VALİ TOPRAK KONUŞTU!
Eklenme: 12/23/2010 12:00:00 AM

Dün sabah, İl Valisi Mustafa Toprak aradı... "Sükût ikrardan gelir" yazımla alakalı! Malum! İl Özel İdaresinin "spekülasyonlar" deryasında satışını yaptığı Kültür Sarayı Binası. Ve Devlet Hastanesi, Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile Ağız ve Diş Hastalıkları Merkezi... Yani, son bir kaç gündür bu eksende oluşa gelen ve cevap istenilen bir dizi soru, sormuştum! Birileri; Bu sorulara "cesaretle" cevap versin diye! Vali Toprak! İşte, Bu sorulara bir ölçüde cevap vermek. Aynı zamanda, Bahsedilen mevzular ile kentteki diğer gelişmelerle alakalı bilgilendirmede bulundu. Çünkü; Kamuoyu da hayli muzdarip, gelişmelerin kısır bilgiler içerisinde icra edildiğine ilişkin.

* * *

Sohbette, Birçok mevzuuyu konuştuk. Gerek benim eksik bilgi sahibi olduğum konular, Gerek kendilerinin bilgilendirilmediği hadiselerle alakalı verdiğim bilgiler. Amiyane ifadeyle; Derin bir bilgi fırtınası geliştirdik iki yönlü "sohbet" içerisinde! Nerdeyse; Bir saate varan görüşmemiz oldu. Öyle ki cep telefonumun şarjı bitti. Normal hattan konuşmaya devam ettik. İsterseniz; Bundan sonraki gelişmeleri soru cevap şeklinde yürütelim. Tabi ki; özet notlar noktasında!

* * *

SORU; Devlet Hastanesi'nin akıbeti ne olacak, hastane kapanacak mı? Bu konuda; hepimizin kafasında onlarca soru oluşturan, ama bir türlü kimse net cesaret gösterici bilgi vermiyor? Sahi ne olacak?

* * *

CEVAP; Hastane kesinlikle kapanmayacak! Bunun taahhüdünü Sağlık Bakanlığından almış durumdayız. Zaten; Burada Sağlık Bakanlığının aldığı karar var. 200 Yataklı Devlet Hastanesi, 400 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi yapılacak. Bunların inşası tamamlandıktan sonra; eski yapılar yıkılacak? Önümüzdeki günlerde; Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da katılımıyla, basın toplantısı düzenlenip yapılacak hastanelerin maketleriyle bilgilendirme yapılacak. Şuan; Devlet Hastanesi'yle alakalı yapılan işlem tamamen entegrasyondur!

* * *

SORU; Çocuk Hastalıkları Hastanesi taşınacak mı, Kadın Doğum'la entegrasyonu var mı? Bu konuyla ilgili; birçok söylenti var, kapanacak, taşınacak, yıkılacak diye?

* * *

CEVAP; Şu anki Çocuk Hastalıkları Hastanesi kesintisiz faaliyetini yürütecek ve kapanmayacak. Kadın Doğum Hastanesi bina yapısı olarak büyük. Ve burası da, aynı zamanda Kadın ve Çocuk Hastalıkları hastanesi olarak görülüyor. Burada, Şuan için prematüre bebek. Anne rahmindeki bebek. Ve bebek canlandırma üniteleri için; yapılanma işlemleri yapılıyor. Anne ayrı, bebek ayrı hastanede olamayacağına göre; bu işlemi hayata geçirdik. Binanın kapasitesi büyük. Ek olarak, 200 yatak konulacak. Mevcut, Çocuk Hastalıkları Hastanesi, burada yapılacak yeni yapıdan sonra kapatılıp yıkılacak. Şuan yıkımı ve kapatılması söz konusu bile değil.

* * *

SORU; Şu son günlerde konuşulan önemli bir mevzu da; Ağız ve Diş Hastalıkları Merkezi'nin kapanıp kapatılmayacağı, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'yle entegrasyonu düşünülüyor mu?

* * *

CEVAP; Böyle bir uygulama veya kapatma şuan için kesinlikle düşünülmüyor. Bilakis, düşünülen Bağlar bölgesinde Ağız ve Diş Sağlığı merkezinin oluşturulmasıdır. Yani, Sur İçindeki merkez kapatılmayacak. Burada 15'e yakın Diş Hekimi ve yine 15'e yakın Diş ünitesi fazlalığı var. Sadece, Bu fazlalıklar hizmetin yayılması amacıyla, Bağlar'da oluşturulacak Merkez'de hizmet verecek. Tabi; Sağlık Bakanlığının planlamasında Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bulunduğu bölgede kapsamı daha büyük bir Ağız ve Diş Hastalıkları Hastanesi'nin inşa edilmesi var. Bu önümüzdeki yıllarda düşünülen bir proje.

