Güvenlik güçleri ilçede hendek ve Sur'da operasyon son aşamada. PKK'lılara 'teslim olun' çağrısı yapılıyor. Barikatların büyük bölümünü kaldırırken, patlayıcı tuzaklı barikatların imhasını sürdürüyor. Sur'un Savaş Mahallesi'nde yoğunlaşan operasyonlarda teröristler ile güvenlik güçleri arasındaki mesafe her geçen sürede daralıyor. Çatışmalar sırasında güvenlik güçleri ile PKK'lılar arasındaki mesafenin zaman zaman yaklaşık 30 metreye kadar düştüğü belirtildi. İlçeden sık sık silah ve patlama sesleri de yükseliyor.
TESLİM OLUN ÇAĞRISI
Güvenlik güçleri Sur'un Savaş, Cemal Yılmaz ve Hasırlı mahallerine konuşlandırılan anons aracından 10 dakika arayla PKK'lılara teslim olun, vatandaşlara da güvenli şekilde evlerinden ayrılması çağrıları yapılıyor. Diyarbakır Valiliği'nin 19 Şubat'ta oluşturulan koridordan 6 kişi çıkarken, 22 Şubat günü 3 PKK'lı teslim oldu. Bölgede 24 ve 26 Şubat tarihlerinde vatandaşların tahliye edilmesi ve teröristlerin teslim olmaları için yeniden koridor açıldı ancak çıkan olmadı
YÜZDE 98'İ TEMİZLENDİ
İl Valisi Hüseyin Aksoy, düzenlediği basın toplantısında Sur İlçesi'ndeki gelişmeleri anlatırken, 6 mahallenin yüzde 98'nin temizlediğini açıkladı. Vali Aksoy, "6 mahallemizdeki sıkıntılı bölgenin bugün itibariyle yüzde 98'lik kısmı temizlenmiştir. Yüzde 2'lik bir kısmı kalmıştır. Bununla ilgili çalışmaları da güvenlik birimlerimiz yürütmektedir. Bugüne kadar 7 çukur kapatılmıştır, 271 el yapımı patlayıcı etkisiz hale getirilmiş, 204 de barikat kaldırılmıştır" dedi.
ÇAĞRILARA İTİBAR ETMEYİN
Vali Aksoy, önceki gün HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın bugün için herkesi bulunduğu yerden Sur'a yürümeye çağırmasına isim vermeden değinerek, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nu hatırlattı. Aksoy, "Kanunsuz eylemlere hiçbir Diyarbakırlının katılmamasını temenni ediyorum. O anlamda da herkesi sağ duyuya davet ediyorum. Diyarbakır'ın huzur ve güven ortamını bozmama adına herkesin sağ duyuyla hareket etmesi büyük anlam taşımaktadır" dedi.
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'ya yönelik operasyonda güvenlik güçlerinin, örgüt üyelerine "teslim ol", bölgede bulunduğu öne sürülen sivillere "tahliye" çağrısı devam ediyor.
Sur'da sokağa çıkma yasağının uygulandığı Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde kamu düzeninin sağlanması, barikatların kaldırılması, çukurların kapatılması ve patlayıcıların imhası için başlatılan operasyon, 28 Kasım 2015'ten bu yana devam ediyor.
Operasyonda sona yaklaşılırken güvenlik güçlerince, terör örgütü mensuplarına teslim olmaları, bölgede bulunduğu öne sürülen sivillere de güvenli bölgeye tahliye edilmeleri yönünde çağrı yapıldı. Jandarma ekiplerinin, Savaş ve Hasırlı mahallelerinde zırhlı araçtan megafonla yaptığı anonslar basın mensuplarınca kaydedildi.
