Basınla buluşan Vali Zorluoğlu mesajını net verdi; Herkes sorumluluk alanında çalışmalı!

Vali Zorluoğlu, Diyarbakır’ın kollektif bir çalışmayla ilerleyebileceğini ifade ederken, “Herkes kendi sorumluluk alanında gayretle elinden geleni yaparsa mesafe kat edebiliriz”dedi.

Basınla buluşan Vali Zorluoğlu mesajını net verdi;  Herkes sorumluluk alanında çalışmalı!

Vali Ali İhsan Su’nun yaş haddinden emekliye ayrılmasından sonra Diyarbakır’a atanan Vali Murat Zorluoğlu, Diyarbakır’da görev yapan yerel ve ulusal gazetelerin temsilcileriyle bir araya geldi. 24 Temmuz Basın bayramı nedeniyle kahvaltıda buluşan Vali Zorluoğlu, Diyarbakır’ın temel sorunlarının yansıra, istihdam, sanayi, turizm ve tarım alanındaki mevcut yürütülen projeler başta olmak üzere, hedeflerini gelen sorularla, açıkladı.

GAZETECİLERLE BULUŞMA

Sohbet havasında gerçekleşen basınla kahvaltılı buluşmada Vali Zorluoğlu, Diyarbakır’ın özellikle turizm alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, turizm için tanıtım stratejisini hayata geçireceklerini söyledi.  Zorluoğlu, Diyarbakır’ın tarihi geçmişi ve kültürel değerleri ile Türkiye’nin en önemli kentlerinden biri olduğunu belirterek, şunları söyledi:

DİYARBAKIR’IN TANITIMI

“Önümüzdeki günlerde Diyarbakır için yararlı olacak bir tanıtım stratejisi hep beraber oluşturacağız. Bunu yaparken şehrin gerçek sahipleri ve dinamikleri ile birlikte yapacağız. Tarımın gelişmesi için baraj yapımlarının hızlanması ve DSİ sulama kanalarının devreye konulması için Tarım Bakanlığı ve DSİ Genel Müdürlüğü ile görüşeceğiz. Sulama kanallarının devreye girmesi ile tarım sektörü gelişecek ve ürün çeşitliliği aratacak. Bakir bir alanda turizm. Diyarbakır’da kültürel mirasın çok zengin olduğu bir bölge. Dünyanın ilk yerleşik hayata geçildiği bir yer burası. Mardin ile birlikte çok iyi bir destinasyon olabilir. Diyarbakır’ın gündeminin üretim, istihdam, turizm ve tanıtım olması gerektiğine inanıyorum. Eylem planını her kuruma ve özel sektöre birtakım sorumluluklar vermek suretiyle bir tanıtım stratejisini hayata geçireceğiz” dedi.

KURUMLARIN GÖREVLERİ

Diyarbakır’da merkezi yönetim, yerel yönetimler ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelmemesinin kentin gelişmesini etkileyip etkilemediği yönündeki soru üzerine Vali Zorluoğlu, şöyle konuştu:
“Mesele seçilmek veya atanmak meselesi değil. Seçilmiş olmak ayrı bir kıymet vermez atanmış olmak da değersizleştirmez. Önemli olan sorumluluğu ve üstlendiğimiz görevi layıkıyla yerine getirme meselesidir. Türkiye’de valilik sistemi Osmanlı’dan beri devam eden Fransa’dan örnek alınan bir sistemdir. Türkiye bir yandan merkezi idare bir taraftan yerel yönetimlerle on yıllardır yönetiliyor. Bu yeni bir model değil. Türkiye’de 150-200 yıldır bu modelle yönetiliyoruz. Merkezi yönetimin taşradaki en büyük temsilcisi validir. 

SORUMLULUK İÇERİSİNDE
Halkın seçtiği yerel yöneticilerle yerel yönetimlerle ilişkileri biz yeni kurmayacağız. Bunlar zaten yıllardır pratiği olan işler. Zaman zaman konjoktürel nedenlerle sıkıntılar olmuş olabilir ama bunlar mevzuatlarda düzenlenmiştir. Vesayet ilişkisi de bellidir. Belediyenin görevi de valiliğin görevi de bellidir. Bu manada herkes kendi sorumluluk alanında gayretle elinden geleni yaparsa mesafe kat edebileceğimizi düşünüyorum. Elbette ki koordinasyon, iş birliği, kurumları bir arada çalışma kültürü önemli. Ben de vali olarak bu kültürü artırmaya çalışacağım. Meslek odaları ve STK’ların kentler için ehemmiyetini söylemeye gerek yok. Birçok çalışmamızda bir araya gelip konuşmamız gereken konular var. İnşallah bu süreçte bizim dönemimizde bir mesafe kat ederiz.”

ODALARLA İŞBİRLİĞİ

Toplantıda, bir gazetecinin Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın önceki Vali Ali İhsan Su’ya yönelik yayımladığı ‘Hakkımızı helal etmiyoruz’ mesajını nasıl karşıladınız sorması üzerine konuşan Vali Zorluoğlu, şunları söyledi: “Bir meslektaşımız, abimiz burada valiydi. Emekliye ayrıldı. Ona sarf edilen sözleri yerinde olup olmadığını kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Biz duygularımızdan çok aklımızla hareket etmek durumunda olan görevlileriz. Üzerimizde, sırtımızda bir şehrin sorumluluğu var. Kişisel, şahsi, duygusal düşüncelerle hareket etmem. Şehrin ihtiyaçları neyse onu yaparım. Önümüzdeki süreçte göreceksiniz.”


Vali Yardımcısı Ömer Çoşkun’la birlikte gerçekleştirilen basın buluşmasından sonra Vali Zorluoğlu, gazetecilerle hatıra fotoğrafı çekti.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler