İşte başlangıçta pek azgın olan bu dinsizlik devri, Risale-i Nurun umumiyet kesb eden neşriyatıyla yıkılmış; ehl-i imanın mnev ve madd (bilhassa mnev) hayatına tatbik edilen istibdat zincirleri parçalanmıştır. Risale-i Nur, dinsizliğin belini kırmış ve temel taşlarını trümar etmiştir.
Evet, o zamanlar ki, dinsizliğin mukabil cephesinde Risale-i Nur şimşekler gibi parlamış ve Kurn-ı Hakmin bu nuru bütün satvet ve şevketiyle zuhur ederek perde altında neşrolunmuştur.
Risale-i Nurdan tahkik iman dersi alan ve gittikçe ziyadeleşen Nur talebelerinin imanları inkişaf etmiş, iman bir şehamet ve İslm bir cesarete sahip olmuşlardır. Nasıl ki, cesur bir kumandan yüzlerce askere lisan-ı haliyle cesaret verir ve nokta-i istinad olursa, aynen öyle de, Risale-i Nur şahs-ı mnevsinin mümessili olan Bediüzzaman Said Nurs Hazretleri başta olarak, tahkik iman dersleriyle imanları kuvvetlenen yüz binlerce, şimdi milyonlarca Nur talebeleri, ehl-i imana bir nokta-i istinad ve bir hüsn-ü misal olmuşlardır. Nur talebelerinin bu iman kuvvetleri ve dinsizliğe karşı kahramanca mücadeleleri, halkın üzerinde çok tesir yapmış ve bir intibah (uyanıklık) husule getirmiştir. Böylelikle, milletin içindeki korku ve evhamları da Risale-i Nurla izale etmişler, vatan ve millete umum bir cesaret, ümit ve ferahlık husule getirip Müslümanları yeisten kurtarmışlardır.
Risale-i Nuru gaye-i hayat edinen bir Nur talebesi, yüz adam kuvvetinde olduğu ve yüz nsih kadar iman ve İslmiyete hizmet ettiği, ehl-i hakikatçe müsellem ve musaddaktır. Nur talebeleri, dinsizliğin şşaalı taarruzlarına, tantanalı yaygaralarına, zulümlerine, hapislerine, Üstadları gibi, kıymet vermeden, korkmadan, lüzumunda canlarını, mallarını, evlt ve iyllerini dahi çekinmeden Risale-i Nurla iman ve İslmiyete hizmet uğrunda feda etmişlerdir. Nur talebeleri, tek birşeyi gaye edinmiştir: İmanlarını kurtarmak niyetiyle Risale-i Nuru okumak ve rız-yı İlh için iman ve İslmiyete Risale-i Nurla hizmet etmek. Bu gayelerinde muvaffak olmak için, herşeylerini bu hizmete hizmetkr yapmışlardır.
Evet, Nur Talebeleri, Ümmet-i Muhammediyeyi sahil-i selmete çıkaran bir sefine-i Rabbaniyenin hademeleri olduklarına inanmışlardır. Hayatta en büyük gayeleri, Kurn ve imana hizmet ederek, ümmet-i Muhammedin refah ve saadet içinde yaşamasına vesile olmaktır. Risale-i Nurun el yazısıyla neşri senelerinde, evlerinden yedi-sekiz sene çıkmadan Risale-i Nuru yazıp neşredenler olmuştur. O zamanlar, Isparta havlisinde, erkek, kadın, genç ve ihtiyarlardan binlerce Nur talebesi, hatt Nur dershanesi olan Sav Köyü bin kalemle, senelerce Nur Risalelerini yazıp çoğaltıyorlardı. Risale-i Nur, telifinden yirmi sene sonra, teksir makinesiyle neşredilmiş ve otuz beş sene sonra da matbaalarda basılmaya başlanmıştır. İnşaallah, bir zaman gelecek, Risale-i Nur Külliyatı altınla yazılacak ve radyo diliyle muhtelif lisanlarda okunacak ve zemin yüzünü geniş bir dershane-i Nuriyeye çevirecektir.