TAHLİYE OLMAK İSTEYENLERE KOLAYLIK
Kamu düzeninin yeniden tesis edilmesi için icra edilen operasyonda son aşamaya gelindiği belirtilen anonslarda, şu ifadelere yer verildi: "Çıkanların öldürüldüğü, infaz edildiği yalanlarıyla sizleri kandırıyorlar. Güvenlik güçlerince çıkanlara yardımcı olunduğu, gerekli işlemlerin şeffaflıkla yapıldığı ortadadır. Son olarak 19 Şubat 2016 tarihinde 6 şahıs güvenlik güçleri tarafından her türlü tedbir alınarak, Cumhuriyet İlköğretim Okulu bölgesine tahliye edilmiştir. 22 Şubat 2016 tarihinde ise 3 bölücü terör örgütü mensubu operasyon bölgesinde teslim olmuştur. Tahliye olmak isteyenlere her türlü kolaylık sağlanacaktır."
ÇOCUKLARI CANLI KALKAN OLARAK KULLANMAYIN
24 ve 26 Şubat 2016 tarihinde güvenlik güçleri tarafından tahliye için gerekli tedbirler alınıp, anonslar yapılmasına rağmen kimsenin çıkmadığı ifade edilen anonsta, "Çocukların zarar görmesini istemiyoruz. Niçin bunları teslim etmiyorsunuz? Biz de endişeleniyoruz. Çocuklar zarar gördüğü takdirde sizler vicdani, ahlaki ve yasal olarak sorumlu olacaksınız. Çocukları 'canlı kalkan' olarak kullanmayın" denildi. Son 15 günde çağrılar üzerine 24 vatandaşın güvenlik güçlerince tahliye edildiği, 3 teröristin teslim olduğu belirtildi.
VALİ AKSOY: SUR'UN YÜZDE 98'İ TEMİZLENDİ
Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, düzenlediği basın toplantısında Sur İlçesi'ndeki gelişmeleri anlatırken, 6 mahallenin yüzde 98'nin temizlediğini açıkladı. Vali Aksoy, "6 mahallemizdeki sıkıntılı bölgenin bugün itibariyle yüzde 98'lik kısmı temizlenmiştir. Yüzde 2'lik bir kısmı kalmıştır. Bununla ilgili çalışmaları da güvenlik birimlerimiz yürütmektedir. Bugüne kadar 7 çukur kapatılmıştır, 271 el yapımı patlayıcı etkisiz hale getirilmiş, 204 de barikat kaldırılmıştır" dedi.
Sürdürülen çalışmalar sırasında özellikle sivil vatandaşların zarar görmemesi için güvenlik birimlerinin hassasiyet gösterdiğini ifade eden Vali Aksoy, "Güvenlik birimlerimiz tarafından anonslar yapılmak suretiyle, sivil vatandaşlarımızın güvenli bölgeye taşınmalarıyla ilgili bir çok çalışma gerçekleştirildi. Yapılan operasyonlar sırasında bir çok vatandaşımız güvenlik birimlerimiz tarafından bölgeden çıkartıldı. Özelikle içeride sivil vatandaşların var olduğu konusunda sivil toplum örgütlerimiz tarafından bize bazı taleplerde bulunuldu. Biz de sivil vatandaşlarımızın zarar görmemesi adına her türlü tedbiri alacağımızı ve her türlü kolaylığı göstericiğimizi ifade ettik. Bu amaçla operasyonlarımıza ara verdik, zaman zaman sivil insanlar var ve çıkmak istiyorlarsa onlara her türlü kolaylığı tanırız" diye konuştu.
