75 ton Diyarbakır ciğeri tüketildi

Diyarbakır’da ramazan ayı boyunca tüketilen ciğer kebabı iftar ve sahur sofralarında tüketildiği açıklandı. Ramazan ayında iftar ve sahurda tercih edilen lezzetler arasında yerini aldı. Diyarbakır Lokantacılar, Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan, kentte Ramazan ayı boyunca yaklaşık 75 ton ciğer kebabı tüketildiğini söyledi.

75 ton Diyarbakır ciğeri tüketildi

Diyarbakır’ın coğrafi işaret tescilli ürünleri arasında yer alan ‘ciğer kebabı’ Diyarbakırlıların sabah kahvaltısında da tükettiği coğrafi işaret tescilli ürünü ‘ciğer kebabı’, Ramazan ayında da iftar ve sahurda tercih edilen lezzetler arasında yer aldı.

Kentin 48 coğrafi tescil belgeli ürünü arasında ciğer kebabının en önemli yere sahip olduğunu belirten Diyarbakır Lokantacılar, Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan, “Diyarbakır ciğerinin 100 yıla dayanan bir geçmişi vardır. Yaz ve kış turizmi dönemlerinde bile kendi limitini indirmeyen tek ürünümüzdür. Ramazan ayından önce günlük 5 tona yakın bir tüketimimiz vardı. Ramazan olması sebebiyle insanların çok az yeme arzusu var. Ona rağmen günlük 2,5 tona yakın bir ciğer tüketimimiz oldu. Gündüz insanlarımız oruçlu olduğu için iftar ile sahur arasındaki tüketimimiz günlük 2,5 ton, aylık ise ortalama 75 ton oldu. Bu da Diyarbakır’ımızın ciğere olan sevdasının ramazan ayında da devam ettiğini gösteriyor” diye konuştu.

‘GASTRONOMİ TURİZMİ OLUŞMAYA BAŞLADI’

Kentte yapılan coğrafi işaret çalışmalarıyla son 3 yılda 48 belge alındığını ifade eden Elkaan, ciğer kebabının coğrafi işaret almasıyla gastronomi turizminin oluştuğunu ifade ederek, “Diyarbakır olarak son 3 yıl içerisinde coğrafi işaret tescil belgesi almada Türkiye birincisi olduk. Kısa süre içerisinde 48 coğrafi işaret tescil belgesi aldık. Bu belgeler içerisindeki en sevindirici tarafı da ciğerimizin tescillenmesidir. Tabi tescili alındıktan sonra standardı daha da yükseldi. İnsanlara hitap anlamında, turizm anlamında gastronomi turizmi oluşmaya başladı. Bu yılki beklentilerimiz geçen yıla oranla daha yüksektir. Geçen yıl Ramazan Bayramı’ndaki günlük tüketimimiz 4 ton, 3 günlük tüketimimiz de 12 tona yaklaştı. Bu bayramda 15 ton bekliyoruz. Bunun nedeni ise ciğerimizin tescillenmesidir. Biraz daha göze hitap ediyor. Markalaşma adına ciğerimiz ön plandadır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler