Bir tarih açığa çıkarılıyor

Bitlis’te Büyük İskender tarafından inşa edilen Bitlis Kalesi'nde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tarih ve Sanat Bölümü ekibi tarafından kazı çalışması başlatıldı.

Bir tarih açığa çıkarılıyor

15’i öğrenci 30 kişilik kazı ekibiyle Bitlis Kalesi'nde gizli olan tarihi açığa çıkarmak için çalıştıklarını belirten Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülşen Baş, birçok medeniyete beşiklik yapmış bir tarihi araştırmanın tarif edilemez bir duygu olduğunu belirtti.

ÖĞRENCİLERİN BÜYÜK ÇABASI VAR

Kazı ekibinin kalede yapmış olduğu çalışmalarda bulunan her eserin Bitlis’te yaşayan topluluklar ve medeniyetlerin tarihi ve yaşam biçimleri hakkında bilgi toplama adına önemli gelişme olacağına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Gülşen Baş, “Bitlis Kalesi, tarihi çok eskiye dayanan büyük bir kenttir. Sadece kale olarak değil birçok tarihi bina ve yapının olduğu bir şehirdeyiz. Burada 15 öğrenci olmak üzere 30 kişilik ekibimizle çalışmalarımıza devam ediyoruz. İlk önce kalede bulunan çöpleri ve uzayan otları temizledik. Daha sonra kazılarımıza başladık. Kale çok kötü kullanılmış ve sahipsiz kalmış yıllar boyu. Depremin de etkisi ile önceki yıllarda çıkarılan eserlerin duvarları tahrip olmuş durumda. Biz bununla ilgili restorasyon çalışmaları yapacağız. Sanat Tarihi, Mimarlık ve Arkeoloji Bölümü öğrencimiz ve bakanlık temsilcimiz ile çalışmaları yürütüyoruz.” dedi.

BİR TARİH ORTAYA ÇIKIYOR

Yapılan kazılar neticesinde ortaya çıkan madeni para ve sikkelerin o dönemde Bitlis’te yaşayan medeniyetler ve yaşadıkları tarihler hakkında ipuçları verdiğine değinen Yrd. Doç. Dr. Baş şöyle konuştu: “Bitlis Kalesi'nde iki bucuk aylık bir çalışmamız olacak. Biz daha başlangıçta Osmanlı dönemine ait olduğunu düşündüğümüz porselen, seramik ve tütün kutusuna ve parçalarına rastladık. Öğrenci arkadaşlarımız kazı alanından çıkarılan toprakları eleyerek toprak içinde gizlenen küçük parçaları bile ayırt etmeye çalışıyorlar. Bulunan her sikke, madeni para ve tarihi eser sayılacak parçaların bizler açısından ve tarih açısından büyük bir önemi var. Buradaki kazı alanından çıkardığımız eserleri önceki yıllarda Bitlis Etnografya Müzesi'ne teslim ediyorduk. Ama Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kararı, tarihi eserlerin arkeoloji müzesinde sergilenmesi yönünde oldu. Biz de bu yıl buradan çıkarılan eserleri en yakın Ahlat Arkeoloji Müzesi'ne teslim ediyoruz. Tarihlerine yakından bakmak isteyen Bitlisli vatandaşlar buradaki müzelerde sergilenen eserleri ziyaret edebilir.”

KAZI EKİBİNE KONAKLAMA YERİ TAHSİS EDİLDİ

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülşen Baş, ayrıca Bitlis Kalesi'nde kazı çalışmalarının verimli bir şekilde yürütülmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca kazı ekibine tarihi bir konut tahsis edildiğini belirtti.

Bitlis Kalesi Kazı Başkanlığı ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak, bu tarihi konutun restorasyon, restitüsyon ve konservasyon projelerini kuruldan geçirdiklerini dile getiren Baş, “Ancak bu konutun kazıevi olarak düzenlenmesi için, maddi desteğe ihtiyacımız var. Kazı ödeneğimizin dışında bölgenin ileri gelenlerinden sponsor desteğinde bulunmasını istiyoruz." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler