DİYARBAKIR-ŞANLIURFA- Çözüm süreciyle görev tanımları değişmeye başlayan köy korucuları, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki barajların güvenliğinde istihdam edilecek.
>Geçmişi Cumhuriyet'in ilk yıllarına dayanan ancak sayıları bölgede 1980'li yıllarda görülen terör olayları nedeniyle her geçen yıl artan korucular çözüm süreciyle rahatladı.
>Barajların güvenliği koruculara
>Bölgede terör denilince akla gelen ve ülkenin zor günler geçirdiği dönemde adeta canlarını siper eden korucuların görev tanımı da yavaş yavaş değişiyor. İçişleri Bakanlığı Diyarbakır, Batman, Şırnak ve Bingöl'de yapımı devam eden barajların korunmasında koruculardan da yararlanma kararı aldı.
>Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen, yaptığı açıklamada, bölgede şuanda yaklaşık 50 bin korucunun görev yaptığını söyledi.
>Fedakarca 980 lira maaşla çalışan korucuların özlük haklarını iyileştirici yeni düzenlemenin kısa süre sonra yürürlüğe girmesinin planlandığını belirten Sözen, koruculuk mesleğinin daha cazip hale getirilmesinin beklendiğini ifade etti.
>"Başvuru kadronun 12 katı"
>Korucuların baraj güvenliğinin sağlanmasında görev almasının sevindirici gelişme olarak niteleyen Sözen, bölgede gönüllü koruculuk yapanlara bu görevde öncelik verilmesini istediklerini belirtti.
>Barajlarda görevlendirilmesi planlanan bin kişilik kadro için müracaatların sona erdiğini vurgulayan Sözen, başvurulara bölge halkının yoğun ilgi gösterdiğini ifade etti.
>Açılan kadroya 12 kat başvuru
"Arial","sans-serif"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-ansi-language:TR;mso-fareast-language:TR;mso-bidi-language:AR-SA">Açılan kadronun 12 katı başvuru olduğunu dile getiren Sözen, şunları kaydetti: "Bin kişinin istihdam edileceği kadroya yaklaşık 12 bin kişi başvurdu. Çok yoğun bir ilgi var. Örneğin Bingöl'de 300 kişi istihdam edilecek 5 bin başvuru yapılmış. Diğer illerimizdeki 600 kişilik kadroya da 7 bin müracaat yapıldı. Hemen hemen her ilde daha fazla korucu istihdam edilsin diye çok sayıda sözlü ve yazılı talepler de sürüyor."
Kaynak: Diyarbakır Söz