Deprem sonrası Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığınca yürütülen saha çalışmalarında Diyarbakır’da 5 bin 459 binaya ağır hasarlı oturulamaz raporu verildi. Depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen bu binaların yüzde 55’inin yıkımı gerçekleşti.
Geçen Eylül ayında ağır hasarlı binaların tamamının yıkım işlemlerinin bitirileceği açıklanmasına rağmen ağır aksak ilerleyen çalışmalar nedeniyle kentin birçok yerinde kapı ve pencereleri sökülmüş, hayalet görünümlü metruk binalar hırsızların ve madde bağımlılarının mesken tuttuğu alanlar haline geldiği görülüyor.
ORTA HASARLILARIN BELİRSİZLİĞİ SÜRÜYOR
Kentte 3 bin 759 yapıya da orta hasarlı raporu verildi, bunlardan bazıları önce ağır hasarlı olarak kayıtlara girdi, ancak itiraz üzerine ikinci inceleme sonrasında orta hasarlıya dönüştü. Bazıları ise tam aksine orta hasarlı iken askı süresine itiraz üzerine ikinci incelemede orta hasarlı iken ağır hasarlı raporu verilerek tahliye kararı alındı.
Raporlar arasındaki muamma ve çelişkiler nedeniyle depremzede kat malikleri, Dicle Üniversitesinden veya TMMOB’dan 3 kişilik bilirkişi heyetine inceleme yaptırmak zorunda kalsalar da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü kendi saha ekiplerinin tuttukları ve sisteme işledikleri raporlar haricinde alınan raporları dikkate almayacaklarını belirtince birçok depremzede ilgili kurumla davalık oldu.
Orta hasarlı binaların güçlendirilmesine ve düşük faizli kredi kullandırılacağına dair yapılan açıklamaların tümü havada kaldı ve depremzedeler hasarlı binalarıyla ilgili çaresiz kaldı. Birçoğu maddi imkânsızlık nedeniyle binalarına güçlendirme yapamadıkları için hasarlı binalarda yaşamlarını sürdürmek zorunda kaldı.
Ancak bu kez de orta hasarlı olduğu için elektrik, su ve doğalgazları kesilerek 1 yıl geçmesine rağmen mağduriyetleri giderilemedi. Ağır hasarlı veya orta hasarlı denilerek farklı raporlarla kat maliklerinin de kafalarını karıştıran Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına karşı çok sayıda bina sakini çareyi İdare Mahkemesine dava açmakta buldu. Ancak bu davaların da sayısal olarak fazlalığı nedeniyle depremzedeler halen sonuç almış değil.
3 BİN LİRA KİRA YARDIMI YAPILDI GECEKONDU BİLE 10 BİN LİRA
Depremde evi yıkılan veya orta hasarlı denilerek tahliye edilen depremzedelere aylık 3 bin lira kira yardımı yapıldı, ancak o da 1 yıl olduğu için bu ay son kez 5 bin lira olarak ödenip son bulacak. 1 yıl boyunca 3 bin lira kira yardımı alan depremzedeler, 10-15 bin lira arasında değişen kiralarla ev bulmakta bile zorlandılar.
Körhat, Kaynartepe, Muradiye, Şehitlik, Fiskaya, Cumhuriyet, Yolaltı gibi kenar ve gecekondu mahallesi olan semtlerde bile 10 bin liradan aşağı ev bulamayan depremzedeler, 3 bin lira kira yardımıyla 1 yıl boyunca geçinmek zorunda kaldı.
Kaynak: Diyarbakır Söz