Bakan duvarı savundu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Diyarbakır'da tren rayları boyunca yapılması planlanan ihata duvarının yapımında sivil toplum örgütlerinin görüşlerinin alındığını ifade ederek, STÖ’ler de kendilerine danışmanlık yaptığını bildirdi.

Bakan  duvarı savundu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Diyarbakır’da tren rayları boyunca yapılması planlanan ihata duvarının yapımına ilişkin Meclis’e verilen soru önergesi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandı.

GÖRÜŞ ALINDI İDDİASI

Önergeye verilen yazılı cevapta, projenin Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası (DTSO), okullar ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından talep edildiği belirtilerek, projeye dair halkın ve sivil toplum örgütlerinin görüş ve önerilerinin alındığı ileri sürüldü. Yanıtta, bugüne kadar bahse konu bölgede birçok tren kazasının yaşandığı ifade edilerek, “İnsanların can güvenliğinin sağlanması bu projenin uygulanması önem arz etmektedir” denildi.

Yanıtta, bu tarz projelerin birçok ilde yapıldığına dikkat çekilerek, projeye ilişkin ÇED raporunun hazırlanmasına gerek olmadığı savunuldu. Söz konusu projenin duvar değil, "Panel Çit" şeklinde inşa edileceği ifade edilen yanıtta, “Bu proje ile tren hattından gelişi güzel geçişlerin engellenerek ihtiyaç olan noktalardan yaya üst geçitleriyle kontrollü bir şekilde yayaların güvenli geçişinin sağlanması amaçlanmıştır” diye kaydedildi.

SORU ÖNERGESİ

HDP Milletvekili Güzel'in 16 Eylül’de verdiği önergesinde, Devlet Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan projeye dair herhangi bir fizibilite raporu hazırlanmadığı, 1.80 cm yüksekliğinde 12 km uzunluğunda yapılacak olan duvar ile şehrin dokusunun tamamen değiştirileceğini, projenin birçok mağduriyete yol açacağına vurgu yapmıştı.

STÖ’LERLE PAYLAŞILMADI

Proje ayrıca Diyarbakır'ın merkez noktalarından birini ikiye böleceği gerekçesiyle kentteki sivil toplum örgütleri tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Bakanın verdiği yanıtın aksine 21 sivil toplum örgütü, duvarın kentin bütüncül gelişmelerine dikkat edilmeden ve kent dinamikleriyle paylaşılmadan gerçekleştirildiği belirtilerek, duvarın Çevresel Etki Düzenlemesi (ÇED) Raporu hazırlanmadan yapıldığına dikkat çekmişti. Açıklamada, "Bütün çaba ve önerilerimize rağmen TCDD 5. Bölge Müdürlüğü önerileri dikkate almayarak kentin yaşam alanlarını kısıtlayan duvar örme işine devam etmiştir. Bizler bu kentin sivil toplum örgütleri olarak kentimizin sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamını olumlu yönde etkileyecek her projeye her türlü desteğimizi vermeye devam edeceğimiz gibi yarardan çok zarar getirebilecek projelere karşı kentimizin haklarını koruyacak pozisyonda olmaya devam ediyor olacağız" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz