Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 30 Ekim'de tutuklanan ve daha sonra görevinden alınan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı'nın da aralarında bulunduğu 7'si tutuklu 51 sanığın yargılanmasına Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Davanın dün görülen duruşmasına 4 tutuklu sanık ile 16 tutuksuz sanık katılırken, diğer sanıklar katılmadı.
FIRAT ANLI:15 TEMMUZ GECESİ DARBEYE KARŞI SOKAKTAYDIK
Duruşmaya Elazığ F Tipi Kapalı Cezaevi'nden SEGBİS sistemi ile katılan Fırat Anlı, iddianamede suçlandığı olayların köylere su götürme projesi olduğunu belirterek, "Hangi delil ile suçlandığımı anlamıyorum. Ben suçsuz olduğumu ıspatlamaya çalışıyorum. Yaptığım basın açıklamaları bir torba halinde getirilip önüme konuyor. Bunların önemli bir kısmı takipsizlik kararı verilmek üzere işleme alınanlardı. Yaptığım konuşmaların tamamı etkinliklerdedir. Konuşmaların tamamında yaşadığımız coğrafyanın sıkıntılarını dile getirdik. Demokrasiye, çoğulculuğa dönük taleplerimizi dile getirmemiz, insani ve mesleki görevimizdir. Şu an içinde olduğumuz dönem ülke için kritik bir dönem.15 Temmuz gecesi darbeye karşı saat 03.00'a kadar sokaktaydık. Çok şükür o gün tanklar yoktu. Ben 15 Temmuz karşısında bir insan olarak bunu söylüyorum. FETÖ'nün kolluk ve yargı içindeki uzantıları nedeniyle ciddi mağduriyetler yaşamış biri olarak bunu söylüyorum. O zaman da biz bunları ifade etmiştik. Ancak siyasi iktidar bunu görmedi. Sonunda bu hakim ve savcıların MİT TIR'ları olayında yakalandıklarını görüyoruz. 15 Temmuz'un bu ülkede yaşanan sorunları çözme noktasında birleştirici olduğunu düşünerek altını çizme gereği duydum. Bu ülkede barış içinde yaşayabiliriz. Bunun çözüm adresi TBMM'dir" dedi.
MAHKEME TAHLİYE KARARI VERDİ
Diğer sanıklar ve avukatlarının savunmalarının ardından ara kararlarını açıklayan mahkeme, sanıklardan Fırat Anlı ve Abdullah Bal'ın tahliyelerine karar verip duruşmayı erteledi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Fırat Anlı hakkında 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma', 'Kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürme', 'Kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs', 'Sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermilerin satın alınması, taşınması, bulundurulması', 'Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme suçlarına yardım etme', 'Örgüt üyesi olmak' ve 9 kez 'Örgüt propagandası yapmak' suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 121 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Dosyadaki diğer 50 şüpheli hakkında da 5 yıldan ağırlaştırılmış ömür boyuna kadar değişik oranlarda hapis cezaları talep edildi.
Kaynak: Diyarbakır Söz