bisiklet kullananlar hayatı tehlike altındayız. Üstümüze araba kıranlar. Yanımızdan geçerken sırf sporcu forması giyip kask takıyoruz diye korna ile korkutmaya çalışanlar. Hakaret edenler. Bir de; "Ucube" görmüş gibi baka kalanlar. Saymakla bitmiyor.
***
Konuya Bir hayli vakıf. Araştırmış. Diğer ülke ve illerden de haberdar. Çünkü Örnekler sıralıyor. Diyor ki; Avrupa'nın birçok ülkesinde "işe" bisikletle gidilip-gelinmesi için, vatandaş özendiriliyor. Hem trafik, Hem de çevre kirliliğine karşı, her kilometre için 0.50 Euro veriliyor. Ama, Gelin ülkemizde, ilimizde "bizlere" güvenli bir yol bile sunulmuyor. Nerde; "Bisiklet" yollarımız.
***
Kocaeli, Büyükşehir Belediyesi'nin geçmiş yıllarda başlattığı projeden de söz ediyor. Diyor ki; Kentte 720 bin lira bütçeyle "Akıllı Bisiklet" uygulamasına geçilmiş. Bu bisikletler, Hem kent içi ulaşım hem de, "turistik" noktalar için de kullanılıyor. Tabi bunu ifade ederken; Kentteki "Bisiklet yolu" alt yapısının, ne kadar üst seviyeye ulaştığından bahsediyor.
***
Aslanhan. Bir hayli, Uzun uzadıya kaleme almış istek ve kent eksiklikleri. Biz de, Büyükşehir Belediyesi değil miyiz? Ömer abi. Sesimizi duyurmak istiyoruz. Ekliyor, Son satırlarına, "umarım" sesimizi duyurmuş olursunuz. Diyarbakır'da, Bisiklet kültürünün gelişmesi, Bisikletliye trafikte saygı, Ve Bisikleti seven bir Diyarbakır yaratmalıyız.
***
Evet. Sevgili okurumuz İbrahim Aslanhan'ın isteği bu. Haksız da değil. Bizden, Pek önemsenilmeyen. Ve belki bugüne kadar hiç dile getirilmeyen bisiklet yolu meselesi. Ve bisikletle alakayı, "nizamın" yokluğu. Belki, Buradan dile getirmek ve Aslanhan'ın "sesimizi duyun" çığlığıyla dikkatler çekilir. Etkili ve yetkililer. Özelliklen de, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir.. Ve tabi ki merkez ilçe belediye başkanları.. İhmale gelin "meseleye" eğilim gösterir.
***
Diyarbakır'ın, Şehir trafiğindeki "tıkanıklık" hali hepimizin malumu. İnsan nüfusunun artışı. Ve araç sayısının her geçen gün yükselmesi. Tabi buna paralel olarak, "egzoz" gazıyla, oluşan hava kirliliği. Tüm bunları, Göz önüne aldığımızda, "Bisiklet yolu ve kullanımı" önem arz ediyor. Hiç kuşkusuz ki; Karbon kökenli yakıtların çılgınca kullanılması, yer küremizin geleceğini tehdit ediyor. Tehlikeli gazlar, dünyamızı öldürücü ışınlardan koruyan ozon tabakasını deldi. Cilt ve akciğer kanserleri ve diğer öldürücü hastalıklar bu yüzden arttı. Bu anlamda; en azından, Sümerpark. Koşuyolu. Hatta yani inşa edilen; "medlanpark"ta Bisiklet parkuru. Ve yeni yerleşim alanlarında "bisiklet yolu" yapılması yönünde, teşvik edici olunursa. Bir eksiklik giderilmiş olur. Ve bunla alakalı "sportif" faaliyetler organize edilirse, "Bisiklet kullanma kültürü de" yaygın bir hal alır. Güzel bir hafta sonu dileğiyle.