AMAÇ DİYARBAKIR'DA HUZURUN YENİDEN TESİSİ
Vali Aksoy, Sur'dan vatandaşların tahliyesi için güvenlik koridorları oluşturduklarını ancak koridorlardan çıkan olamadığını belirterek, şöyle dedi: "Özellikle içeriden çıkan insanlara farklı davranıldığı şeklinde bir takım sosyal medyada haberler yer almaktadır, bunun örnekleri önümüzdedir. Ve çıkan herkese Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hukuk devletidir. Hukuk devletinin şartları çerçevesinde hareket edilmiştir. Bundan sonra da çıkacak olan her hangi bir sivil vatandaşımız varsa, her türlü kolaylık sağlanacaktır. Teröristler de çıkacaksa bunlarda yargıya teslim edilecektir. İçeride var olduğu iddia edilen sivil vatandaşlarımız dışarı çıkmak isterlerse yine her türlü kolaylığı göstereceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bugün de dahil olmak üzere her gün güvenlik birimlerimiz tarafından anonslar yapılmakta sivil vatandaşlar çıkmak istedikleri taktirde her türlü kolaylığın kendilerine gösterileceği belirtilmektedir. Gerek sivil vatandaşlarımız, gerekse teröristler içeriden çıkarılmıştır ve yargıya teslim edilmiştir. Bu anlamda eğer içeride bir sivil vatandaş, çocuk varsa biz bunları çıkarmaya ve onlarla ilgili her türlü tedbiri almaya hazır olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Ama içeriden çıkmalarına izin verilmiyorsa, içeriden çıkmaları engelleniyorsa bunun sorumluluğu da bunu yapanlara aittir. Bunu da açıkça belirtmek istiyorum. Bizim amacımız hiç kimsenin burnu kanamadan Diyarbakır'ın huzur ve güvenliğinin yeniden tesis edilmesidir."
KANUNSUZ EYLEMLERE İTİBAR ETMEYİN
Vali Aksoy, dün HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yarın herkesi bulunduğu yerden Sur'a yürümeye çağırmasına isim vermeden değinerek, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nu hatırlattı. Aksoy, "Toplantı, gösteri ve yürüyüşle ilgili her türlü toleransı göstermeye büyük gayret gösteriyoruz. Basın açıklamalarına müdahale etmiyoruz. Ancak yürüyüşlerin nasıl yapılacağı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda açıkça belirtilmiştir. İzin alınması gerekir ve yürüyüş yapılacak güzergahlarda bellidir. Dolayısıyla kanunsuz eylemlere hiçbir Diyarbakırlının katılmamasını temenni ediyorum. O anlamda da herkesi sağ duyuya davet ediyorum. Diyarbakır'ın huzur ve güven ortamını bozmama adına herkesin sağ duyuyla hareket etmesi büyük anlam taşımaktadır" dedi.
TERÖR MAĞDURLARINA YÖNELİK YARDIMLAR
Aksoy, terör saldırılarının yaşandığı 6 mahallede yaşayan 24 bin insanın büyük bir kısmının evlerini terk etmek zorunda kaldığını, göç eden ailelere devlet desteğinin verildiğini kaydetti.
Yaklaşık 4 bin 500 ailenin Sur'un diğer bölgelerine veya Diyarbakır merkezdeki diğer ilçelere taşındığını bildiren Aksoy, bir kısmının ev kiraladığını bir kısmının akrabalarının yanına gittiğini bir kısmının da gidecek yeri olmadığı aktardı.
"Biz de devlet olarak hiç kimseyi açıkta soğukta bırakmayız' dedik ve birçok aileyi otellerde misafir etmeye devam ediyoruz. Bugüne kadar 801 aile misafir ettik. Şu an itibariyle otellerde 104 aile ve 406 kişi yaşamaya devam ediyor" diyen Aksoy, taşınan ailelere ocak ve şubat ayında biner lira yardım yaptıklarını anlattı.
Bugüne kadar terör mağduru 5 bin aileye, Başbakanlık Acil Destek Fonu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının destekleriyle 10 milyon 769 bin lira yardım yapıldığına dikkati çeken Aksoy, mağduriyetlerin en aza indirilmesi ve ailelerin bu sıkıntılı süreci biraz daha hafif atlatabilmelerini sağlamaya çalıştıklarını dile getirdi.
ESNAF'A YAPILAN YARDIMLAR
Esnafa da destek verildiğini belirten Aksoy, "Sur ticari yaşamımızın en yoğun olduğu alanlardan birisi ve burada basit usulde vergi mükellefi olan bin 160 esnafımıza da 3 milyon 322 bin liralık bir yardım yine Başbakanlık Acil Destekten Valiliğimize aktarılan kaynaklarla ulaştırılmıştır" ifadelerini kullandı.