Risale-i Nurun neşrinde, mübarek hanımlar da ehemmiyetli fedakrlıklara mazhar olmuşlardır. Hatt, Hazret-i Üstada gelip, Üstadım! Ben, efendimin göreceği dünyev işleri de yapmaya çalışacağım; o senindir, Risale-i Nurundur diyen ve erkeklerinin Risale-i Nur hizmetinde çalışmalarına daha fazla imknlar veren kahraman hanımlar görülmüştür. Risale-i Nuru yazan efendilerine geceleri lmba tutarak, onların din, iman hizmetlerine canla başla iştirak etmişlerdir. Risale-i Nuru, hanımlar, kızlar elleriyle yazmışlar, göz nurları dökmüşler, mübarek ktibeler olarak imana hizmet etmişlerdir. Hatt öyle Nur talebesi hanımlar vardır ki, kendilerini son nefeste iman nuruyla hüsn-ü htimeye nail edecek Nur Risalelerini hararetle okumuşlar ve diğer din kardeşleri olan hanımlara da okuyup tanıtmışlar; Nurları hanımlar içinde neşrederek, çok hanımların Kurn ve iman nurlarıyla nurlanmalarına vesile olup kahramanca hizmette bulunmuşlardır. Risale-i Nuru okuyup okutmakla iman mertebelerinde terakki edip det birer mürşid mertebesine yükselmişlerdir. Hanımlar, sırf Allah rızasını tahsil için, safvet ve ihlsla, Risale-i Nurdaki parlak ve çok feyizli Kurn nurlarına bağlanmış ve kalblerinde sönmez bir muhabbet ve sevgi besleyerek dünya ve hirette bahtiyar olacak bir vaziyete kavuşmuşlardır. Risale-i Nurun kıymet ve büyüklüğü, temiz kalblerine o kadar yerleşmiş ki, onu beraberce okuyup dinledikçe, içleri nurlarla, feyizlerle dolup taşmış, nuran gözyaşları dökerek cş u hurşa gelmişlerdir. Ne bahtiyardır o hanımlar ki, Risale-i Nurun bu mukaddes iman hizmetinde çalıştıkları için, onlar daima hayırla yd edilecek, hiretlerine nurlar gönderilecek, kabirleri Cennet-misl pürnur olacak ve hirette de en yüksek mertebelere ulaşacaklardır, inşaallah. En başta Bediüzzaman Hazretlerinin dualarına dahil olmakla beraber, Nur talebeleri mabeynindeki şirket-i mneviye sırrıyla defter-i hasenatlarına hayırlar kaydedilmektedir. Risale-i Nura samim alkaları, o fedakr hanımları, milyonlarca Nur talebelerinin dualarına nail etmektedir. Risale-i Nurları okuyup okutmakla büyük mnev kazançlara, yüksek derecelere erişmektedirler. İnşaallah, ekser hanımların böyle olmasını, rahmet-i İlhden kuvvetle itikad ve ümit ve niyaz ediyoruz.
Basiretli Nur nşirleri, otuz beş sene evvel Risale-i Nurdaki yüksek hakikatleri görmüş, o kuds dersleri almış ve o zamandan beri ihls ve sadakatla gizli din düşmanlarına göğüs germiştir. Nur kahramanlarının haneleri müteaddit defalar arandığı ve kendileri defalarca hapislere atılarak orada şiddetli azaplar ve sıkıntılar çektirildiği halde, elmas kalemleriyle Risale-i Nurun bu kadar senedir nşirliğini yapmışlardır. İstedikleri takdirde dünya nimetleri kendilerine yr olduğu halde, her türlü şahs, dünyev rütbelerden, varlıklardan feragatle, ömürlerini Risale-i Nurun hizmetine vakfetmişlerdir.
Acaba, Risale-i Nur şakirtlerindeki bu cehd ve kuvvetin, bu feragat ve fedakrlığın ve bu derece sebat ve sadakatın sebebi nedir? diye bir sual sorulursa, bu sualin cevabı muhakkak ki şu olacaktır: Risale-i Nurdaki cerh edilmez yüksek hakikatler, iman hizmetinin yalnız ve yalnız rız-yı İlh için yapılması ve Bediüzzaman Hazretlerinin zam ihlsıdır.
Devam edecek