Denizli Hayatı Devamıdır-6
Eklenme: 10/23/2024 12:00:00 AM

Bu gelen kısım çok ehemmiyetlidir

Son sözün mühim bir parçası

Efendiler, Reis Bey, dikkat ediniz! Risale-i Nuru ve şakirtlerini mahkm etmek, doğrudan doğruya küfr-ü mutlak hesabına, hakikat-i Kurniye ve hakaik-i imaniyeyi mahkm etmek hükmüne geçmekle, bin üç yüz seneden beri her senede üç yüz milyon onda yürümüş ve üç yüz milyar Müslümanların hakikate ve saadet-i dreyne giden cadde-i kübrlarını kapatmaya çalışmaktır ve onların nefretlerini ve itirazlarını kendinize celb etmektir. çünkü o caddede gelip gidenler, gelmiş geçmişlere dualar ve hasenatlarıyla yardım ediyorlar. Hem bu mübarek vatanın başına bir kıyamet kopmaya vesile olmaktır. Acaba mahkeme-i kübrada, bu üç yüz milyar dvcıların karşısında sizden sorulsa ki, Doktor Duzinin, baştan nihayete kadar serp İslmiyetiniz ve vatanınız ve dininiz aleyhinde ve frenkçe Tarih-i İslam namındaki eseri ki, zındıkların kütüphanelerinizdeki eserlerine, kitaplarına ve serbest okumalarına ve o kitapların şakirtleri, kanununuzca cemiyet şeklini almalarıyla beraber, dinsizlik veya komünistlik veya anarşistlik veya pek eski ifsad komitecilik gibi siyasetinize muhalif cemiyetlerine ilişmiyordunuz? Neden hiçbir siyasetle alkaları olmayan ve yalnız iman ve Kurn cadde-i kübrsında giden ve kendilerini ve vatandaşlarını idam-ı ebedden ve haps-i münferitten kurtarmak için Kurnın hakik tefsiri olan Risale-i Nur gibi gayet hak ve hakikat bir eseri okuyanlara ve hiçbir siyas cemiyetle münasebeti olmayan o hlis dindarların birbiriyle uhrev dostluk ve uhuvvetlerine cemiyet nmı verip ilişmişsiniz? Onları pek acip bir kanunla mahkm ettiniz ve etmek istediniz? dedikleri zaman ne cevap vereceksiniz? Biz de sizlerden soruyoruz.

Ve sizi iğfal eden ve adliyeyi şaşırtan ve hükümeti bizimle vatana ve millete zararlı bir surette meşgul eyleyen muarızlarımız olan zındıklar ve münafıklar, istibdad-ı mutlaka cumhuriyet nmı vermekle, irtidad-ı mutlakı rejim altına almakla, sefahet-i mutlaka medeniyet ismi vermekle, cebr-i keyf-i küfrye kanun ismini takmakla hem sizi iğfal, hem hükümeti işgal, hem bizi perişan ederek, hkimiyet-i İslmiyeye ve millete ve vatana ecnebi hesabına darbeler vuruyorlar.

Ey efendiler,

Dört senede dört defa dehşetli zelzeleler, tam tamına dört defa Risale-i Nur şakirtlerine şiddetli bir surette taarruz ve zulüm zamanlarına tevafuku ve herbir zelzele dahi tam taarruz zamanında gelmesi; ve hücumun durmasıyla zelzelenin durması işaretiyle, şimdiki mahkmiyetimizle gelen semv ve arz bellardan siz mesulsünüz!

Denizli Hapishanesinde
tecrid-i mutlak ve
haps-i münferitte mevkuf
Said Nurs

* * *

Son sözün bir kısmı

Efendiler,

Şimdiki hayat-ı içtimaiyeyi bilemediğimden, makam-ı iddianın gidişatına göre, sizce musammem mahkmiyetimize bir bahane olmak için, pek musırrne ileri sürdüğünüz cemiyetçilik ittihamına karşı pek çok kat cevaplarımızı Ankara ehl-i vukufunun dahi müttefikan tasdikleriyle beraber, bu derece bu noktada ısrarınıza çok hayret ve taaccüpte bulunurken kalbime bu mn geldi:

Madem, hayat-ı içtimaiyenin bir temel taşı; ve fıtrat-ı beşeriyenin bir hcet-i zaruriyesi; ve aile hayatından t kabile ve millet ve İslmiyet ve insaniyet hayatına kadar en lüzumlu ve kuvvetli rbıta; ve her insanın kinatta gördüğü ve tek başına mukabele edemediği medr-ı zarar ve hayret ve insan ve İslm vazifelerin ifasına mni madd ve mnev esbabın tehacümatına karşı bir nokta-i istinat ve medar-ı tesell olan dostluk ve kardeşne cemaat ve toplanmak ve samimne uhrev cemiyet ve uhuvvet, siyas cephesi olmadığı halde ve bilhassa hem dünya, hem din, hem hiret saadetlerine kat vesile olarak iman ve Kurn dersinde hlis bir dostluk ve hakikat yolunda bir arkadaşlık ve vatanına ve milletine zararlı şeylere karşı bir tesanüt taşıyan Risale-i Nur şakirtlerinin pek çok takdir ve tahsine şyn ders-i imanda toplanmalarına, cemiyet-i siyasiye nmını verenler, elbette ve herhalde, ya gayet fena bir surette aldanmış veya gayet gaddar bir anarşisttir ki, hem insaniyete vahşiyne düşmanlık eder, hem İslmiyete Nemrudne adavet eder, hem hayat-ı içtimaiyeye anarşiliğin en bozuk ve müteredd tavrıyla husumet eder ve bu vatana ve millete ve hkimiyet-i İslmiyeye ve din mukaddesata karşı mürtedne, mütemerridne, andne mücadele eder. Veya ecneb hesabına bu milletin can damarını kesmeye ve bozmaya çalışan el-hanns bir zındıktır ki, hükümeti iğfal ve adliyeyi şaşırtır, t o şeytanlara, firavunlara, anarşistlere karşı şimdiye kadar istimal ettiğimiz mnev silhlarımızı, kardeşlerimize ve vatanımıza çevirsin veya kırdırsın.

Mevkuf
Said Nurs

* * *

Efendiler,

Otuz kırk seneden beri ecneb hesabına ve küfür ve ilhad namına bu milleti ifsad ve bu vatanı parçalamak fikriyle, Kurn hakikatine ve iman hakikatlerine her vesileyle hücum eden ve çok şekillere giren bir gizli ifsad komitesine karşı, bu meselemizde kendilerine perde yaptıkları insafsız ve dikkatsiz memurlara ve bu mahkemeyi şaşırtan onların Müslüman kisvesindeki propagandacılarına hitaben, fakat sizin huzurunuzda zhiren sizinle bir kaç söz konuşacağıma müsaade ediniz

(Fakat ikinci gün beraat kararı o dehşetli konuşmayı geriye bıraktı.)

Tecrid-i mutlakta ve haps-i münferitte mevkuf
Said Nurs