Özellikle bölgeden taşınmak zorunda kalan ailelerin mağduriyetini en aza indirebilmek adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Diyarbakır'a 3 bin toplum yararına çalışma kadrosunun tahsis edildiğini aktaran Aksoy, 10 Mart'tan itibaren 3 bin toplum yararına çalışan kişiyi de istihdam etmeye başlayacaklarını, ilk aşamada 3 aylık bir çalışma olduğunu ama önümüzdeki süreçte bunun yeniden uzatılacağını bildirdi.
SOSYAL DESTEK ve SAĞLIK
Bölgeden taşınmak zorunda kalan ailelerin sosyal durumlarıyla ilgili çalışmalar ve tespitler yapmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca gönderilen takviye personel ve İl Sağlık Müdürlüğü ile oluşturulan ekiplerle bugüne kadar 2 bin 728 aile, 18 bin 539 kişinin evlerinde ziyaret edildiğini söyleyen Vali Aksoy, ziyaretlerde ailelerin sorunlarının tespit edildiğini, bu sorunların çözümü için ilgili kurumların bilgilendirildiğini anlattı.
Eğitim konusu üzerinde hassasiyetle durduklarını, Sur ilçesinde 3 ilkokul, 3 ortaokul ve 1 lisenin bulunduğunu anlatan Aksoy, 3 ilk ve 3 ortaokulunu Yenişehir ilçesinde yapımı tamamlanan 32 derslikli bir okula taşıdıklarını, burada eğitim ve öğretimlerine devam ettirmeleriyle ilgili her türlü kararı aldıklarını belirtti.
"Çocukların Yenişehir bölgesindeki bu okula gidip gelmeleriyle ilgili kısmı da Milli Eğitim Bakanlığımızca konuştuk ve taşıma işlemlerini de devlet olarak üstleniyoruz. Çocuklar kapılarından alınıyor ve okullara ulaştırılıyor. Liseyi de daha önce başka bölgeye almıştık ve burada da eğitim-öğretim devam etmekte. Özellikle sömestr tatilinde telafi eğitimi öğrencilerimize verdik" diyen Aksoy, hafta sonları eksik kalan öğrencilere telafi eğitimini vermeye edeceklerini aktardı.
TARİHİ MEKANLAR CİDDİ ZARAR GÖRMÜŞ
Terör saldırıları dolayısıyla ilçede bazı tarihi mekanların zarar gördüğüne işaret eden Aksoy, "Sur'da bazı tarihi mekanlar da ciddi zarar görmüştür. Özellikle Kurşunlu Camisi, Paşa Hamamı, Hacı Hamit Camii önemli zarar gören yapılarımızın başında geliyor. Bazı kiliseler de önemli ölçüde zarar gördü. Bunların kesin hasar durumları da çalışma tamamlandıktan sonra net bir şekilde ortaya çıkacaktır" şeklinde konuştu.
SUR İÇİNİN İMAR ÇALIŞMASI YAPILIYOR
Sur'un yeniden dizayn edilmesi, özellikle kentsel iyileştirme çalışmalarıyla ilgili olarak da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinesinde bir çalışma yürütüldüğünü aktaran Vali Aksoy, konuşmasını şöyle tamamladı:
"UNESCO Kültür Mirası Listesine girmiş Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri bölgenin önemini bir kat daha artırmıştır. 2012 yılında koruma amaçlı imar planı burada kabul edilmiştir ve bu koruma amaçlı imar planı çerçevesinde bu çalışmalar yürütülecektir. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız büyük bir hassasiyetle ön çalışmalarına başlamıştır. Özellikle Sur içerisinde farklı bir yapılaşma yapılacağı gibi bir algı yaratılmaya çalışılmaktadır, bu doğru değildir. Buranın koruma amaçlı imar planı çerçevesi içerisinde çalışmalar yürütülecektir ve bu konuda bütün birimlerimiz büyük bir hassasiyetle çalışmalarına devam etmektedir."
Kaynak: Diyarbakır Söz