Altın cevherinin ilk olarak MÖ. 3000 yıllarında Güney ırak da bulunduğu tahmin ediliyor. Aztekler, Asurlar, Yunanlılar, Sümerler altını genelde (sanırım onunla ne yapacaklarını bilmediklerinden) takı ziynet eşyası, süs ve ev eşyalarında kullandılar.
Tarihte ilk kez mısırlılar altını para olarak kullanmış ve ticaret hacimlerini arttırmışlardır.
Altın sağladığı faydalardan ötürü en değerli madendir. Ziynet eşyası olarak boynumuza ve kolumuza takalım diye doğada var olduğuna inanmak mantıklı değil.
Kimyasal olarak tepkimeye girmeyen, hava dan sudan etkilenmeyen, bozulup karamayan, kararlı bir element oluşu onu değerli kıldı.
Dünya da altın rezervlerinin en fazla olduğu ülkeler sırasıyla Avusturalya, Rusya, Güney Afrika ve ABD dir.
Altın neden gümüşten bakırdan daha değerli?
Gümüş havada çok ufak miktarda kükürtle temas eder etmez kararıyor. Bakır, havadaki nemle karşılaşınca yeşile dönüşüyor.
İşte altını özel yapan bu faktörler. Üstelik doğada az bulunuyor ve buda para birimi olarak kullanıldığından adaleti sağlıyor.
Dünya Altın Konseyi verilerine göre, yeraltı rezervlerinde 53 bin ton altın kaldı. Yılda 3 bin ton civarındaki üretim devam ederse, altın kaynakları 18 yıl içerisinde tükenecek.
Altın tükenince yerine ne koyacağız? Dolar var diye düşünüyorsanız. ABDde de battı batacak.
Önümüzdeki yüzyılların değerli madeni bitcoin, cripto para arkadaşlar. Ortada olmayan değer. Verilen tüm değerler tamamen psikolojik olduğuna göre
Ama altının diğer kullanım alanlarında neler olur bilmiyorum.
Altın; bilişim, ilaç, inşaat, elektrik elektronik, havacılık uzay, tekstil, yiyecek içecek sektöründe bile kullanılıyor.
Tıp da mucizeler yaratacak olan altını süs eşyası olarak ancak biz talancı insanoğlu kullanabilirdi. Kullandı da.
çünkü atalarımız altından ibrik, heykel, vazo hatta tuvalet taşı yaparak kullandılar.
Tıp alanında altının işe yararlığı geç keşfedildi. Kullanılmaya başlandı lakin altın çoktan para birimi ve yatırım aracı damgası yediğinden tıp ve ilaç sanayiye yeterli miktarda ayırılamıyor.
Lazer ışınlarının icat edilmesi yine altın sayesindedir.
Üstüne düşen kızılötesi ışınların yaklaşık %98ini yansıtarak geri çevirebilen ince altın levhalar, uzay kıyafetlerinin başlığındaki göz deliklerinde zararlı ışınlardan
korur ve yapay uyduların yüzeylerinde sıcaklığın denetlenebilmesini sağlar. Bazı uçakların kokpit camlarında buzlanmayı önlemek amacıyla da kullanılır.
Büyük binaların pencerelerinde ince levhalar halinde altın kullanılır. Yansıtıcı yüzeyin ısı alışverişini büyük ölçüde azaltır.
Altın, camlara parlak kırmızı rengini verir. Camsı kütlenin içine çok az miktarda koloidal olarak dağılır.
Bilindiği üzere ekonomide de altının yeri yadsınamaz.
Bir ülkenin altın rezervinin varlığı ve fazlalığı o ülkenin dünya arenasında koruma kalkanıdır.
2022 verilerine göre Türkiye Merkez Bankasının altın rezervi 542 tondur.