Uyuşturucu madde kullanımı bölgemizde 14 15 yaşa kadar düştü. Önlemler mi yetersiz?
Ebeveyn çocuk kontrol noktasında mı sıkıntılar yaşanıyor? Her geçen gün daha bozulan toplumsal yapı mı etken.
Adını hiç duymadığımız bağımlılık yapan maddeler türedi. Crack, metamfetamin, marihuana, kloroform, eter, ekstazi, bonzai vs.
Caydırıcı bir yığın yasa varken, kullanım hem yasal olarak suç hem sağlığı ciddi derecede tehdit ederken, gençler arasında kullanımının had safhada olması akıl alır gibi değil.
Zaten amaçları da aklı devre dışı bırakmak burada sorulması gereken kilit soru gençler neden uyuşmak istiyor.
Mutsuzluk, ergenlik, ilgisiz aile bilinen sebepler lakin görünürde mutlu ve ilgili ailelerinde çocukları uyuşturucu batağında.
Ülke içinde neden bu kadar rahat satıldığını sorgulayamayacağız her yasak isyancısını doğuruyor. Önüne geçilemiyor.
Önlemler yetersiz mi? Ortaokul lise önlerinde satıldığına göre önlemlerin yetersiz olduğu bir gerçek.
En zor iş ebeveynlere düşüyor, ebeveynler de şaşırdı böylesi bir dünyada çocukları nelerden uzak tutacağına.
Yalnız, çocuğu gözlemlemek, hangi arkadaşlara takıldığını bilmek, okul çıkışlarında gizli takipler yapmak artık şizofrenlik değil zaruri.
Madde kullanan kişiler iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, aşırı terleme, uykusuzluk ya da normalin üstünde uyuma, gözaltlarında morarma, aile içi yakınlığın kaybolması gibi belirtiler gösterir.
Madem dünyaya bireyler getirdik sorumluluklarını almak zorundayız.
Bozulan dengeleri değişen toplumsal yapı madde bağımlılığına iter mi?
Evet !
Sorunlar ve dertler silsilesinden uzaklaşmak isteyen maddelere sarabilir. Eğitim sisteminde ki bozukluklar tüm hayatın 2 saatlik sınava endekslendiği sistemde çocuk aklı uçsun ister.
Dibe vuran ekonomi başlı başına bir derttir maddelere iter. Her ne kadar satılan maddeler ekonomik olmasa da bağımlı olduktan sonra fiyatı düşünülecek en son şeydir.
Hırsızlık gibi diğer toplumsal suçlara iten sebep çoğu zaman uyuşturucu madde bağımlılığıdır.
Bunların dışında asilik, gruptan dışlanma kaygısı, etrafta ki akranlarına kıyasla daha iddialı olma çabası, yarattığı etkiler itibariyle eğlenceli gelmesi,
can sıkıntısı ve boşluk gibi sebepler uyuşturucu kullanımının merdivenleridir.
Bazı kişilik özellikleri uyuşturucu kullanımına yatkınlığı arttırabilir.
Dürtüsellik: anlık tatminler ve duygusal tepkiler arayışında olan insanlar için uyuşturucu kullanımına yatkınlığı artırabilir.
Dışa dönüklük: Dışa dönük kişilikler, uyuşturucu kullanımı için riskli bir grup olarak kabul edilir. çünkü sosyal etkileşimler sırasında uyuşturucu kullanımı normalleştirilebilir.
Duygusal dengesizlik: Duygusal dengesizlik, kişinin zorluklarla başa çıkmak için sağlıksız yollar aramasına neden olabilir. Uyuşturucu kullanımı, kişinin bu duygusal sıkıntılardan kaçması için bir yol olarak algılanabilir.
Risk alma eğilimi: Risk alma eğilimi yüksek olan insanlar, uyuşturucu kullanımı gibi riskli davranışlara daha yatkındır.
Düşük öz saygı: Kendine güveni düşük olan insanlar, uyuşturucu kullanımına daha yatkın olabilir. Uyuşturucu kullanımı, kendilerini iyi hissetmelerine yardımcı olduğunu düşünebilirler.
Gençlik çağı tuzaklara düşmenin şaşılmadığı çağlardır. Gençlerinizi gözlemleyin hayatlarına sanatı, sporu ve kültürü yerleştirin ki tehlikeli dönemeçlere girmesinler.
Gençlerinizin madde kullandığını fark ettiyseniz vurmak, kırmak, kızmak yerine YEDAM, Madde bağımlılık merkezleri, psikologlar, hemen hemen tüm şehirlerde bulunan Amatem ve çematemler de çözüm bulabilirsiniz.
KİTAP ÖNERİSİ: DR. ERTUĞRUL KÖROĞLU Bağımlılıktan Kurtuluş