* * *

SORU; Sur İçindeki mevcut hastanelerin bulunduğu arazinin "özel sektöre" verileceği söylentisi var, doğruluğu nedir?

CEVAP; Şimdi, başlatılan bir proje var. Ancak, istenilen derecede halkı bilgilendiremediğimizden dolayı bir dizi spekülasyonlar geliştirildi. Şahsen İl Valisi Mustafa Toprak olarak şunu ifade etmek istiyorum. Diyarbakır'da görev yaptığım süre içerisinde, bu bölgedeki yapı ve araziler kesinlikle "özel sektöre" verilmeyecek. Ve gitmeyecek. Kapanacak hastanemiz de olmayacak! Zaten; Böyle bir girişim ve organizasyon gerçekleştirilirse, elbette ki Diyarbakır buna sessiz kalmaz. STK'lar başta olmak üzere, basın ve kanaat önderleri tepki gösterir. Diyarbakır belki "sahipsiz" görünüyor, görülüyorsa da sizler sahipleniyorsunuz.

* * *

SORU; Kültür Sarayı Binası'nın satışındaki şaibeler size de geldi mi?

CEVAP; Evet! Bu konuyla ilgili bana da şikâyet geldi. Araştırılması yönünde de talimatımı vermiştim. Bu konuda; sizi ve kamuoyunu bilgilendirmeleri için, iki gün önce İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine emir verdim. Bugün-yarın size; detaylı bilgi verecekler. Tabi; sizin aktardığınız bilgileri de araştırmıyor değiliz. En küçük bir kuşku bulursam, müdahalem sert olur.

* * *

HAMRAVATTAKİ ARAZİ!

Vali Toprak'tan, "Sükût ikrardan gelir" yazımın içeriğindeki sorular ve aldığım cevaplar özetle bunlar. Aslında; detaylı bilgiler verdi. Ama yer bakımından özetledik. Tabi, Kültür Sarayı Binası'yla alakalı; cevapları İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğinden bekliyorum. Geldikten sonra; konuya yeniden eğileceğiz. Burada; Önemli bazı bilgi ve dokümanların da elime ulaştığını söyleyebilirim. Bunları da; Gelen cevapların eşleştirmesinden sonra değerlendireceğim. Evet! Bir saatlik sohbetin içerisinde salt bunları konuşmadık. Diğer birçok kurumla alakalı da; "olup-bitenler" hakkında sohbetimiz oldu. Mesela; Hiç gündemden düşürmediğim ve bariz "yolsuzluk ve haksız kazancın" olduğuna inandığım; Hamravat Evlerinin içerisinde 2006 yılında satın alınan, İlköğretim Okulu arazisi. Bu köşenin müdavimleri bilirler. Bu "kirli çarkın" o zaman nasıl işlem gördüğünü.

* * *

Çünkü Hamravat Yönetimi o gün olduğu gibi bugün de ifade edilen arazide Okul inşa edilmesine karşıydı. Ama Tüm bu karşı çıkmalara ve resmi uyarılara rağmen, İl Özel İdaresi ile Milli Eğitim İl Müdürlüğü el birliği yaparak; arsayı satın aldı. Hem de; Devleti 900 bin lira (900 Milyar) zarara uğratarak. Neden; Hamravat Yönetimi bu arsayı satın alabilmek için mülk sahibiyle anlaşmıştı; 125 Bin liraya (125 Milyar). Ancak ne hikmetse; Anlaşmaya ve üyelerden bunun için para tahsil edilmesine rağmen arsa, bir başka kişi tarafından satın alındı. İki ay gibi kısa süre sonra; İl Özel İdaresi tarafından 1 milyon 68 bin liraya (1 trilyon, 68 milyar) istimlâk edildi. Aradan 5 yıl geçti oraya okul yapılmadı. Geçen yıl okul yapılması için TOKİ ihale yaptı. Ancak Müteahhit firma, Yer teslimi alamadığı için, Hamravat Yönetimi de izin vermediği için aylarca inşaata başlayamadı. Sene-i devriyesi doldu. Diğer okulların inşaatı bitti, bu okul hala yapılmış değil.

* * *

Nihayet! İl Valisi Toprak sorunu çözdüğünü dün bana anlattı. Dikkat! Sorun nasıl çözülmüş. Okul o arazide yapılmayarak başka bir arazi takasına gidilerek inşaata başlanmış. Yani; Hamravat sitesinin dışında bir arazide. Peki; Bu kadar aleni ve barizce vuku bulan yolsuzluk ve usulsüzlüğe karşı, idari ve hukuki noktada bir işlem yapıldı mı? Hayır! Ne diyelim; Şu koruma ve kollama kalkanları olduğu içindir ki; Birinci sorunu işsizlik olan Türkiye'nin ikinci büyük sorunu da yolsuzluk ve usulsüz işlemleridir.