YENİ LİSTE OUT BY-PASS İSE IN
Eklenme: 4/12/2011 12:00:00 AM

Evet, Siyasi Partiler Milletvekili aday listelerini YSK'ya verdiler! Bağımsız adaylar da ha keza. Ve pek tabi ki; Deyim yerindeyse "dananın kuyruğu da" bu başvuruların muhtevasıyla koptu diyebilirim. Hem de nasıl koptu? Tabi; Benim odağımda Güneydoğu illeri var. Özellikle de; Diyarbakır ilimizin listesi önceliklim. Listedeki; İsimler ve sıralama şekillerine dâhil olmadan. Kimlerin; Üzerine "kalın" falçata çiziği atıldı. Kimler, Yeni listeye dahil olduğu, kriterinden önce.

* * *

Değişim ve isimler açısından; Şunu net ifade edebilirim ki "üç yönlü" bir sürpriz söz konusu. Birinci sürpriz; Başbakan'a yakınlığıyla bilinen İhsan Arslan başta olmak üzere... Mevcut, 6 Milletvekilinden Tarım Bakanı Mehmet Mehdi Eker hariç. Kutbettin Arzu, Abdurrahman Kurt, Osman Aslan ve Ali İhsan Merdanoğlu'na "çizik" atılarak, liste dışı bırakılması. İkinci sürpriz ise; Bakan Eker'in dışındakilerin tamamen "siyasetin" yeni aktörleri olarak, sahne alması. Üçüncü sürpriz, Ama ekseri eleştiri ve tepki gösterilen listedeki isimlerin "Kent ahalisi" tarafından pak aşina olunmayan kişilerden oluşması.

* * *

Bir de; Diyarbakır'dan çok Genel Merkez patentli "isimlerin" tercih edilmesi. Mesela; Mine Lök Beyaz, Ankara doğumlu. Ve AK Parti Genel Merkez Kadın Teşkilatında yer alan bir isim. Her ne kadar; Diyarbakır "kökenli" ise de, doğma-büyüme Ankaralı ve orada yaşayan biri. Temayülde; Liste başı olan Cuma İçten! Siyaset, Aktivitesine baktığımızda onun da İstanbul ağırlıklı bir görünüş söz konusu. Diyarbakır, Doğumlu ise de, "iş ve siyasi" hayatı büyük yoğunlukta İstanbul eksenli.

* * *

Oya Eronat. 2008 yılında menfur bombalı saldırı sonucu şehit düşen 7 dershane öğrencisinden biri olan Eren Şahin'in annesi. İnşaat mühendisi. Dr. M. Süleyman Hamzaoğulları. Siyasetin yeni yüzlerinden biri. Kamuoyunun aşina olduğu bir yüz değil. Ancak; Babası Hikmet Hamzaoğulları, Kızılay Derneği Başkanı olma noktasında, tanınan biri! Listenin, Yedinci sırasında bulunan Prof. Dr. Mehmet Akın. Sanırım; Sizler de benim gibi listedeki tanıdığınız üçüncü isim. Yani listenin geriye kalan isimlerine Baktığımızda yine aynı minvalde, "in" diyebileceğimiz siyasal anlamda zayıf bir tablo ortaya çıkmaktadır.

* * *

Gelelim; Parti'nin liste başındaki "ağır toplar" ve oy potansiyeli geliştirebilecek isimlere. Bakan; Mehmet Mehdi Eker. Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanı Galip Ensarioğlu. Başbakanın, Kafasındaki "oy potansiyeli" kurgusu, muhtemelen bu isimler üzerine odaklı. Aslında; İkisinin de partiye yönelik "avantaj" yaratıcı, yönleri ortaya çıkan "siyasi rakipler" noktasında, "dezavantaja" dönüştü diyebilirim. Şöyle ki; Eker'e seçim bölgesinden rakip, CHP'nin birinci sıra adayı Devlet eski Bakanı Salih Sümer! İkisinin de; Doğup büyüdükleri ve akraba oldukları yer; Bismil Tepe! Oy membasından; İkisi de faydalanacağına göre iki yönlü bir "dezavantaj" söz konusu. İlginç bir hal.

* * *

Tabi aynı benzerlik; AK Partinin ikinci sırasındaki ismi olan Galip Ensarioğlu için de geçerli. Başbakan'ın; Demokratik Açılımı anlatmada ve Kürt oylarının getirisi olacağı düşüncesiyle "tercih" isim gördüğü Ensarioğlu'nun akıbeti de tıpkı Eker gibi! Çünkü; Aynı aileden aynı soyismi taşıyan bir başka siyasetin aşina olduğu bir rakip var. O da; Bağımsız Milletvekili adayı Devlet eski Bakanı Mehmet Salim Ensarioğlu. Diyarbakır'da; Önem ve hassasiyet içeren siyasi bir dokuya sahip! AK Parti için; Bu hal-i durum şimdi "dezavantaj mı yoksa avantaj mı?". Hiç kuşkusuz ki; Dün bu yönde fikir icra etme babında aldığım birçok mesaj ve telefon oldu. Tamamen; Dezavantaj içermektedir düşüncesi herkeste hâsıl. Yani; Artılar ve eksilerin çarpışmasıyla oluşan kıvılcımlar taraflar açısından var olanlarda "silinmiş" olacak.

* * *

Tabiri caizse; Oylar başka merhaleye kaçacak. Çünkü; Listenin gerisinde kalanların "kamuoyunca" tanınmayan isimlerden olmaları. Bir de; Oy potansiyelini "artırma" noktasında, artı yönlerinin bilinmemesi. Ciddi manada; Kuşku geliştirdiği gibi; "zayıf" liste düşüncesini de insanlarda yaygınlaştırıyor. Mesela; AK Parti'nin en büyük rakibi olan BDP'nin destekleyeceği bağımsız adaylara bakıyorsun. Hepsi; Siyasi koşuda "rüştünü" ispat etmiş isimlerden müteşekkil. Leyla Zana, Hatip Dicle, Emine Ayna, Şerafettin Elçi gibi isimler; "ağırlığı" olanlardır.

* * *

Sonuç itibariyle; Başbakan Erdoğan mevcut milletvekillerine "çizik" atması, ne kadar isabetli ise de. Yeni listenin oluşturulmasında ve tercihlerde ne yazık ki aynı isabeti sağlamış değil. Hatta; Bir okurumun mail yoluyla ifade ettiği gibi. Başbakan, Mahalli seçimlerde olduğu gibi genel seçimlerde de "başarı sağlamayı" bilerek mi istemiyor. Hep; Ehil ve tanınmamış isimleri mi Diyarbakır'da aday gösterecek! Galiba; Öyle görünüyor! Velhasıl; BDP "Demokrasi blokuna" dahil ettikleri isimle; basiretli. AK Parti ise; Şimdiden potansiyel olarak baş aşağı çakıldı diyebiliriz. Yani anlayacağınız; Başbakan Erdoğan mevcutlara yönelik "by-passı" in. Ama liste değişikliği; "out".

* * *

Tabi; By-Pass'ın yaratacağı "küskünler". 116 aday adayının; Listeye göstereceği "tepki" küskünlüğü. Ciddi manada; Önümüzdeki zaman içerisinde "mülahazalara" konu olacak. Neyse! Daha gün ve zaman var, belki Başbakan "liste" değişimine gidebilir. Yoksa; Bu seçimlerde "mevcut" rakamı değil, bilakis altına düşebilir. Nitekim; Dün bir hayli duydum, BDP'liler neden yedinci bağımsız aday göstermedik diye. Birbirlerine; sormuşlar.