Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu'na yaptığı ziyarette, ülkesinin vatandaşlarının Güneydoğu Anadolu Bölgesi kentlerine ilgi gösterdiğini belirterek, bu konuda ortak çalışma yapılmasının faydalı olacağını söyledi. Akio Miyajima, Valilik dışında bir dizi ziyaretler de gerçekleştirdi.
İL VALİSİNE ZİYARET
Güneydoğu illerinde görüşme turu başlatan ve dün Diyarbakır'a gelen Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima ve beraberindeki heyet, Diyarbakır Valiliği'ni ziyaret etti. Valilik Şeref Defteri'ni imzalayan Büyükelçi Miyajima, Vali Münir Karaloğlu ve Dışişleri Bakanlığı Diyarbakır Temsilcisi Büyükelçi İbrahim Mete Yağlı ile görüştü.
JAPON VATANDAŞLAR
Görüşmede Vali Karaloğlu, Türkiye ve Japonya arasındaki dostluk bağına vurgu yaparak, Diyarbakır'ın tarihi ve kültürüyle iki ülke arasındaki dostlukta en önemli noktalardan biri olduğunu kaydetti. Büyükelçi Miyajima ise Diyarbakır ve Mardin gibi bölgenin önde gelen şehirlerine ziyaretler gerçekleştirdiğini, gördüğü yerlerin çok önemli tarihi ve kültürel değerlere sahip olduğunu söyledi. Bölgenin Japon turistler tarafından çok fazla tercih edilmesini memnuniyetle karşıladığını dile getiren Miyajima, bu konuda ortak çalışma yapılmasının faydalı olacağı önerisinde bulundu.
BÖLGEYE TUR DÜZENLENECEK
Ziyarette Vali Karaloğlu da hem Türkiye'de çalışan hem de Japonya'da görev yapan Japon gazetecilere, bölgenin tanıtımına yönelik gezi turu düzenlenmesi teklifinde bulundu. Teklifi memnuniyetle karşılayan Büyükelçi Miyajima en kısa zamanda turun düzenlenmesi için çalışmalara başlanacağını dile getirdi.
ODA ZİYARETİNDE BULUNDU
Öte yandan, Miyajima, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) yönetim kurulu ve meclis üyeleri ile birlikte kentin tarihi ve kültürel alanlarını gezerek yatırım fırsatları ve turizm potansiyeli hakkında bilgi aldı. Heyet daha sonra Sur içinde bulunan Hasanpaşa Hanı, Sülüklü Han, Dört Ayaklı minare, Sipahi çarşısı, restorasyonu devam eden kiliseler, Ulu Cami’yi gezerek incelemelerde bulundu. Kentin kültürel varlıklardan oldukça etkilenen Büyükelçi Miyajima, 2015 yılında destekledikleri Kadın Eğitim Merkezi Proje alanını yerinde inceledi.
KADIN EĞİTİM MERKEZİ
2015 yılında DTSO tarafından sunulan ve desteklenen proje kapsamında Sur içinde Özdemir Mahallesi’ndeki tarihi tescilli yapının Kadın Eğitim Merkezi olarak işlevlendirilmesi öngörülmüştü. Alınan destek ile yapının tadilatı ve tefrişatı tamamlanmış ancak sonrasında yaşanan Sur'da sokağa çıkma yasakları ve çatışma ortamı nedeni ile yapı zarar görmüştü. Japonya Büyükelçisi Akio Miyajima tarihi yapıyı yerinde inceledi ve yeniden işlevlendirmesi için DTSO ile görüş alışverişinde bulundu.
Yapılan bir dizi temasta, Diyarbakır ilinin Japonya’dan kültür turizm turlarında ziyaretçi aldığı, ancak son yıllarda kente ilişkin güvenlik algısı nedeniyle turistik turlarda ve ticari ilişkilerde gerileme olduğu belirtildi. Yapılan ziyaret ile kente yönelik güvenlik algısının doğru olmadığı ve kentin kültür turizmi açısından potansiyeli yerinde tanıtılarak, sürdürülebilir ilişkilerin geliştirilmesi istendi.
Kaynak: Diyarbakır Söz