Suudi Arabistan veliaht kralı Muhammed bin Selmanın 2017 de ılımlı İslam politikası güdeceğini söylediğinde Kbenin minyatür görüntüsünde mayolu dansçı sahneleyeceğini hiç düşünmemiştim.
Suudi Arabistanın küresel ölçekte daha modern ve açık bir toplum haline gelmesi amacına hizmet edeceğiz denmişti o günden bugüne sekülerleşme yolunda Arabistana göre epey yol katedildi.
Suudi Arabistan da kadınların araç kullanmasının önündeki engel yasalar kaldırıldı, daha önceki yıllarda kadınlar bir erkeğin izni olmadan seyahat edemiyordu artık edebiliyor.
Kamusal alanlardaki haremlik selamlık uygulaması yumuşatıldı, kadınların abaya giymesi mecburi uygulamadan çıkarıldı.
Yapılan reformları inceleyince şeriatın tüm yasaklarının sadece kadınlar için olduğunu görebiliyorsunuz. Suudi kadınlar prens Selmana duacı.
Selmanın ılımlı İslam söylemi, Suudi Arabistanın Batı ile ilişkilerini sorunsuz yürütmeyi ve rejimin bekasını tehdit etmeyecek Müslüman Kardeşler gibi
İslamcı partilerin argümanlarından farklı modern bir Selefilik üzerine inşa edilen bir anlayışı ifade ediyor.
Ilımlı İslam söylemi aslında Batıdan gelen Veliaht Prens Selmanın iktidarına meydan okuyabilecek demokrasi ve özgürlük temelli eleştirilerin ve siyasal İslam gibi rejim güvenliğine yönelik tehditlerin bertaraf edilmesine hizmet ediyor olabilir.
Prens Selmanın reformları Suudi toplumunda kabul görür mü, tepki çeker mi veya modernleşme adımı yenilikler kalıcı olur mu? Diye sorulup duruldu.
Tüm toplum nezdinde kabul görüldü mü emin değilim ama toplum sessiz yani tepki yok neden yok çünkü Krala itaat geçer akçe.
Korkudan ses çıkmıyor.
Ayrıca söylenmesi gereken bir ayrıntı daha var yakışıklı prensimiz dini inançları ve ateşli İslam savunucularını devletin karar alma mekanizmalarından uzaklaştırmıştı.
Kararlıydı batı tarafından sürekli çağ dışı damgası yiyen ülkenin yöneticisi olmayacaktı.
Ama son yaşananlar da çizgiyi çok aşmış. Adeta çıldırmış.
Geçen hafta, Jennifer Lopez ve seksi kıyafetiyle Riyad da konser görüntüleri yansıdı. Konser alanı da tıklım tıklımdı.
Evet kültür turizme katkı sunulabilir yabancı yatırımcı veya yabancı sanatçı Suudi Arabistana rahatlıkla seyahat edebilsin hedeflenir. Ama Kbe görüntüsünde dijital ekran da çıplak dansçı oynatmak nedir?
Kbe milyonlarca Müslümanın kutsalıdır. Öyle manevi bir atmosferi vardır ki Müslüman olmayanı dahi etkiler.
Böyle bir organizasyon onlarca kişi tarafından hazırlanır belgeler imzalanır, tek bir insanoğlu bile itiraz etmedi mi konser görüntülerinin Kbe dijital platformunda izlenmesine.
Bunun rezalet olduğunu kimse fark etmedi mi yani.
İbadet meknı ayrı eğlence mekanı ayrıdır. Sembollerde birbirine karıştırılmamalı.
Kbe Suudi Arabistanın sembolü olabilir ama kutsal, ilahi ve manevidir. Üzerinde değil dansçı kızları sergilemek günlük hayata dair de hiçbir görüntü sergilenmemeli.
Tabi eğer Kbe tüm Müslüman aleminin olduğu kadar Suudi yetkililerinde kutsalı ise.
Neden faturası prens Selmana kesiliyor haberi olmamış denebilir. Ülke mutlak monarşi ile yönetiliyor hl ve prens Selmanın onayı olmadan ülkede çıta dikilemez.
Dikkati çeken başka bir husus, olay sosyal medya da çok tepki çekti ama tepkiyi veren biziz. Arap toplumundan çıt yok.
Bu olay Türkiye de yaşansaydı şimdi bizde iç savaş çıkmıştı, sokaklar karışmıştı. Dini değerlerimize saldırıdır diye birbirimizi yemiştik.
Ama Suudi Arabistan toplumu sessizce homurdanıp içine gömdü anlaşılan. Zira ne ayaklanma çıktı ne Arabistan sosyal medyasında ses getirecek nitelikte karşıt tepki oluştu.
Son bir şey belirtmek isterim naçizane fikrim; çıplaklık ve popo sallamak modernlik değildir.