Dicle Üniversitesi yönetimi tarafından basın mensuplarına yönelik bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı düzenlendi. Sosyal tesisler havuz başında gerçekleştirilen toplantıya Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, rektör yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Arıca, Prof. Dr. Aytekin Sır, Prof. Dr. Aslan Bilici, Genel Sekreter Prof. Dr. Sabri Eyigün, Basın Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Hakan İnce, Genel Yayın Yönetmenimiz Ömer Büyüktimur ‘un da aralarında bulunduğu ulusal ve yerel basın mensupları katıldı. İlk buluşmalarının 4 yıl önce gerçekleştiğini, o dönemde bir kitapçık dağıttıklarını ve o kitapçıklarda yer alan hedeflerinin yüzde doksanını gerçekleştirdiklerini belirten Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, bunun dışında, haricen sayısız projelere imza attıklarını söyledi.
‘KURUMLAŞMADA BÜYÜK MESAFE ALDIK’
Kurumsallaşmaya verdikleri öneme dikkat çekerek, bunu mükemmellikte kararlılık ödülü ile taçlandırdıklarını açıklayan Rektör Saraç, Sivil Toplum Kuruluşları (STSK), kamu, özel kuruluşlar ile olan ortaklıklara değindi. Akademik kadronun, 1265’ten 1762’ye çıkarıldığını kaydeden Saraç, fakülte sayısının 10’dan 13’e, araştırma merkezlerinin ise 8’den 21’e yükseltildiğini anlattı. Öğrenci sayısının 13.500’den, 24 bin’e ulaştığını kaydeden Saraç, öğrenci sayısı çok olan üniversitelerin uzaktan eğitim kapsamında verdikleri eğitim ile bu sayıyı zenginleştirdiklerine dikkat çekti. Dicle Üniversitesi bünyesinde İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) ile uzaktan eğitime geçtiklerini ileten Saraç, uzaktan eğitimin ilerde diğer bölümlerde de uygulanacağını ifade etti.
‘HER KESİME HİTAP EDEN KURSLAR’
Dicle Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin, 7’den 77’ye her kesime hitap eden kursları ile çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Saraç, özellikle son dönemde Kürtçe, Osmanlıca, Suryanice, Arapça alanlarında açtığı kurslarla gündeme geldiğini söyleyerek 41 alanda devam eden kurslara dikkat çekti. Üniversite bünyesinde 4 yıl içerisinde düzenlenmiş olan bilimsel, sosyal ve sportif faaliyetlerden söz eden Saraç, öğrencilerin elde etmiş olduğu başarıları paylaştı. Yurt dışında çok sayıdaki üniversite ile gerçekleştirilen işbirliği çalışmalarına da vurgu yapan Saraç, yürütülen değişik projeler kapsamında öğrencilerin yurt dışına gönderildiğini ifade etti.
‘KÜRTÇE EĞİTİMDE ADIM ATTIK’
Dicle Üniversitesi Senatosu, Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri Edebiyatı Bölümü bünyesinde Kürt Dili Edebiyatı Anabilim Dalının açılmasına karar verdiklerini açıklayan Saraç, “Senato, ayrıca Tıp Fakültesi ve Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi bünyesinde de Kürtçe’nin seçmeli ders olarak okutulmasını karara bağladı. 25 Nisan 2012 tarihinde toplanan Dicle Üniversitesi Senatosunda değerlendirilen her iki konu da oybirliği ile kabul edildi. Alınan karar ile Edebiyat, Eğitim ve Tıp Fakültelerinde Kürtçenin öğretilmesi için çok önemli adımlar atılmış oldu” dedi. Üniversite hastanesinin 952 yatak ile hizmet vermeye devam ettiğini, 100 adet yataklı çocuk hastanesinin hizmete girdiğini açıklayan Saraç, 10 yıldan fazladır yapımı devam eden kardiyoloji hastanesinin tamamlanarak, hizmete sokulduğunu belirtti.
‘HASTA YATAK SAYISINI ARTIRDIK’
110 yataklı 9000 m² kapalı alana sahip ‘Acil Travmatoloji Hastanesi’nin inşasının devam ettiğini ileten Saraç, üçüncü basamak yoğun bakım sayısının 8 yataktan 180 yatağa, toplam yoğun bakım yatak sayısının 267’ye çıkarıldığını anlattı. Dicle Üniversitesi’nin marka değerinin artırıldığına dikkat çeken Saraç, üniversiteyi onurlandıran bilimsel yetkinlik ve performans ödülü, mükemmellikte kararlılık ödülü ve Dicle Üniversitesi hastanesinin almış olduğu TSE kalite belgesinden söz etti.
‘HOCAYI İKNA ETTİK, EŞİ KORKTU’
Sorulan bir soru üzerine üniversite hastanesinden ayrılıp özel hastanelere veya yeni kurulan üniversitelere kayan akademik personelin durumunu değerlendiren Rektör Saraç şunları söyledi: “ Yeni kurulan çok sayıda üniversite var. Bu üniversitelerin gelişim bütçeleri oldukça yüksek. Dolayısıyla orda bir yardımcı doçent, burada ki bir profesörün maaşını alıyor nerdeyse. Kişi de ailevi ve özel gerekçelerini ifade ederek gitmeye mecbur kaldığını belirtiyor. Tabi ki bunları bertaraf etmeye çalışıyoruz. Ancak asıl yaramız, Diyarbakır’ın sürekli terör ile anılıyor olması. İstanbul’dan geçenlerde kardiyoloji hastanesi için bir hocamız ile görüşmeler yaptık. Gelmeye razı ettik. Ancak, bu hocamız eşini ikna edemediğinden; eşi Diyarbakır’a gelmekten korktuğu için gelemedi.” Soruları da cevaplandırarak, herkesin canla başla çalıştığını, Diyarbakır için üniversite için faydalı olmaya gayret ettiğini söyleyen Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sizden ricam, arada ufak tefek meydana gelebilecek olumsuzlukları genele yayıp, bu emekleri gölgelemesine izin vermeyin lütfen”
İLETİŞİM FAKÜLTESİNE ÖĞRETİM ÜYESİ
Prof. Dr. Saraç, üniversitede iletişim fakültesinin kurulduğunu fakat akademik personel bulamadıkları için öğrenci kabul edemediklerini söyledi. Türkiye'de iletişim fakültesi bulunan tüm üniversitelerle görüşmeler yaptıklarını ifade eden Saraç, yök'ün açılacak bölümler için en az 3 doktoralı öğretim üyesi şartını henüz gerçekleştiremediklerini belirtti.
Saraç, üniversite sayısındaki artışa bağlı, 20'ye yakın üniversitede iletişim fakültesi açıldığını kaydederek, bu üniversitelerin de öğretim üyesi bulamadıkları için öğrenci alamadığını bildirdi.
Kaynak: Diyarbakır Söz