Deprem felaketinden etkilenen ve 407 kişinin hayatını kaybettiği, 902 kişinin yaralandığı Diyarbakır’daki enkazlarda arama ve kurtarma çalışmaları tamamlandı. Enkaz kaldırma ise devam ediyor. Diyarbakır’da yapılan tespitlerde, bin 110 binada yer alan 8 bin 284 bağımsız birim için acil yıkılması gereken ağır hasarlı ve yıkık yapı olduğu belirlendi. J eoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, ühendislik hizmeti almayan hiçbir projeye ruhsat ve onay verilmemesi gerektiğinin altını çizilerek "fay sakınım bandı" uygulamasının da acil hayata geçirilmesi gerektiği ifade edildi.
DÜN YAPILAN TESPİTLER
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, 20'nin üzerinde üniversiteden 400 profesör ve doçentin de aralarında bulunduğu 7 bin 328 uzman ekibiyle deprem bölgelerinde çalışmalarına devam ediyor.
Hasar tespit çalışmalarında yer almak isteyen farklı kurum ve kuruluşlardan birçok gönüllü inşaat mühendisi, eğitim verildikten sonra ihtiyaca göre belirlenen bölgelere sevk ediliyor.
Bakanlık, bugün itibarıyla hasar tespit çalışmaları kapsamında, 830 bin 783 binadaki 3 milyon 273 bin 605 bağımsız birimde inceleme yaptı. İncelemelerde, 105 bin 794 binadaki 384 bin 545 bağımsız birimin, acil yıkılması gereken ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi. 24 bin 464 binadaki 133 bin 575 bağımsız birimin "orta hasarlı", 205 bin 86 binadaki 1 milyon 91 bin 720 bağımsız birimin "az hasarlı", 407 bin 786 binadaki 1 milyon 409 bin 654 bağımsız birimin "hasarsız" olduğu belirlendi. 87 bin 653 binadaki 254 bin 111 bağımsız birime ise girilemediği için tespit yapılamadı.
DİYARBAKIR’DAKİ YAPILAR
Diyarbakır merkezde toplam 45 bin 149 binada 373 bin 947 bağımsız birimde hasar tespit çalışması dün itibariyle gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalar sonucunda bin 110 binada yer alan 8 bin 284 bağımsız birim acil yıkılması gereken ağır hasarlı ve yıkık olarak tespit edildi. Ayrıca bu tespitlerde bin 44 binadaki 12 bin 106 bağımsız birimin de orta hasarlı olduğu belirlendi. 10 bin 977 binadaki 109 bin 784 bağımsız birimin de az hasarlı tespit edilirken, 27 bin 334 binadaki 226 bin 953 bağımsız birimin ise hasarsız olduğu saptandı.
MÜHENDİSLERİN UYARISI GELDİ
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Jeoloji Mühendisleri Odasının tespitlerine göre, büyük hasara neden olan yapıların zayıf zemin üzerine yanlış ve eksik malzeme seçimi ve sonrasında taşıyıcı sistemlere yapılan dış müdahaleler sonucunda ağır hasarlar yaşandı.
“DİRİ FAY BÖLGELERİ PARK VE YEŞİL ALAN OLMALI”
Diyarbakır'daki yerel ve merkezi kurumların kent merkezindeki ağır hasarlı bölgelerde tespit çalışmalarını tamamladıktan sonra zemin şartlarına göre kamu eliyle kentsel yenileme çalışmaları yürütmesi gerektiğinin altını çizen Jeoloji Mühendisleri Odası, deprem hasar tespiti ve zemin çalışmaları yapıldıktan sonra yeni imar planları yapılarak bina kat yüksekliklerinin yeniden belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Riskli alanların imara kapatılması, bilimsel normlara dayalı zemin seçimi yapılması gerektiği ifade edildi.
İmar planına altlık teşkil eden jeolojik-jeoteknik etütler yapılarak, ada ve parsel bazlı tüm yapılaşmalarda mühendislik hizmeti almayan hiçbir uygulamaya kesinlikle ruhsat verilmemesi istendi. Diri fayların tespit edildiği bölgelerde “Fay Sakınım Bandı” uygulamasının acilen hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Jeoloji Mühendisleri Odası, bu hatların uzman jeoloji mühendisleri tarafından belirlenerek park ve yeşil alan olarak kullanılması, konut inşasına kapatılması gerektiği vurguladı.
“SIKI VE GÜÇLÜ BİR DENETİM HAYATA GEÇİRİLMELİ”
Doğal afet zararlarının azaltılmasında alınabilecek en etkili önlemlerden birinin sıkı denetim olduğunu belirten JMO, can ve mal güvenliğinin koruma altına alınarak üretilen işlerin daha kaliteli ve nitelikli olması için güçlü denetleme mekanizmasına ihtiyaç olduğunu ifade etti.
ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI
Depremde Diyarbakır'da, yıkılan 1’i boş, 7 binadaki arama kurtarma çalışmaları 13’üncü günde Yenişehir ilçesindeki Galeria Sitesi’nde son 2 cenazenin çıkarılmasıyla sona erdi.
DİYARBAKIR’IN DEPREM BİLANCOSU
Enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiği kentte 407 hayatını kaybederken, 902 kişi de yaralandı. 870 kişi tedavilerinin ardından taburcu edildi. 13’ü yoğun yoğun bakımda olmak üzere diğer yaralıların tedavisi sürüyor.
ENKAZ KALDIRMA ÇALIŞMALARI
Galeria Sitesi’nde ve Kooperatifler Mahallesi Kurtismailpaşa 2’nci Sokak'taki Sözel Apartmanı, Bağlar ilçesindeki Tesisler Kavşak’ta bulunan Serin-2 Apartmanı, 5 Nisan Mahallesi'ndeki Yoldaş Apartmanı, Şeyh Şamil Mahallesi'ndeki Dündar Apartmanı ve Mevlana Halit Mahallesi'ndeki Hisami Apartmanı'nın yıkılmasına ilişkin tahkikat sürüyor.
HAYALLER ENKAZ ALTINDA
Yıkılan binaların enkazında yapılan arama kurtarma çalışmalarının ardından iş makineleri aracılığıyla taşınan hafriyat Büyükşehir Belediyesi Dokuzçeltik Hafriyat Alanında ayrılan bölüme ayrı ayrı döküldü.
Hafriyatların her birine hangi binaya ait olduğunu belirten tabelalar yerleştirildi. Polis ekipleri de hafriyat alanında güvenlik önlemi aldı. Hafriyatta bina sakinlerinden geri kalan fotoğraf, oyuncak, kıyafet, ayakkabı ve ev eşyası olduğu görüldü.
ŞUANA KADAR 14 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
Ölüm ve yaralanmalarla sonuçlanan Yenişehir İlçesindeki Galeria Sitesinin 2 bloğu, Ofis Kooperatifler Mahallesi Kurtismailpaşa 2'nci Sokak’taki Sözel Apartmanı, Bağlar ilçesi Tesisler Kavşağındaki Serin-2 Apartmanı, 5 Nisan Mahallesi'ndeki Yoldaş Apartmanı, Şeyh Şamil Mahallesi’ndeki Dündar Apartmanı ve Mevlana Halit Mahallesi’ndeki Hisami Apartmanı'nın yıkılmasıyla ilgili 14 kişi tutuklandı.
Deprem Suçları Soruşturma bürosunda görevli 4 savcı bu binalarla ilgili soruşturmaları çok yönlü sürdürüyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz